Διστακτικοί οι ειδικοί για άρση μέτρων – Κάθε εφημερία και χειρότερη, λένε οι γιατροί
Ποιες δέκα περιοχές προβληματίζουν με τους αριθμούς των κρουσμάτων τους
Από την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που θα γίνει την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαρτίου από τους επιδημιολόγους της επιτροπής, αναμένεται να κριθεί και το πότε θα γίνει μία νέα πιθανή χαλάρωση των μέτρων του lockdown.
Ειδικότερα τις δύο αυτές μέρες η υποεπιτροπή αναμένεται να μελετήσει διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία του κορονοϊού που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες ώστε στη συνέχεια τα επεξεργασμένα στοιχεία να εξετασθούν στην ολομέλεια της επιτροπής την Παρασκευή η οποία και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα ethnos.gr σχεδόν κανένας επιστήμονας δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να βάλει την υπογραφή του σε νέα χαλάρωση των μέτρων του lockdown. Εξαιρούνται κάποιοι που θεωρούν πως αν ήταν ανοικτή η εστίαση οι πολίτες δεν θα συνωστίζονταν σε κλειστούς χώρους όπως σε σπίτια για να πάρουν μια ανάσα.
Παρ αυτά οι απόψεις της πλειοψηφίας των ειδικών λένε πως θα πρέπει να περιμένουμε πριν γίνει άλλη μία χαλάρωση όπως αυτή των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων.
Γι’ αυτό και όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο μετατίθεται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Μάλιστα εάν μέχρι τότε δεν πέσουν σημαντικά τα νέα κρούσματα, είναι πιθανό τα καταστήματα να ανοίξουν μόνο με click away και όχι με φυσική παρουσία. Κάτι που θα γίνει πιθανώς μία εβδομάδα μετά δηλαδή στις 12 Απριλίου.
Από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου θα κριθεί και πώς θα περάσουμε το Πάσχα.
Εάν δηλαδή αρχίσει η πτωτική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου και διαφανεί πως μπορεί μέχρι το τέλος Απριλίου να φθάσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό μειωμένων κρουσμάτων, τότε είναι πιθανό να ανοίξει η εστίαση ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα και ίσως να δοθεί και η δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού.
Η μετακίνηση εκτός νομού βέβαια δεν θεωρείται γενικώς πολύ πιθανή, καθώς θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις πριν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για να πάμε στα χωριά μας.
Και αυτό διότι οι φόβοι της εστιάζονται εκτός των άλλων πως αν δοθεί η δυνατότητα για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ειδικά της Αττικής θα βρεθούν στην περιφέρεια και μπορεί να υπάρξει νέα διασπορά σε χωριά και περιοχές που μπορεί να έχουν γίνει πράσινες μέχρι τότε.
Ταυτόχρονα εάν μέχρι τότε δεν έχει ανοίξει η εστίαση οι φόβοι εστιάζονται σε μαζικά τραπέζια την Κυριακή του Πάσχα που μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα. Ειδικά μάλιστα που στις 14 Μαΐου η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει το άνοιγμα του τουρισμού της χώρας μας.
Εξάλλου η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να συντρέχουν συγκριμένες προϋποθέσεις για να δοθεί έγκριση για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Μεταξύ αυτών είναι να έχουν εμβολιασθεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και το μεγαλύτερο μέρος των ηλικιωμένων, να έχουν μειωθεί τα κρούσματα σε όλη τη χώρα τουλάχιστον στο μισό από σήμερα και να έχουν ξεκινήσει τα μαζικά self test στον πληθυσμό που θα δείχνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Γεμάτες οι ΜΕΘ, δεν άντεξε την εφημερία το Λαϊκό
Κάθε εφημερία και χειρότερη… Αυτό λένε οι γιατροί στα νοσοκομεία αναφοράς που παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό και η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται. Οι ΜΕΘ στην Αττική είναι ασφυκτικά γεμάτες και οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν έκκληση για άμεση βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο ακόμα δεν έχει κλείσει την εφημερία και δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, χθες (23/3) μετά τις 9:00 το βράδυ σταμάτησαν οι εισαγωγές covid, καθώς δεν υπήρχαν κρεβάτια και δεν δέχονταν περιστατικά, μιας και όλες οι κλίνες (90) ήταν κατειλημμένες.
Σύμφωνα μάλιστα και με το ρεπορτάζ του Open TV, το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο μεγάλο, καθώς παρατηρήθηκε διασπορά του ιού σε δύο κλινικές του νοσοκομείου. Στην Α’ χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική βρέθηκαν κρούσματα, με αποτέλεσμα να γίνει εκκένωση του χώρου από τους συνοδούς. Η διασπορά έγινε από συνοδό ασθενή και πλέον έχει σημάνει συναγερμός.
«Ασθενείς υπάρχουν ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid. Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική» λέει ο Νίκος Ορφανός προϊστάμενος μονάδας covid του Λαϊκού.
«Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός και κατέληξε λέγοντας ότι έχουν πάει στο Λαϊκό 5 ιδιώτες γιατροί.
Στο κόκκινο όλο το ΕΣΥ
Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.025 ασθενείς, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Στα νοσοκομεία της Αττικής, δημόσια και ιδιωτικά που έχουν παραχωρήσει κλίνες, νοσηλεύονται περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς της χώρας (2.549, με τους 390 να είναι διασωληνωμένοι).
Από σήμερα Τετάρτη, στο σύστημα υγείας μπαίνουν για εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομεία, το ΝΙΜΤΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός που θα δέχεται μόνο Covid περιστατικά. Στη μάχη ρίχνονται και 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν, κι από χθες το πρωί παρουσιάστηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα στα νοσοκομεία της Αττικής.
Πού είναι κατανεμημένα τα περιστατικά covid
Ενδεικτικά, στο Σισμανόγλειο νοσηλεύονται 267 ασθενείς σε απλές κλίνες, στο Σωτηρία 210, στον Ευαγγελισμό 166, στον Ερυθρό Σταυρό 157 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο 111, στο Αμαλία Φλέμιγκ 120, στο Αττικόν 236, στο Θριάσιο 105, και στο Τζάνειο 120. Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία στις ΜΕΘ, μεγάλο βάρος σηκώνουν το Σωτηρία που νοσηλεύει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45 και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.
Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία – χθες καταγράφηκε μεγάλος τριψήφιος αριθμός για τη Θεσσαλονίκη (398), 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 950 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους στη Θεσσαλονίκη. Αλλοι 866 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 140 στα νοσοκομεία της Κρήτης.
10 περιοχές με κρούσματα στο κόκκινο
Οπως αποδεικνύουν οι πίνακες που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, δέκα είναι οι κόκκινες περιοχές που προβληματίζουν, καθώς ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι αυξημένος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για τις περιοχές:
- της Ανδρου: 75, 91 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- της Αχαϊας: 51,89 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- του Δυτικού Τομέα Αθηνών: 57,59 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- της Δυτικής Αττικής: 75,19 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- της Ζακύνθου: 56,43 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- της Καστοριάς: 55,64 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- της Καλύμνου: 47,53 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- του Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 45,65 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- του Πειραιά: 71,27 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
- της Χαλκιδικής: 45,32 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
Τι «μαρτυρούν» τα λύματα για την επιδημιολογική εικόνα
Ωστόσο, θετική είναι η εικόνα που προκύπτει, για κάποιες τουλάχιστον περιοχές, έπειτα από εξέταση των λυμάτων στη χώρα για την ανίχνευση του ιικού φορτίου που αφορά τον κορονοϊό.
Ετσι, την εβδομάδα αυτή καταγράφονται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Μείωση παρατηρείται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53%). Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Πάτρα (-25%) και στην Αττική (-27%) καθώς και η ανοδική τάση στα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Παράλληλα, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα των υπόλοιπων περιοχών, όπου οι μεταβολές κυμαίνονται μέσα στο διάστημα +/- 10%. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της εβδομάδας για την κάθε περιοχή:
- Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε οριακή μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 27%, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
- Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.
- Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Λάρισα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.
- Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στο Βόλο δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.
- Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στο Ηράκλειο παρατηρείται μια μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλό.
- Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στα Χανιά παρατηρείται μία οριακά αυξητική τάση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά, με το ιικό φορτίο στα λύματα να εξακολουθεί να είναι υψηλό. Ρέθυμνο: Οι μετρήσεις της εβδομάδας (15-21/3/21), στο Ρέθυμνο καταδεικνύουν μια σαφή τάση αποκλιμάκωσης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
- Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/21.
- Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στην Πάτρα παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση και ελαφρά μείωση (-25%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr