Δωρεάν self tests και εμβόλια ενόψει Χριστουγέννων- «Μαύρη» πρόβλεψη για πάνω από 800 διασωληνωμένους
Στις 13 Δεκεμβρίου φθάνουν στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για παιδιά 5 με 11 ετών.
Σπεύδουν να εμβολιαστούν ενόψει των Χριστουγέννων οι πολίτες με τη ζήτηση για την τρίτη δόση εμβολίου να είναι αυξημένη.
Με τη μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως και τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την πίεση στα νοσοκομεία να επιμένει, την Παρασκευή ανακοινώθηκε η μείωση του διαστήματος της τρίτης δόσης του εμβολίου από τους 6 μήνες στους 3. Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων ημερησίως, ο χειμώνας που συνεπάγεται συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, η μετάλλαξη Όμικρον που έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας με ένα κρούσματα στα Χανιά και δύο ύποπτα στην Αθήνα. Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δόσεων των εμβολίων φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο και τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και άλλες χώρες για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος της πλατφόρμας για ραντεβού με την τρίτη δόση του εμβολίου η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες, μέσα σε λίγες ώρες, από το άνοιγμα της πλατφόρμας το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν κλειστεί 193.000 ραντεβού τρίτης δόσης και 8.300 ραντεβού πρώτης δόσης. Δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού.
Για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση μίλησε χθες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και εξήγησε τι ισχύει με τα ραντεβού για εμβολιασμό. Ο κ.Θεμιστοκλέους μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη είπε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την αναμνηστική δόση στους 3 μήνες προσέλκυσε πολύ κόσμο. Ενδεικτικά ανέφερε πως σημειώθηκε ρεκόρ με 2,2 εκατομμύρια νέους χρήστες, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Παράλληλα ο κ.Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι υπάρχει προτεραιότητα στα εμβόλια για όσους κλείνουν για την πρώτη δόση και στη συνέχεια ανοίγουν ραντεβού για όσους θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση.
Πόσο οχυρωμένοι θα είναι μετά από 6 μήνες όσοι κάνουν τώρα την τρίτη δόση -Η απάντηση της Μίνας Γκάγκα
Σχετικά με το πόσο ανοχύρωτοι θα είναι, μετά από έξι μήνες, όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, μίλησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα -είναι λίγοι, κάτω από το 20% αυτοί που νοσηλεύονται στις μονάδες- είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στις μονάδες, είναι άνθρωποι άνω των 80 ετών, είναι άνθρωποι που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες. Και η ανοσιογόνος παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Δεν μπαίνει εύκολα ένας προηγουμένως υγιής στη μονάδα», δήλωσε η κ. Γκάγκα.
Χριστούγεννα με προσοχή και self-test
Σημειώνεται ότι ενόψει των εορτών ειδικοί και κυβέρνηση προειδοποιούν για την τήρηση των μέτρων προστασίας, και εκτός από τη σημασία του εμβολίου τονίζουν παράλληλα πόσο σημαντικό είναι το testing. «Είναι σημαντικό να πάμε στο φαρμακείο και να πάρουμε το δωρεάν self-test πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να κάνουμε ασφαλείς γιορτές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και όταν τελειώσουν οι γιορτές, είναι εξίσου σημαντικό για την ανάσχεση της πανδημίας, να επαναλάβουμε τον έλεγχο και να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις δραστηριότητές μας», δήλωσε σχετικά χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Ξεκινά από τη Δευτέρα η διάθεση των δωρεάν self tests -Ποιοι τα δικαιούνται, πώς θα δίνονται
Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60 η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα δωρεάν self tests.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δύο δωρεάν self test, ένα πριν τις γιορτές και ένα αμέσως μετά. Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί και να ανακοπεί η μετάδοση αλλά και να πάμε στις γιορτές με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια. Και με το δεύτερο τεστ, που θα δοθεί μετά τις γιορτές θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα που προέκυψαν από τις συνάξεις που λογικά θα υπάρξουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η διανομή των self tests θα ξεκινήσει από την ερχομενη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου.
«Μαύρη» πρόβλεψη για πάνω από 800 διασωληνωμένους
Υπό τη σκιά της παραλλαγής Ομικρον και ενώ οι «σκληροί δείκτες» επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια που δείχνουν ότι οι διασωληνωμένοι στα μέσα Δεκεμβρίου ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τους 800, δεδομένου ότι ο μήνας ξεκίνησε με 700 και πλέον ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, θα εορταστούν τα Χριστούγεννα.
Παρ’ όλα αυτά, φέτος η εορταστική καθημερινότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες θα θυμίζει εποχές προ πανδημίας, καθώς εν απουσία αυστηρών περιορισμών και lockdown έχουν εισέλθει σε μία νέα… σφαίρα κανονικότητας.
Οι επιστήμονες, εντούτοις, δεν εφησυχάζουν, γνωρίζοντας ότι ο εντοπισμός του κρούσματος «0» είναι μόνον η εισαγωγή της επέλασης της Ομικρον και στη χώρα μας. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος αυστηροποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ζώνες συγχρωτισμού και εντατικών εισηγήσεων για διευρυμένο testing στην κοινότητα.
Νέες μολύνσεις
Εν τω μεταξύ, η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάνοντας ένα… άλμα στο κοντινό μέλλον, υπογραμμίζει τα εξής: «Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».
Πιο αναλυτικά, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η Ομικρον ανταγωνίζεται σε μεταδοτικότητα τη Δέλτα, για την οποία το ECDC είχε επίσης προβλέψει στις αρχές του καλοκαιριού ότι τους μήνες που θα ακολουθούσαν θα εξελισσόταν στον απόλυτο κυρίαρχο.
Οι καταιγιστικές αυτές εξελίξεις βρίσκουν τη χώρα μας σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς η σταθεροποίηση της επιδημικής καμπύλης επιτεύχθηκε μεν αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα – τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ξεπερνούν τα 50.000. Συνεπακόλουθα, η υψηλή κινητικότητα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δυναμιτίζει τις προσπάθειες για την πολυπόθητη πτώση του ιικού φορτίου.
Παπαευαγγέλου: Πιο κοντά στο καλό σενάριο για την Όμικρον – Τι ισχύει στο κακό σενάριο
Απίθανη θεωρεί η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την απαισιόδοξη εκδοχή η νέα παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020, έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», επισημαίνει.
Εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια -όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον- «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά -όπως τονίζει – σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.
Αισιοδοξία ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Δέλτα
Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».
Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και προσθέτει πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».
Πότε θα γνωρίζουμε αν η Όμικρον προκαλεί πιο συχνά επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει
Ωστόσο, όπως λέει, η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».
Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, «είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο», επισημαίνει η κα Παπαευαγγέλου.
Η Όμικρον δείχνει να είναι πολύ μεταδοτική
Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, τονίζει, ενώ σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι τελειώνουμε με την πανδημία μετά τον εμβολιασμό, αναφέρει : «Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα , γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού».
Όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε επιδημικές εξάρσεις
Η ίδια αφήνει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον είναι παρακινδυνευμένη, αλλά λέει πως «σε περιοχές και κοινωνίες όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σημαντικές επιδημικές εξάρσεις». Τέλος διαφωνεί κάθετα με την άποψη ότι δεν εμβολιάζεις στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς ο ιός γίνεται ισχυρότερος και επισημαίνει πως «η επέκταση του εμβολιασμού αλλά και η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου μειώνει σημαντικά τις «ευκαιρίες» του ιού να μεταδίδεται».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της καθηγήτριας παιδιατρικής Βάνας Παπαευαγγέλου στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων έχει έχω εξής:
Από την αρχή της πανδημίας οι περισσότεροι ειδικοί είχαν προβλέψει την εμφάνιση μεταλλάξεων του νέου ιού. Συμμερίζεστε την άποψη ορισμένων ότι «στην κορύφωση μιας πανδημίας δεν εμβολιάζεις γιατί κάνεις πιο δυνατό τον ιό»;
Διαφωνώ με την άποψη αυτή. Αντιθέτως, στη φάση κορύφωσης της πανδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός καθώς η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού θα μειώσει τη περαιτέρω διασπορά στη κοινότητα. Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο αλλά δεν προσφέρουν απόλυτη αποστειρωτική ανοσία δηλαδή δεν αποτρέπουν πάντα τη μόλυνση. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι όσο πιο ψηλή είναι η ανοσιακή απάντηση τόσο μικρότερος ο κίνδυνος μόλυνσης. Συνεπώς η επέκταση του εμβολιασμού αλλά και η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου μειώνει σημαντικά τις «ευκαιρίες» του ιού να μεταδίδεται.
Μήπως υπήρξε βιασύνη από κάποιους συναδέλφους σας, εδώ και στο εξωτερικό να μιλήσουν για τέλος της πανδημίας έως την άνοιξη; Ίσως η άποψη αυτή οδήγησε σε εφησυχασμό;
Η αλήθεια είναι ότι πολλές προβλέψεις σχετικά με το τέλος της πανδημίας έχουν διαψευστεί μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε πια ότι ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας για πολλά χρόνια και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα προκαλεί ενδημικές εξάρσεις, όπως κάνει η γρίπη. Σε περιοχές και κοινωνίες όμως όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σημαντικές επιδημικές εξάρσεις. Η αίσθηση ασφάλειας και η αισιοδοξία που προσέφερε ο εμβολιασμός, τόσο σε ατομικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, σίγουρα συνέβαλε στην χαλάρωση της τήρησης των ΜΑΠ. Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των ΜΑΠ, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού.
Τι γνωρίζουμε έως σήμερα για την παραλλαγή Όμικρον; Μεταδίδεται όσο και η Δέλτα ή περισσότερο;
Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Αυτή η παρατήρηση συμφωνεί άλλωστε με τις γνώσεις μας από την εξελικτική ιολογία που υποστηρίζουν ότι στόχος των μεταλλάξεων των ιών είναι η δημιουργία στελεχών με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες μέχρι να μπορούμε να απαντάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό.
Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν. Η μελέτη αυτή από την Νότια Αφρική δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επαναλοιμώξεων σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Ποια επίπτωση θα έχει αυτό στην πορεία της πανδημίας;
Όντως τα νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες. Η παρατήρηση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί. Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός υπερτερεί της προστασίας που επιτυγχάνεται μετά από νόσηση.
Τα πρώτα στοιχεία για τη νοσηρότητα που προκαλεί η Όμικρον, αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα στους περισσότερους μια σχετικά ήπια νόσο ή έστω παρόμοια με αυτή που προκαλεί η Δέλτα;
Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους.
Από τη στιγμή που εντοπίστηκε η Όμικρον, πόσος χρόνος απαιτείται για να είναι η επικρατούσα παραλλαγή του ιού στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα;
Εφόσον επιβεβαιωθεί η αρχική άποψη ότι πρόκειται για μια παραλλαγή με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει. Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τι θα συμβεί καθώς ο χρόνος που θα απαιτηθεί μέχρι να επικρατήσει η νέα παραλλαγή σαφώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων μας. Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρείς μήνες.
Μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι σε κάποιο βαθμό αποτελεσματικά για την Όμικρον, δηλαδή συμβάλουν στον να αποφεύγεται η βαριά νόσηση ή και ο θάνατος; Ποτέ θα μπορείτε να το πείτε αυτό με σιγουριά και τι απαντάτε σε όσους δεν εμβολίζονται με το επιχείρημα « αφού έχουμε συνεχώς μεταλλάξεις που τα εμβόλια ίσως δεν πιάνουν γιατί να εμβολιστώ αφού δεν προστατεύομαι»;
Σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από τη Ν. Αφρική αλλά και τα βιβλιογραφικά δεδομένα από τη γρίπη, εκτιμάται ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θάνατο. Παρόλο που είναι πιθανό να μειωθεί η αποτελεσματικότητα τους στη πρόληψη μόλυνσης θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες ακόμα μέχρι να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Σε απάντηση αυτών που επιχειρηματολογούν κατά του εμβολιασμού λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, θα εξηγούσα ότι όσο η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αρκετά υψηλή, όσο δεν καταφέρνουμε να χτίσουμε το λεγόμενο «τείχος ανοσίας», επιτρέπουμε στον ιό να διασπείρεται ανάμεσα μας και να εξελίσσεται. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός.
Εάν η νέα αυτή παραλλαγή αποδειχθεί πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται αρχικά και τα εμβόλια αποδειχθούν ανίσχυρα να την αναχαιτίσουν ποιες θα είναι οι λύσεις; Νέα εμβόλια και lock down;
Αυτή είναι η πιο απαισιόδοξη εκδοχή την οποία θεωρώ απίθανη. Σε αυτή τη περίπτωση γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα.
Στις 13 Δεκεμβρίου φθάνουν στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για παιδιά 5 με 11 ετών
Τη μεθεπόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου φθάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για παιδιά 5 με 11 ετών.
Αυτό μετέδωσε το OPEN αποκαλύπτοντας ακόμη ότι η σχετική πλατφόρμα αναμένετια να έχει ανοίξει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικίας.
Πριν λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι πανευρωπαϊκά τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά θα διανεμηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έδωσε ο EMA, και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.
Το Νοέμβριο ο ΕΜΑ είχε δώσει πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 με 11 ετών με το σκεύασμα της Pfizer.
ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών
«Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση του Comirnaty θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών (10 mg σε σύγκριση με 30 mg). Όπως και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, χορηγείται σε δύο δόσεις στους μύες του άνω βραχίονα, με διαφορά τριών εβδομάδων», ανέφερε τότε η σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ.
Σε ότι αφορά τις παρενέργειες, η ανακοίνωση το ΕΜΑ, σημειώνε: «Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό. Ως εκ τούτου, η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα σε εκείνα με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19» .
Πότε τα αντισώματα εκτοξεύονται με την τρίτη δόση – Μελέτη για 7 εμβόλια
Oι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna).
Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν επίσης τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί. Η τυχαιοποιημένη μελέτη COV-Boost, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Σολ Φάουστ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία έγινε σε διάφορους συνδυασμούς εμβολίων σε 2.878 εθελοντές άνω των 30 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», βρήκε ότι οι αναμνηστικές δόσεις έξι εκ των εμβολίων βελτίωσαν σημαντικά την ανοσία στα άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, ενώ και τα επτά αύξησαν την ανοσία σε όσους είχαν αρχικά κάνει δύο δόσεις AstraZeneca.
Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.
Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca (κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους και στην Ελλάδα), ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Οσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.
Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές (σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή).
Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax ή Curevac, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Η τρίτη δόση με Valneva αυξάνει τα αντισώματα σε όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με AstraZeneca, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer.
Η μελέτη, που έγινε πριν την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Ομικρον, δεν βρήκε ζητήματα ασφάλειας από την τρίτη δόση, ενώ οι όποιες παρενέργειες ήταν συνήθως ήπιες (κόπωση, πόνος στο κεφάλι ή στο σημείο της ένεσης, συχνότερα στους νεότερους). Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνηγορούν υπέρ της σμίκρυνσης του διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση.
Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά έξι τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν πριν κάνει δύο δόσεις επίσης Pfizer.
Πηγές: Έθνος, in.gr, iefimerida, ΑΠΕ-ΜΠΕ