Δολοφονία ιρανού πυρηνικού επιστήμονα: Μια «παράνομη» ενέργεια βλέπει πρώην διευθυντής της CIA
Kαι μάλιστα τη χαρακτηρίζει επικίνδυνη.
Ο Τζον Μπρέναν, πρώην επικεφαλής της CIA, της υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε χθες Παρασκευή τη δολοφονία ιρανού επιστήμονα ο οποίος είχε ειδίκευση στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας «εγκληματική και εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια».
Η πράξη αυτή εγείρει τον κίνδυνο να υπάρξουν «θανάσιμα αντίποινα», να ανοίξει «νέα φάση στην περιφερειακή σύγκρουση», έκρινε σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@JohnBrennan), διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει ποιος βρισκόταν πίσω από τον φόνο του Μόχσεν Φαχριζάντε, την ευθύνη για τον οποίο η κυβέρνηση του Ιράν επέρριψε στο Ισραήλ.
Ο Φαχριζάντε, 59 ετών, ήταν επικεφαλής του τμήματος έρευνας και καινοτομίας στο υπουργείο Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το αυτοκίνητό του δέχθηκε επίθεση από πολλούς ενόπλους, εφοδιασμένους με πολυβόλα, οι οποίοι τον «τραυμάτισαν βαριά».
Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν, ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
«Μια τέτοια ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ενεθάρρυνε περαιτέρω κυβερνήσεις να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις εναντίον ξένων αξιωματούχων», εκτίμησε ο πρώην διευθυντής της CIA.
Οξύτατος επικριτής του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπρέναν παρότρυνε το Ιράν να «αντισταθεί στην παρόρμηση» να προχωρήσει σε αντίποινα και να περιμένει «την επιστροφή υπεύθυνων αμερικανών ηγετών στη διεθνή σκηνή», προφανώς αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν την 3η Νοεμβρίου.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.
Ο Μπρέναν ήταν επικεφαλής της CIA από το 2013 ως το 2017, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα κι ενώ ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Ο τελευταίος ονόμασε την τότε υποδιευθύντρια του Μπρέναν, την Άβριλ Χέινς, επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), αξίωμα το οποίο έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ