Δοκιμάζει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο το 2ο κύμα της πανδημίας – Χιλιάδες τα θύματα και τα κρούσματα
Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας
Νέα αύξηση των νεκρών από κορονοϊό καταγράφεται σήμερα στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 623 άνθρωποι και καταγράφηκαν 32.961 μολύνσεις. Συνολικά πραγματοποιηθηκαν 225.640 διαγνωστικά τεστ. Χθες, είχαν διαγνωσθεί 35.098 κρούσματα, με 580 νεκρούς.
Οι Ιταλοί γιατροί και νοσοκόμοι απευθύνουν νέα δραματική έκκληση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των νοσοκομείων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς με κορονοϊό.
«Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού», γράφουν σε ανοικτή επιστολή τους Ιταλοί γιατροί, νοσηλευτές και γεροντολόγοι. «Η κατάσταση είναι δραματική. Ορθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και τα κρεβάτια στους διάφορους θαλάμους», προσθέτουν.
Παράλληλα, τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να εγγυηθούν την πρέπουσα φροντίδα σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δεν πάσχουν από κορονοϊό, αλλά από χρόνιες και μη ασθένειες.
«Κάθε ημέρα γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς με covid οι οποίοι μεταφέρονται στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων. Έχει ξεπερασθεί το όριο χωρητικότητας και δοκιμάζεται σκληρά η δυνατότητα θεραπείας και φροντίδας στα νοσοκομεία μας» λένε, τέλος, οι Ιταλοί γιατροί και νοσοκόμοι.
Ιταλία: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα κορωνοϊού
Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία με την πανδημία να μετρά ήδη 1.028.424 κρούσματα. Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, ανακοινώθηκε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 18.723 άνθρωποι. Κατά τη σημερινή ημέρα, έχασαν τη μάχη με τον θάνατο 152 ασθενείς του κορωνοϊού και καταγράφηκαν 8.180 νέα κρούσματα. Ωστόσο, στα καλά νέα είναι ότι ενώ χθες κάθε εκατό πολίτες που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ, 23,2 προέκυψαν θετικοί, σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 15,5. Πηγή: www.lifo.gr
Η Ισπανία θα ζητά αρνητικό τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τις χώρες υψηλού κινδύνου
Η Ισπανία θα ζητά αρνητικό τεστ PCR, που θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους, για όλους τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν από χώρες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, από την 23η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Μία από τις βασικές εστίες Covid-19 στην Ευρώπη, η Ισπανία δεν ζητούσε, προς το παρόν, από τους επισκέπτες να παράσχουν ένα τεστ PCR κατά την άφιξή τους.
Η χώρα θα χρησιμοποιήσει κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καθορίσει ποιες χώρες θα καταταχθούν μεταξύ των υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
«Η βασική αναφορά θα είναι ο δείκτης επίπτωσης ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες», σημειώνεται, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Βάσει του συστήματος της ΕΕ, οι χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι εκείνες με περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους τις τελευταίες 14 ημέρες ή με επίπτωση άνω των 150 ανά 100.000 και με ποσοστό άνω του 4% θετικών διαγνώσεων σε όλα τα τεστ.
Μερικό λοκντάουν, αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας
Η Ουκρανία υιοθέτησε σήμερα ένα νέο μέτρο, με το οποίο υποχρεώνονται όλα τα καταστήματα που δεν διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης να κλείσουν για τα τρία επόμενα Σαββατοκύριακα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας και παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών εταιρειών.
Η απόφαση αφορά μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τους αθλητικούς χώρους. Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερη μια «πλήρης καραντίνα», όμως η οικονομία της χώρας δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει ένα τέτοιο μέτρο.
Λίγες ώρες νωρίτερα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Αφήστε με να εργαστώ» και «Χωρίς δουλειά, δεν έχει φόρους». Στην πλειονότητά τους ήταν εργαζόμενοι σε εστιατόρια και κινηματογράφους.
Ο Ντίμτρο Ντέρκατς, συνιδιοκτήτης της αλυσίδας κινηματογράφων Planeta Kino, είπε ότι το 80% των εσόδων του εξαρτάται από τις προβολές του Σαββατοκύριακου. «Είναι παράλογο για εμάς να εργαζόμαστε μόνο τις καθημερινές. Θα χρειαστεί πιθανότατα να κλείσουμε τελείως τους κινηματογράφους και να απολύσουμε τους υπαλλήλους», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι αυτά τα μέτρα «μπορεί να βλάψουν τους επιχειρηματίες».
Η Ουκρανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βοήθεια των Δυτικών πιστωτών της. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 480.000 μολύνσεις και πάνω από 8.900 θάνατοι και το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».
Γερμανία: Τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια
Ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Πάουλ Τσίμιακ δεν δίνει πολλές ελπίδες για οικογενειακά Χριστούγεννα με τη συνήθη μορφή στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Τα Χριστούγεννα θα εορτασθούν, αλλά πώς και με ποια μορφή και ποιοι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα», είπε ο Τσίμιακ σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου RTL.
Ο Γενικός Γραμματέας του CDU έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με την οικογενειακή αυτή γιορτή: «Εάν δεν μπορέσουν να συναντηθούν, ειδικά η γιαγιά και ο παππούς με τα εγγόνια, αυτός θα ήταν ένας πολύ σκληρή περιορισμός. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Και γι’ αυτό προσπαθούμε να προετοιμαστούμε όσο γίνεται περισσότερο ώστε να καταστεί σίγουρα δυνατή η συνάντησή τους. Να το υποσχεθεί όμως δεν μπορεί κανένας», όπως είπε.
«Μπορώ να καταλάβω όλους εκείνους οι οποίοι αισθάνονται πραγματικά πιεσμένοι από τα μέτρα και που λένε: μα πόσο θα κρατήσει ακόμα αυτό. Όλοι το νοιώθουμε αυτό στην καθημερινότητα, αλλά η αιτία για αυτό δεν είναι η πολιτική, είναι ο ιός. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι ιδιαίτερα αρμονικά διότι έχουμε βιώσει στην κοινωνία τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί», πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
«Η κορυφαία προτεραιότητα μέχρι τα Χριστούγεννα είναι να καταπολεμήσουμε το ποσοστό μόλυνσης: Έχουμε ήδη πάνω από 18.000 νέες λοιμώξεις σήμερα. Ο αριθμός εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ υψηλός. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι. Αλλά έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι αυτή η εποχή θα λήξει στο ορατό μέλλον», κατέληξε ο Τσίμιακ.
Γιβραλτάρ-Covid-19: Πρώτος θάνατος από τον νέο κορονοϊό
Το Γιβραλτάρ κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τη νόσο Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του βρετανικού θύλακα.
Το θύμα, μια γυναίκα ηλικίας 90 ετών, απεβίωσε από επιπλοκές της πνευμονίας, αφού προσβλήθηκε από τον ιό. Από την αρχή της πανδημίας, 842 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τη νόσο σε αυτόν τον μικρό θύλακα με πληθυσμό 34.000 κατοίκους, που βρίσκεται νότια της Ισπανίας.
Παρά το γεγονός ότι η γειτονική Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την πανδημία, με σχεδόν 40.000 νεκρούς και περίπου 1,4 εκατομμύρια κρούσματα, το Γιβραλτάρ είχε αφήσει ανοικτά τα σύνορά του, τα οποία διασχίζουν καθημερινά σχεδόν 14.000 μεθοριακοί εργαζόμενοι.
Ο βρετανικός θύλακας κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χάρη σε μια στρατηγική τεστ και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Πραγματοποίησε σχεδόν 75.000 τεστ έως σήμερα, ένας αριθμός διπλάσιος από τον αριθμό των κατοίκων του.
Επανέναρξη κλινικών δοκιμών ενός κινεζικού εμβολίου κατά του Covid-19 στη Βραζιλία
Η ρυθμιστική αρχή υγείας της Βραζιλίας Anvisa έδωσε άδεια σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, για να επαναληφθούν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου CoronaVac κατά του Covid-19, το οποίο ανέπτυξε το κινεζικό εργαστήριο Sinovac, οι οποίες είχαν ανασταλεί τη Δευτέρα μετά τον θάνατο ενός εθελοντή.
«Για λόγους διαφάνειας, η Anvisa ανακοινώνει ότι μόλις έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη των κλινικών δοκιμών του CoronaVac», ανακοίνωσε ο φορέας σε ένα δελτίο τύπου.
Η αναστολή αυτών των κλινικών δοκιμών της φάσης 3, του τελευταίου σταδίου πριν από την έγκριση του εμβολίου, έγινε δεκτή με «έκπληξη» και «αγανάκτηση» από το ινστιτούτο Butantan, που έχει αναλάβει τον συντονισμό αυτών των δοκιμών στη Βραζιλία, σε 10.000 εθελοντές.
Σύμφωνα με το δημόσιο αυτό ινστιτούτο, που υπόκειται στην πολιτεία του Σάο Πάολο, το «σοβαρό περιστατικό» το οποίο ανέφερε η Anvisa για να δικαιολογήσει τη διακοπή των δοκιμών δεν «σχετιζόταν σε καμία περίπτωση με το εμβόλιο», καθώς η αστυνομική έρευνα για τον θάνατο του εθελοντή προάγει το σενάριο της αυτοκτονίας.
«Αφού αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν (από το ινστιτούτο Butantan), η Anvisa έχει στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία προκειμένου να επιτρέψει την επανέναρξη» των κλινικών δοκιμών, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ρυθμιστικός φορέας.
«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι μια αναστολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν υπό έρευνα δεν προσφέρει ποιότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα», τόνισε η Anvisa.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου, πολιτικός αντίπαλος του κυβερνήτη του Σάο Πάολο Ζοάο Ντόρια, εξέφρασε τη χαρά του για την αναστολή των δοκιμών του εμβολίου CoronaVac, την οποία χαρακτήρισε προσωπική «νίκη».
Η χειρότερη ημέρα σε θύματα και νέα κρούσματα λόγω Covid-19 στη Σερβία
Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται σήμερα την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στη Σερβία όπου επιβεβαιώθηκαν 3.536 νέα κρούσματα ενώ 21 ασθενείς απεβίωσαν. Κάθε τέταρτο δείγμα που εξετάστηκε εργαστηριακά το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Επιτροπή δημόσιας υγείας.
Στα νοσοκομεία της χώρας η πληρότητα αγγίζει το 100% ενώ λιγοστεύουν και οι ελεύθερες κλίνες στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές που δημιουργήθηκαν στα κλειστά στάδια Arena στο Νέο Βελιγράδι και Chair στην πόλη Νις.
Αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει την λήψη μέτρων αποτροπής μετάδοσης της νόσου.
Παράλληλα στην συνεδρίαση τη Βουλής όπου εξετάζεται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα συζητηθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων υπό την μορφή προστίμων για την μη τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων μετά τις 11:00 η ώρα το βράδυ.
Στην Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 70.424 άνθρωποι και απεβίωσαν 936. Σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 2.959 ασθενείς εκ των οποίων οι 143 είναι διασωληνωμένοι.
Πηγή: ΑΠΕ/RTL/SKAI
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ