Διπλωματικός μαραθώνιος για τον Νίκο Δένδια
Νέο γύρο διπλωματικών επαφών αρχίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε.
Νέο γύρο διπλωματικών επαφών αρχίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 και 28 Αυγούστου, ξεκινώντας σήμερα από τη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη.
Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο έχει ως εξής:
Στις 11:30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο όρος Τρόοδος
Στις 13:30 θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη
Θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στον τύπο περί τις 15:00, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να κινείται στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα
Οι ευρωπαϊκές προτροπές για αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δεν φαίνεται να έχουν αποτελέσματα, καθώς το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να κινείται στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και έτσι θα συνεχίσει, όπως επιμένει η Αγκυρα, μέχρι τις 23 του μήνα που λήγει η Navtex, χωρίς να αποκλείεται έκδοση και νέας στο ίδιο πεδίο ή και πλησιέστερα στα ελληνικά νησιά.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής/τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μαζί με την ελληνο-ιταλική στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη (σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ) και η ψήφιση θα ολοκληρωθεί πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. «Διάλογος όταν και εφόσον υπάρξει, θα υπάρξει μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» πρόσθεσε η εκπρόσωπος και «όχι υπό καθεστώς εκβιασμών».
Χθες η αρμόδια επιτροπή του αιγυπτιακού κοινοβουλίου έδωσε τη συγκατάθεσή της για κύρωση από την Ολομέλεια. Στη ρητορική όμως της τουρκικής κυβέρνησης η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία εξακολουθεί να είναι «ανυπόστατη» και το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική διπλωματία είναι πώς θα αντιδράσει στις 24 Αυγούστου η Αγκυρα. Ηδη για την κυπριακή ΑΟΖ έχει εκδοθεί νέα Navtex με διάρκεια έως τις 20 Σεπτεμβρίου και στα τουρκικά μέσα αναφέρεται ότι τις επόμενες μέρες θα βγει και το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για τη στήριξη που έχει στις διπλωματικές της προσπάθειες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις γειτονικές χώρες στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, ωστόσο ο βαθμός ικανοποίησης δεν είναι ανάλογος για όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και εκεί θα εστιαστεί ο νέος διπλωματικός μαραθώνιος του Ν. Δένδια σε συνεργασία με τον Ν. Χριστοδουλίδη.
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής ο Κύπριος υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter ότι εδώ και έναν χρόνο λέει προς τους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς ότι «η πολιτική κατευνασμού της Ε.Ε. δεν θα λειτουργήσει με την Τουρκία», αλλά θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς «επενεργεί ως μορφή ενθάρρυνσης».
Σε περίπτωση και νέων προκλήσεων η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να επαναφέρουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών το θέμα των κυρώσεων. Νέο κύκλο διπλωματικών επαφών όμως αρχίζει και η Αγκυρα με τον ίδιο τον Τ. Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Τουρκίας, να επικοινωνεί χθες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζ. Κόντε.
Παρέμβαση Μακρόν
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η Αθήνα προσβλέπει σε νέα θετική παρέμβαση του Εμ. Μακρόν στη συνάντηση που θα έχει με την Αν. Μέρκελ στις 20 Αυγούστου. Τη συνάντηση ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμα διεθνή θέματα που απασχολούν την Ε.Ε.- και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αντίθεση πάντως με τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία όπου αναπτύσσεται και η δημόσια διπλωματία, με την παρέμβαση 24 Βρετανών πανεπιστημιακών, πολιτικών και συγγραφέων στην εφημερίδα Times του Λονδίνου και το άρθρο του ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον-Μπετίτ και του διευθυντή της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύση Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά στη γαλλική Liberation, στη Γερμανία το ζήτημα των ευρω-τουρκικών σχέσεων βρίσκεται εκτός της σφαίρας του δημόσιου διαλόγου.
Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ
Οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία για οριοθέτηση της ΑΟΖ θα εγκαινιάσουν το νομοθετικό έργο της Βουλής που επανεκκινεί τυπικά τη λειτουργία της την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου.
Οπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και επιβεβαίωσε χθες, σε δηλώσεις της στον «ΣΚΑΪ», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστούν αμέσως από την Ολομέλεια – σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ως πιθανότερη ημερομηνία αναφέρεται η ερχόμενη Τετάρτη.
Μετά το πυρετώδες χρονοδιάγραμμα που προηγήθηκε λόγω του πυκνού νομοθετικού προγραμματισμού της κυβέρνησης (υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ήταν το τελευταίο που ψηφίστηκε στις 30 Ιουλίου) και τη, σχεδόν, εικοσαήμερη θερινή αναστολή των εργασιών της, η Βουλή θα εισέλθει σταδιακά στους ρυθμούς της με την κύρωση, καταρχήν, συμβάσεων που εκκρεμούν και που αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται πως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διενεργούνται με τα μέτρα προφύλαξης από τη μετάδοση του Covid-19, που προβλέπουν τη χρήση μάσκας και αντισηπτικών σε όλες τις αίθουσες και τους εσωτερικούς χώρους, την περιορισμένη παρουσία των βουλευτών στον απαραίτητο αριθμό που απαιτείται για τις συνεδριάσεις και τη διαδικασία της εκ περιτροπής ψηφοφορίας (ανά ομάδες των 100 βουλευτών) στην Ολομέλεια.
Ακάρ: Κατά του ελληνικού λαού η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, το λένε και Έλληνες πολιτικοί
Τον ισχυρισμό ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είναι κατά του ελληνικού λαού εξέφρασε την Τρίτη ο Χουλουσί Ακάρ, επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών.
«Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας… Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του Ελληνικού λαού. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες στην λογική συμπεριφορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας την επομένη της κύρωσης της συμφωνίας από την αρμόδια επιτροπή της αιγυπτιακής Βουλής.
«Όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσου πουθενά με τη διαστρέβλωση των γεγονότων» δήλωσε ο κ. Ακάρ. «Oι εργασίες μας συνεχίζονται κανονικά εκεί» υποστήριξε δε για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.
Δείτε επίσης:
Πηγή: efsyn.gr / skai.gr / ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ