Δοκιμάζεται παγκοσμίως το σύστημα υγείας

Η κατάσταση με την πανδημία στον πλανήτη

Parallaxi
δοκιμάζεται-παγκοσμίως-το-σύστημα-υγ-603912
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH @ Frontline. Inspired by images of exhausted doctors and nurses. Image created by Kevin Kobsic. Submitted for United Nations Global Call Out To Creatives – help stop the spread of COVID-19.

Νοσηλευτές θετικοί στον κορονοϊό, αλλά ασυμπτωματικοί, θα εξακολουθούν να εργάζονται, εάν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αναδεικνύοντας το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις υγειονομικές δομές της χώρας.

«Όταν, λόγω περιπτώσεων απομόνωσης και καραντίνας μελών του προσωπικού, απουσιάζουν από ένα νοσοκομείο, ένα ιατρείο, μια υγειονομική δομή, τόσοι πολλοί ώστε να κινδυνεύει με κατάρρευση, θα πρέπει να δούμε ποια είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», δήλωσε ο κ. Σπαν, μιλώντας σε Ημερίδα Νοσηλευτών, εξηγώντας ότι ενδεχομένως να είναι απαραίτητο όσοι απομένουν να μην τεθούν σε καραντίνα, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ θα υποβάλλονται σε καθημερινό τεστ για κορονοϊό και θα χρησιμοποιούν μάσκες τύπου FFP-2. Σε ένα επόμενο βήμα, πρόσθεσε ο κ. Σπαν, «θα μπορούσαν άτομα θετικά στον κορονοϊό να συνεχίσουν να εργάζονται με απολύτως αυστηρά μέτρα ασφαλείας» και εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί τον Οκτώβριο στην Βαυαρία και στην Βρέμη, όπου σε κάποιες περιπτώσεις την φροντίδα ασθενών με Covid-19 είχαν αναλάβει νοσηλευτές θετικοί στον κορονοϊό και ασυμπτωματικοί, ενώ η δυνατότητα αναφέρεται και στις οδηγίες που δόθηκαν από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ενόψει του κινδύνου κατάρρευσης των δομών υγείας.

Για «πολιτική ομολογία αποτυχίας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Προστασία των Ασθενών Όιγκεν Μπρις, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενώ ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι τόνισε ότι η απασχόληση γιατρών και νοσηλευτών μολυσμένων από κορονοϊό θα πρέπει να αποτελεί «έσχατη λύση». «Αν δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα άλλο, είναι πάντα καλύτερα να φροντίζει έναν ασθενή ένας γιατρός θετικός στον κορονοϊό, από το να μην τον φροντίζει κανείς», δήλωσε ο κ, Μοντγκόμερι στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το προσωπικό θα πρέπει να φροντίζει αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Βουλγαρία: Το σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης

Ενας γιατρός για 55 βαριά ασθενείς: στο νοσοκομείο του Τσουμέν στην Βουλγαρία, το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης μπροστά στην επιδημία του κορονοϊού, σε μία περιοχή όπου περί το ήμισυ των υπηρετούντων βρίσκεται κοντά στην συνταξιοδότηση.

Το νοσοκομείο είναι το πλέον επιβαρυμένο της χώρας και η κατάσταση είναι κρίσιμη, λέει ο Ντιμίταρ Κοστόφ, ο διευθυντής του νοσοκομείου που έχει πλημμυρίσει από ασθενείς της Covid-19 από τις 12 Οκτωβρίου.

«Καταρρέουμε από φυσική και ηθική εξάντληση», λέει ο επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας Αλμπένα Κόστοβα, περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους για να ανταποκριθεί στα επείγοντα περιστατικά.

«Δεν υπάρχει πια ελεύθερη θέση. Το οξυγόνο έχει εξαντληθεί», προειδοποιεί ένας γιατρός.

Η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα έβγαλε σχετικά καλά πέρα την άνοιξη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού εκτοξεύθηκε το φθινόπωρο αποκαλύπτοντας ένα σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης.

Διότι πολλοί νέοι έχουν φύγει προς την Δύση: σύμφωνα με την Ιατρική Eνωση, οκτώ στους δέκα πτυχιούχους επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Βουλγαρία, μία τάση που επιταχύνθηκε μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το 52% των γιατρών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Χωρίς επαρκείς μισθούς και αξιοπρεπή σύνταξη, οι επαγγελματίες της υγείας συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης.

«Ενας γιατρός ξεκινά με μισθό 840 λέβα (420 ευρώ) και ένας νοσηλευτής με 600-700 λέβα (300-350 ευρώ)», εξηγεί η διευθύντρια του δημοτικού νοσοκομείου του Λόβετς, που βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα της χρεωκοπίας πριν από την επιδημία.

Αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση υπόσχεται ελκυστικά μπόνους για να ξεχαστούν τα ρίσκα: τουλάχιστον 25 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, εκ των οποίων τα 8 τον Νοέμβριο, έχουν πεθάνει από την έναρξη της επιδημίας.

Με υποδειγματικό θάρρος, η μοναδική επιδημιολόγος του νοσοκομείου της Ντούπνιτσα αψηφά την Covid παρά τα 81 της χρόνια.

Σε περιοχή της νότιας Βουλγαρίας, μία οικογένεια υγειονομικών ξεκληρίστηκε: ο πατέρας, γιατρός γενικής ιατρικής, η μητέρα, νοσηλεύτρια και ο γιος, καρδιολόγος, πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες τον Σεπτέμβριο.

Στην ίδια περιοχή, ο μοναδικός αναισθησιολόγος-ανανήπτης του νοσοκομείου υπέκυψε στην νόσο.

Τρομοκρατημένοι από την εκατόμβη, οι νοσηλευτές της πόλη Πρέσλαβ, όλοι ηλικίας άνω των 65, παραιτήθηκαν ομαδικά μετά την έναρξη λειτουργίας νοσοκομειακής μονάδας Covid. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Τσουμέν.

Αίγυπτος: Εντολή για αύξηση των νοσοκομείων

Εντείνει τις προσπάθειές της η αιγυπτιακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Η Υπουργός Υγείας της χώρας Χάλα Ζάγιεντ έδωσε ήδη εντολή στους Κυβερνήτες των κατά τόπους Περιφερειών να αυξήσουν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή, στους νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού προσετέθησαν χθες, Πέμπτη, 12 ακόμη θύματα, με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 6.417 άτομα.

Παράλληλα καταγράφηκαν 214 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, οι οποίες συνολικά ανέρχονται πλέον στις 110.095 περιπτώσεις.

«Υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο;»

Η γενική εικόνα είναι ότι η Βουλγαρία γερνά και χάνει τον πληθυσμό της, αποτέλεσμα του συνδυασμού της υψηλής μετανάστευσης και του επιπέδου ρεκόρ θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ιατρικό σύστημα δοκιμάζεται επίσης από την ανισορροπία μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων.

Υπάρχουν εξαιρετικά λίγοι γενικοί γιατροί – δύο φορές κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – ακόμη λιγότεροι αναισθησιολόγοι-ανανήπτες, επιδημιολόγοι και πνευμονολόγοι, ελλείψεις που γίνονται πολύ αισθητές εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού.

Αντίθετα, υπάρχει πληθώρα οδοντιάτρων, ανεξάρτητων και καλά αμειβόμενων επαγγελματιών, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα δεδομένα αυτά έρχεται να προστεθεί η πλημμελής διαχείριση της επιδημίας από μία κυβέρνηση που βρίκσεται αντιμέτωπη με μεγάλη λαϊκή αμφισβήτηση.

Καθημερινές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, παράταξη παλιών παπουτσιών στον δρόμο ως καταγγελία της μετανάστευσης, κρεβατιών ως καταγγελία της κακής διαχείρισης: οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διαδέχονται η μία την άλλη στην Σόφια.

«Υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο;», αναρωτιούνται τα μέσα ενημέρωσης μίας χώρας όπου τα περιπολικά της αστυνομίας, και σύντομα και τα ταξί, έχουν μετατραπεί σε ασθενοφόρα.

«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα», καταγγέλλει ουρλιάζοντας μπροστά στις κάμερες ο νεαρός γιατρός Ντιμίταρ Λουντ. Είναι η τελευταία του ημέρα στην Βουλγαρία. Την επομένη φεύγει για να εργασθεί στην Στουτγάρδη.

Αυστρία: Κλείνουν τα σχολεία

Η Αυστρία θα κλείσει πιθανόν τα σχολεία και θα ενισχύσει τους περιορισμούς στις επαφές για να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μετέδωσε σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος OE24.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα νέα μέτρα αύριο Σάββατο, προσθέτει ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τομέας της λιανικής θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτός, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα όπου μπορούν να συγκεντρωθούν μεγάλα πλήθη.

Ρωσία: Ρεκόρ κρουσμάτων

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, 21.983, περιλαμβανομένων 5.974 στην πρωτεύουσα Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε εθνικό επίπεδο σε 1.880.551.

Οι αρχές κατέγραψαν επίσης 411 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, με τους οποίους ο επίσημος αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 32.443.

Το άλμα στον αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη πλήττει τις μετοχές

Πτώση κατέγραψε ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς σήμερα στην έναρξη της συνεδρίασης, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού επέτεινε τους φόβους για ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,3% στις 10:05 ώρα Ελλάδας, αφού κατέγραψε άλμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χάρη στην αισιοδοξία αναφορικά με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19. Ο δείκτης ενισχύθηκε περίπου κατά 12% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, χάρη επίσης στις ελπίδες για πιο ομαλό παγκόσμιο εμπόριο υπό τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,1% καθώς ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άμεση χαλάρωση του δεύτερου lockdown, με τον αριθμό των νοσηλειών να είναι τώρα υψηλότερος σε σχέση αυτόν που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας

Ο δείκτης των μετοχών ενέργειας σημείωσε πτώση 1,4%, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιριών ταξιδιών να υποχωρούν πάνω από 0,8%.

Η SeaDream σταματά κρουαζιέρα στην Καραϊβική

Η SeaDream Yacht Club σταμάτησε κρουαζιέρα της στην Καραϊβική ύστερα από αρκετά θετικά τεστ κορονοϊού μεταξύ των επιβατών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Το σκάφος SeaDream I επέστρεψε στο λιμάνι στα Μπαρμπέιντος και όλοι οι επιβάτες υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

«Το ιατρικό προσωπικό του πλοίου διενήργησε τεστ σε όλα τα μέλη του πληρώματος και όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά», ανέφερε η SeaDream.

Κάποιες από τις πρώτες εστίες της Covid-19 δημιουργήθηκαν σε κρουαζιερόπλοια καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο νωρίτερα φέτος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι δραστηριότητες μεγάλου μέρους της βιομηχανίας της κρουαζιέρας.

Η SeaDream Yacht Club ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να γίνει η πρώτη εταιρία κρουαζιέρας πολυτελείας που θα αρχίσει και πάλι να πλέει στις Δυτικές Ινδίες, προγραμματίζοντας 22 θαλάσσια ταξίδια από τις 7 Νοεμβρίου και ύστερα.

Αντίθετα, οι περισσότερες αμερικανικές εταιρίες κρουαζιέρας έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους έως τα τέλη του 2020, όπως ανακοίνωσε η διεθνής ένωση εταιριών κρουαζιέρας CLIA στις 3 Νοεμβρίου.

Η SeaDream Yacht Club, που ιδρύθηκε από τον Νορβηγό επενδυτή Άτλ Μπρίνεσταντ, διαχειρίζεται δύο σκάφη πολυτελείας, το καθένα με δυναμικότητα έως 112 επιβάτες. Η εταιρία δεν διευκρίνισε πόσοι επιβάτες και μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο σκάφος.

Τηρήστε τα μέτρα

Οι Βρετανοί πρέπει να θυμούνται να μένουν προσηλωμένοι στους βασικούς κανόνες πλένοντας τα χέρια τους και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, η χώρα για το προηγούμενο 24ωρο.

«Πρόκειται για μια πολύ θλιβερή υπενθύμιση του γεγονότος ότι πρέπει να κάνουμε τα βασικά» σημείωσε ο Σαπς σε δηλώσεις που έκανε στο BBC.

Ο υπουργός ρωτήθηκε αν η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με τη Βρετανία να ανακοινώνει χθες Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 33.470 νέα κρούσματα -τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα σε ένα 24ωρο-, οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είχαν περισσότερες κοινωνικές επαφές τις ημέρες που προηγήθηκαν του lockdown που επιβλήθηκε στις 5 Νοεμβρίου στην Αγγλία επειδή γνώριζαν ότι αυτό επρόκειτο να επιβληθεί.

«Αυτό το αφήνω στους επιδημιολόγους να μας το πουν» είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε να δούμε κι άλλους αριθμούς για να διαπιστώσουμε την ακριβή πορεία».

Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παραλαβή από τη Βρετανία εμβολίων κατά του Covid-19 από το εξωτερικό, ακόμα κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ ως τις αρχές του 2021.

«Ναι, αυτό μπορώ να το αποκλείσω» τόνισε σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε από το BBC για το αν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό μπορεί να καθυστερήσει λόγω τελωνειακών ελέγχων ή άλλων δυσκολιών, όταν θα έχει τερματιστεί η μεταβατική περίοδος για το Brexit την 1η Ιανουαρίου

«Πρώτα απ’ όλα έχουμε κάνει τεράστια δουλειά για την ετοιμότητα στα σύνορα» υπογράμμισε.

«Επίσης έχουμε υπογράψει σύμβαση μεταφοράς εμπορευμάτων άνω των 100 εκατομμυρίων στερλινών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να φέρνουμε αγαθά της Κατηγορίας 1, στα οποία περιλαμβάνονται προϊόντα όπως τα εμβόλια. Επομένως, ακόμα κι αν υπάρξουν προβλήματα, κάτι που ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει και προγραμματίζουμε για να μη συμβεί, έχουμε εφεδρεία» σχολίασε.

Μιλώντας παράλληλα στο δίκτυο Sky News, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι θα κάνει πολύ σύντομα μια ανακοίνωση σχετικά με αλλαγές στον κανονισμό για την επιβολή καραντίνας 14 ημερών στους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα, δίνοντας ελπίδα στις αεροπορικές εταιρείες που θέλουν απεγνωσμένα να ξαναρχίσουν τα ταξίδια.

«Θα πω περισσότερα για τη διεθνή πλευρά αυτού του ζητήματος πολύ σύντομα» σημείωσε ο Σαπς.

Προηγουμένως είχε πει ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την καραντίνα γι’ αυτούς που θα μπορούν να δείξουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Νωρίς για να εκτιμηθεί παράταση των μέτρων

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει αν οι περιορισμοί που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού θα επεκταθούν και μετά τον Νοέμβριο.

«Στην πραγματικότητα είναι πολύ νωρίς για να το εκτιμήσουμε τώρα» επισήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Θα δούμε τις επόμενες λίγες ημέρες αν υπάρχει διαφορά» διευκρίνισε.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 στη Γερμανία έφτασε το ρεκόρ των 23.542 σήμερα, περίπου 1.700 περισσότερα απ΄ ό,τι χθες Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 751.095, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

powered by Rubicon Project Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να εξετάσουν αν τα μέτρα μερικού lockdown που επιβλήθηκαν στη χώρα στις 2 Νοεμβρίου είναι αρκετά για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Σπαν προειδοποίησε ότι δεν είναι πιθανό η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα τον Δεκέμβριο και σημείωσε ότι χειμερινές εκδηλώσεις, όπως χριστουγεννιάτικα πάρτι, πάρτι γενεθλίων και γάμοι, μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν.

«Δεν είπαμε ποτέ ότι ο Νοέμβριος θα είναι δύσκολος και μετά όλα θα είναι όπως πριν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ επίσης προειδοποίησε κατά της βιαστικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι να μειωθούν τα εβδομαδιαία κρούσματα του κορωνοϊού κάτω από το όριο των 50 μολύνσεων ανά 100.000 ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό στη Γερμανία είναι 139 κρούσματα για 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το RKI.

«Αν απλώς μειώσουμε λίγο τα νούμερα τώρα και άρουμε πολύ γρήγορα (τους περιορισμούς), ενδέχεται να καταλήξουμε σε μια αέναη εναλλαγή lockdown και ανοιγμάτων» επισήμανε ο Σέντερ μιλώντας στη Muenchener Markuer.

«Αυτό θα ήταν δύσκολο να το κατανοήσουν οι πολίτες. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τη θεραπεία που αρχίσαμε μέχρι να αποδειχθεί επιτυχής» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα