Top

O “δολοφόνος του twitter” δηλώνει ένοχος σε 9 φόνους

Μια πολύκροτη υπόθεση στην Ιαπωνία που ξεκίνησε το 2017

Parallaxi
o-δολοφόνος-του-twitter-δηλώνει-ένοχος-σε-9-φ-348748
Parallaxi

Ένας Ιάπωνας δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία εννέα ατόμων μετά από επικοινωνία μαζί τους στο Twitter. Με την ονομασία ” ο δολοφόνος του Twitter”, ο Takahiro Shiraishi συνελήφθη το 2017 αφού βρέθηκαν μέρη σωμάτων στο διαμέρισμά του σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα.

Την Τετάρτη ο ίδιος δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι κατηγορίες εναντίον του “είναι όλες σωστές”. Ωστόσο, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες του θα πρέπει να αλλάξουν επειδή τα θύματά του έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να πεθάνουν.

Εάν καταδικαστεί για τις δολοφονίες, ο κ. Shiraishi αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, η οποία στην Ιαπωνία εκτελείται δια απαγχονισμού.

Η υπόθεση έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, με περισσότερα από 600 άτομα να διεκδικούν μια από τις 13 θέσεις που ήταν δεσμευμένες για το κοινό προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη ακρόαση την Τετάρτη, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος άνοιξε ένα λογαριασμό στο Twitter τον Μάρτιο του 2017 “για να επικοινωνήσει με γυναίκες που σκοπεύουν να αυτοκτονήσουν και  τις οποίες θεωρούσε εύκολους στόχους”.

Οκτώ από τα θύματά του ήταν γυναίκες, μία από τις οποίες ήταν μόλις 15 ετών. Ο μόνος άνδρας που έπεσε θύμα του δολοφόνου ήταν ηλικίας 20 ετών και σκοτώθηκε αφού αντιμετώπισε τον κ. Shiraishi ρωτώντας για την φίλη του, όπως ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο 29χρονος πιστεύεται ότι έχει δελεάσει τα θύματά του λέγοντάς τους ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να πεθάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρίστηκε ότι θα αυτοκτονήσει δίπλα τους.

Το προφίλ του στο Twitter περιείχε τις λέξεις: “Θέλω να βοηθήσω άτομα που πραγματικά έχουν πόνο. Παρακαλώ DM μου [άμεσο μήνυμα] ανά πάσα στιγμή.”

Εννέα διαμελισμένα πτώματα βρέθηκαν στην Ιαπωνία

Η υπόθεση πρωτοεμφανίστηκε όταν η αστυνομία εξέταζε την εξαφάνιση μιας νεαρής γυναίκας, η οποία αργότερα αποδείχθηκε ένα από τα θύματα. Οι αξιωματικοί επισκέφτηκαν το διαμέρισμα του κ. Shiraishi στην ιαπωνική πόλη Zama, κοντά στο Τόκιο, όπου βρήκαν κομμάτια σώματος.

Τι λένε οι δικηγόροι του;

Οι δικηγόροι του κ. Shiraishi υποστηρίζουν ότι τα θύματά του συμφώνησαν να δολοφονηθούν, οπότε οι κατηγορίες πρέπει να μειωθούν σε «δολοφονία με συγκατάθεση». Αυτό επιφέρει χαμηλότερη ποινή φυλάκισης μεταξύ έξι μηνών και επτά ετών. Ωστόσο, αναφέρεται ότι ο κ. Shiraishi διαφωνεί με τους δικηγόρους του. “Υπήρχαν μώλωπες στο πίσω μέρος των κεφαλών των θυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε συγκατάθεση και το έκανα για να μην αντισταθούν”, είπε ο Shiraishi σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Τι αντίκτυπο είχαν οι δολοφονίες;

Όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση το 2017, πυροδότησε μια νέα συζήτηση στην Ιαπωνία σχετικά με ιστότοπους στους οποίους συζητείται η αυτοκτονία. Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και πολύ καιρό μ’ ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών, αν και τα στοιχεία έχουν μειωθεί από τότε που θεσπίστηκαν προληπτικά μέτρα πριν από μια δεκαετία. Οι δολοφονίες προκάλεσαν επίσης μια αλλαγή από το Twitter, το οποίο τροποποίησε τους κανόνες του και πλέον δηλώνει ότι οι χρήστες δεν πρέπει να “προωθούν ή να ενθαρρύνουν την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα