ΔΟΜ: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τις διασώσεις στη Μεσόγειο εν μέσω πανδημίας

Η προτροπή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Parallaxi
δομ-ευρωπαϊκή-αλληλεγγύη-για-τις-διασ-582574
Parallaxi

Εν μέσω καθεστώτος αυξημένης ασφαλείας αναφορικά με την πανδημία COVID-19, οι μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να περάσουν από τη Μεσόγειο, σε μια απόπειρα να ξεφύγουν από τη βία, την κακομεταχείριση και τη φτώχεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM) προτρέπει όλα τα κράτη να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις και να εφαρμόσουν μια συνεκτική, κοινή προσέγγιση σε αυτές τις συνεχείς μετακινήσεις.

Από τις αρχές Απριλίου, τουλάχιστον έξι βάρκες ταξίδεψαν από τη Λιβύη, μεταφέροντας περίπου 500 άτομα, μεταξύ των οποίων 150 ανθρώπους που διασώθηκαν από σκάφος ΜΚΟ αλλά παραμένουν στη θάλασσα χωρίς να έχει ανατεθεί για αυτούς ασφαλής λιμένας εγκατάστασης. Την ίδια περίοδο, 177 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία ενώ 248 ακόμη έφθασαν στην Ισπανία. Προηγούμενες εκθέσεις έδειξαν ότι δεν επετράπη η είσοδος στους μετανάστες και στα σκάφη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόσο οι διατάξεις του διεθνούς ναυτιλιακού δικαίου όσο και οι δεσμεύσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προέκυψε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Αυτή η κρίση θα πρέπει να ενισχύσει τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της ζωής, την προστασία των δικαιωμάτων και την εξεύρεση κοινών, προσαρμόσιμων λύσεων στις προκλήσεις που μας επηρεάζουν όλους.

O Οργανισμός, για ακόμα μία φορά, επισημαίνει την πεποίθησή του πως η διάσωση ζωών πρέπει να παραμείνει πρωταρχική προτεραιότητα όλων, τη στιγμή που βρισκόμαστε όλοι μαζί αντιμέτωποι με προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη προς χώρες που δέχονται μετανάστες είναι απαραίτητη, για να διασφαλιστεί πως άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα, αποβιβάζονται άμεσα και με ασφάλεια. Ακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας για τον COVID-19 θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις αποβιβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των σκαφών έρευνας και διάσωσης των ΜΚΟ.

Αναγνωρίζουμε ότι, ενώ πολλές χώρες έχουν επιλέξει να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, είναι καίριας σημασίας, τέτοιοι έλεγχοι, να εφαρμόζονται με τέτοιο τρόπο που να μη γίνονται διακρίσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των πιο ευάλωτων.

Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κρίση τού COVID-19 μόνο του και ο ΔΟΜ είναι έτοιμος να βοηθήσει σε ζητήματα που άπτονται της μετανάστευσης και της μετακίνησης. Καθώς οι μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να βρούμε κοινή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασφαλούς, γρήγορου μηχανισμού αποβίβασης. Επίσης σημαντικό είναι να ενισχύσουμε προσπάθειες διάσωσης των οποίων θα ηγούνται τα κράτη. Επιπλέον, επαναλαμβάνουμε πως οι μετανάστες δεν θα πρέπει να επιστρέφονται στη Λιβύη.

Ο ΔΟΜ καλεί τα κράτη να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μεταναστών και σε ευάλωτες περιπτώσεις αυτών, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος στο οποίο εκείνοι υπάγονται, στο πνεύμα της καθολικής κάλυψης υγείας (Universal Health Coverage). Υπάρχει ανάγκη για προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τους μετανάστες και θα διασφαλίζει πως όλοι τους θα καλύπτονται από τον σχεδιασμό της δημόσιας υγείας και την ανάλογη αντιμετώπιση που προβλέπεται, που συμπεριλαμβάνουν την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα