Δραματικές σκηνές στα νοσοκομεία της πόλης-Στις 12.00 οι ανακοινώσεις για τα δημοτικά σχολεία
Εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση του ιού και τα μέτρα κατά αυτού στη χώρα.
Kρίσιμο είναι το επόμενο 10ήμερο για την Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία που θα δούμε τις επόμενες ημέρες, θα κρίνουν και το μέλλον.
Ακόμη και το σενάριο του καθολικού Lockdown το οποίο στην παρούσα φάση μοιάζει να είναι αναπόφευκτο.
Η εβδομάδα κλείνει με την χειρότερη εξέλιξη. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 1.490 κρούσματα και την Τρίτη 2.384. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε την Τέταρτη με 2.752 νέα κρούσματα, την Πέμπτη σημειώθηκε ο αριθμός – ρεκόρ των 3.316 νέων κρουσμάτων. Τέλος μέχρι σήμερα τα κρούσματα παρέμειναν πάνω από 3.000, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 3.038 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Μάλιστα, η Πέμπτη είναι μέχρι στιγμής η χειρότερη μέρα, αφού είχαμε τριπλό αρνητικό ρεκόρ.
Δηλαδή μέσα σε πέντε ημέρες καταγράφηκαν 13.000 κρούσματα.
Στο μεταξύ, ερήμωσαν χθες Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς από τις 9 και μετά ίσχυσαν οι νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας.
Όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία, η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι κατά τη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης, εκφράστηκε και η άποψη το μέτρο να περιοριστεί μόνο στις περισσότερο επιβαρυμένες περιφέρειες, όπως η Θεσσαλονίκη και Αττική.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε όλη την περίοδο της πανδημίας ευθυγραμμίζεται με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, το καθολικό κλείσιμο από τη Δευτέρα προκρίνεται ως τελική απόφαση και αναμένεται να ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που θα δώσει διευκρινίσεις αναλυτικά για το τι θα ισχύσει και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δομές ειδικής αγωγής.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ζητούν μέτρα Μαρτίου, τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα του φονικού ιού.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για «ακρωτηριασμό» της Θεσσαλονίκης και των άλλων επιβαρυμένων περιοχών.
Αεροδιακομιδές με C-130
Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσουν οι αεροδιακομιδές από τη Βόρεια Ελλάδα στα νοσοκομεία της χώρας, μιας και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής λυγίζουν από την πίεση. Για τον λόγο αυτόν και όπως έχει ανακοινωθεί θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες.
Περιφερειακές «συμμαχίες»
Οπως άλλωστε επισήμανε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, «η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη». Ετσι και βάσει του σχεδίου αυτού που επενδύει στις «συμμαχίες» για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Λαμίας θα συνδράμει τη Λάρισα, που επίσης έχει μετατραπεί σε επιδημική εστία, ενώ οι δομές της Χαλκίδας θα υποστηρίξουν το υγειονομικό σύστημα της Λαμίας εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθεί ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας υπογράμμιζε ότι η δυναμικότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 46 κλίνες για θετικά περιστατικά COVID-19, 16 για ύποπτα, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ-COVID για το νοσοκομείο έχουν φτάσει στις 20.
Και πρόσθεσε ότι «η θεαματική αύξηση του αριθμού των κλινών COVID-19 του Νοσοκομείου μας, με τη συνεχή και επιτυχημένη αντιμετώπιση των απαιτήσεων σε νοσηλεία, μας οδηγεί στην πλήρη αμφισβήτηση των δημοσιευμάτων που αναφέρουν αδυναμία εφημερίας».
Ο ιός σαρώνει τη Θεσσαλονίκη, στα όρια του το σύστημα υγείας
Yπενθυμίζεται ότι από τα 3.038 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα 725 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν γεμίσει τόσο πολύ, ώστε τα αποτελέσματα της καραντίνας φαίνεται ότι θα αργήσουν να φανούν. Οι γιατροί είναι σε δραματική κατάσταση και απευθύνουν εκκλήσεις για συνδρομή στο έργο τους.
Οι ΜΕΘ ασφυκτιούν και τα νοσοκομεία είναι σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους για το ποιος έχει διαθέσιμο κρεβάτι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» και της Μάρθας Καϊτανίδη:
Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τα νέα 100 κρεβάτια που «άνοιξε» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εφεδρείες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Υπό τις ασφυκτικές αυτές συνθήκες, οι αρμόδιοι φορείς «επιστρατεύουν» ιδιωτικές δομές και στρατιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς η αυξημένη ζήτηση για ιατρική διάγνωση και νοσηλευτική περίθαλψη στη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζει προηγούμενο.
Οι εικόνες από τις ουρές που σχημάτιζαν προχθές οι πολίτες έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο για να υποβληθούν σε τεστ (όπου για τον λόγο αυτόν έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο, όπως και στο ΑΧΕΠΑ, ειδικές σκηνές) αλλά και η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε γιατρός του Νοσοκομείου Παπανικολάου κάνοντας λόγο για «υγειονομικό πόλεμο» είναι ενδεικτικές για να περιγράψουν το «σήμα κινδύνου».
Ηδη ο ιδιωτικός τομέας – και συγκεκριμένα το Διαβαλκανικό και ο όμιλος Euromedica – έχουν ενταχθεί στο εφημεριακό σύστημα της πόλης ώστε να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι εκτός από τα περιστατικά COVID ιατροφαρμακευτική φροντίδα αναζητούν καθημερινά και γενικά περιστατικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε χθες ότι ασθενείς με COVID διακομίζονται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424. Την ίδια ώρα πηγές αναφέρουν ότι προετοιμάζεται και το υπόγειο του νοσοκομείου, όπου σημειωτέον στεγάζεται και το πυρηνικό καταφύγιο (που έχει αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει συνθήκες βιολογικού πολέμου).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, το επιχειρησιακό σχέδιο που ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα έχει ως κεντρικό άξονα να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δομές ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα.
Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο του υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Οπως σημείωνε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, «ήδη το 90% των κλινών ΜΕΘ-COVID είναι κατειλημμένες».
Κρεβάτια στο Βελλίδειο
Σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις ότι στη συμπρωτεύουσα κάθε νοικοκυριό έχει τουλάχιστον ένα μέλος θετικό στον νέο κορωνοϊό ο κ. Εξαδάχτυλος τόνισε πως «η κοινή λογική λέει ότι εφόσον εξαντληθούν τα κρεβάτια στα νοσηλευτικά ιδρύματα τότε θα πρέπει να αναπτυχθούν κρεβάτια σε κάποιον άλλο στεγασμένο χώρο – είτε αυτό είναι το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο είτε ένα αθλητικό στάδιο – για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη COVID-19 με ήπια συμπτώματα».
Το ερώτημα όμως που μοιραία γεννάται, στην περίπτωση που η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα «ξυπνήσει» τις εφιαλτικές μνήμες των όσων εξελίχθηκαν στο Μπέργκαμο, είναι πώς θα ξεπεραστούν τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Κλίνες που έχουν παραχωρηθεί
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη στην πόλη.
Οι ΜΕΘ Covid-19 που έχουν διατεθεί, είναι 496.
Οι 335 εξ αυτών ήταν κατειλημμένες και οι 161 κενές. Πάντως, η πανελλαδική πληρότητα -67% – δεν αντικατοπτρίζει την πίεση και τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Η Θεσσαλονίκη παραδείγματος χάριν έχει πληρότητα 89%.
Mέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας
Η κάμερα του MEGA βρέθηκε μέσα σε εντατική και κατέγραψε τον αγώνα που δίνεται εντός 24ωρου στις ΜΕΘ.
Για μια εφιαλτική κατάσταση κάνουν λόγο γιατροί και νοσηλευτές, ενώ η κάμερα κατέγραψε την συγκλονιστική στιγμή που γιατροί ξυπνούν από τη διασωλήνωση ασθενή.
«Ήσουν στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας, είχες ένα πρόβλημα με το αναπνευστικό σου. Δεν μπορείς να μου μιλήσεις αυτή τη στιγμή, γιατί έχεις ένα σωλήνα στο στόμα» λέει η νοσηλεύτρια σε διασωληνωμένο ασθενή.
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 35 έως 60 ετών.
Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα δημοτικά σχολεία
Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει εντός ολίγων ωρών τις αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχετικά με το αν θα κλείσουν όπως έχει ήδη συμβεί με τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στο υπουργείο Υγείας στις 12:00, από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.
Κατά τις πληροφορίες, σε κλείσιμο των δημοτικών σχολείων κατέληξε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά από πολύωρη σύσκεψη. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει να κλείσουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πώς θα γίνονται τα μαθήματα
Εάν τελικά προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:
Εκπαιδευτική τηλεόραση: Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων
Τηλεκπαίδευση: Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».
91.613 tablet και laptop στα σχολεία
Συνολικά 91.613 tablet και laptop διατίθενται από το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.
Ο εξοπλισμός αυτός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.
Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.
Χιλιάδες κρούσματα και χθες σε ολόκληρη τη χώρα – Όλες οι σημερινές εξελίξεις
697 από τα 3.038 νέα κρούσματα στην Αττική και 725 στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε ξεκινώντας την χθεσινή τοποθέτηση της η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα. Ανέφερε επίσης πως πλέον παρατηρείται μια σταθεροποιητική τάση στη Θεσσαλονίκη.
Ο χάρτης της πανδημίας: Θεσσαλονίκη και Αττική και πάλι με εκατοντάδες κρούσματα – Στο κόκκινο Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία
Νέο σοκ μετά τα 3038 νέα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη 7 ημέρες μετά το γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.
Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν και χθες τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθώς καταγράφουν 697 και 725 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει για τη Λάρισα (197 κρούσματα), την Πέλλα (148 κρούσματα) και την Μαγνησία (103 κρούσματα). Σε 29 περιφέρειες έχουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Αναλυτικότερα:
• 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας • 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο • 697 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής • 725 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας • 80 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας • 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας • 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου • 68 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας • 61 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς • 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας • 197 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας • 103 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας • 16 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας • 47 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου • 148 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας • 99 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου • 68 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου • 38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας • 36 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων