Top

«Δώστε στη Τέχνη μια ευκαιρία»: Κραυγή αγωνίας από Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες

Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στην Καμάρα - Φωτογραφίες, βίντεο και δηλώσεις από τα όσα έγιναν.

Parallaxi
δώστε-στη-τέχνη-μια-ευκαιρία-κραυγή-868842
Parallaxi

Ρεπορτάζ: Μαρία Πασαλίδου / Εύη Κουρίδου

Με κινητοποιήσεις παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους οι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης που εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν πλήξει τον κλάδο τους.

Στις 12:00 στην Καμάρα, όπως και σε άλλες ελληνικές πόλεις, καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα, παρά τον βροχερό καιρό, έδωσαν δυναμικό παρών, στο πανακαλλιτεχνικό συλλαλητήριο.

Με κυρίαρχο σύνθημα «Δώστε στη Τέχνη μια ευκαιρία» εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την αντιμετώπιση των καλλιτεχνών από τους αρμόδιους φορείς.

«Δεν μιλάμε μόνο για τους μουσικούς, αλλά για τους ηθοποιούς, τους φροντιστές σκηνής, τους ηχολήπτες και όσους εμπλέκονται στο επάγγελμα μας.

Εδώ και 23 μήνες με την υπόθεση πανδημίας, η επιδότηση που έχει φτάσει στον κλάδο είναι της τάξεως των 534 ευρώ για 12 μήνες.

Ας τα διαιρέσουμε με την σπασμένη δουλειά που κινείται μεταξύ απαγορεύσεων, lockdown, περιοριστικών μέτρων.

Δεν γίνεται να κωφεύει η κυβέρνηση. Ο κλάδος άτυπα ή τυπικά είναι σε lockdown και σε καθεστώς δίωξης. Ζητάμε να ανοίξει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Να φανούν οι εισροές και οι εκροές των συμβάσεων. Να υπολογιστούν τα ένσημα του 2021, να μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας οι συνάδελφοι. Να δοθούν αποζημιώσεις από το Μητρώο Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 21′ και μετά. Δεν είναι καλλιτέχνες όσοι εντάχθηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/20 και αποκλείονται;»

Ο Πυλαρινός Αναστάσιος εκπροσωπώντας τους dj’s ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει όλους τους ΚΑΔ για τα καταστήματα που πλήττονται με αποτέλεσμα το 60% να μένει χωρίς επίδομα. «Δεν μας αρέσει να ζούμε με επιδόματα, αλλά κάπως πρέπει να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Ζητάμε άμεση αποζημίωση για όλους τους καλλιτέχνες. Να αλλάξουν άμεσα τα μέτρα της κυβέρνησης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα