Top

H δραματική επόμενη μέρα της Βηρυτού

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην πόλη που δοκιμάζεται

Parallaxi
h-δραματική-επόμενη-μέρα-της-βηρυτού-636891
Parallaxi

Η έκρηξη της Βηρυτού ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μετά από Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Σύμφωνα με δηλώσεις πυρηνικού επιστήμονα

Η τρομακτική καταστροφή και το «μανιτάρι» πάνω από το λιμάνι της Βηρυτού λίγα δευτερόλεπτα πριν το ωστικό κύμα πλημμυρίσει τις γειτονικές περιοχές, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει συγκρίσεις με τις δύο μεγαλύτερες εκρήξεις, αυτές στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα.

Ενώ τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των αρχών δείχνουν το νιτρικό αμμώνιο ως το υλικό που πυροδότησε στην έκρηξη, αυτή μπορεί να συγκριθεί με τις πυρηνικές εκρήξεις, αναφέρει ο Christopher Busby, ειδικός στις επιπτώσεις στην υγεία της ιονίζουσας ακτινοβολίας και επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κίνδυνο ακτινοβολίας.

«Το νιτρικό αμμώνιο, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο στο λίπασμα και είχε αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια, έχει ενέργεια χημικής αντίδρασης παρόμοια με το TNT, πράγμα που σημαίνει ότι η έκρηξη 2.700 τόνων της χημικής ένωσης ήταν περίπου ίση με την ισχύ 2,7 κιλοτόνων» TNT, εξηγεί.

«Αυτό τοποθετεί την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό στην τρίτη θέση μεταξύ των ισχυρότερων εκρήξεων που έπληξαν μια πόλη στην ιστορία, με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι να έρχονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση», επισημαίνει ο ειδικός.

Ο επιστήμονας συνεχίζει εξηγώντας πως το «μανιτάρι» μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το τεράστιο κύμα δημιούργησε δακτυλίους συμπίεσης στους υδρατμούς ακριβώς όπως όταν μια ισχυρή πυρηνική συσκευή πυροδοτείται κοντά στην ακτή.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αν και όχι τόσο ισχυρές όσο της Βηρυτού.

Η ζωή την επόμενη μέρα

Η πτώση της οικονομίας του Λιβάνου είναι ανεξέλεγκτη και μαζί της κατρακυλά και το βιοτικό επίπεδο του λαού του Λιβάνου.

Η διιαχρονική κυβερνητική κακοδιοίκηση, οι πολύπλοκες δομές ελέγχου της εγχώριας αγοράς και η παρεμβατικότητα της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβανου δημιουργούν ένα κρατικό σύστημα «πυραμίδας» με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, η Κεντρική Τράπεζα, δανειζόταν από εμπορικές τράπεζες με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της και να διατηρήσει την ισοτιμία της λιβανέζικης λίρας με το αμερικανικό δολάριο.

Μέσα σε αυτές τις διαίτερα δυσχερείς συνθήκες, ήρθε να προστεθεί και το πρόσφατο ναυάγιο των συζητήσεων των λιβανέζικων αρχών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Εύλογα λοιπόν η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει πλέον το 80% της αξίας της.

Ο υπερπληθωρισμός κατέστρεψε την αγοραστική δύναμη των Λιβανέζων, με εξαίρεση μια μικρή μειοψηφία εύπορων. Οι κάποτε πολυσύχναστοι διάδρομοι του πολυτελούς εμπορικού κέντρου της Βηρυτού έχουν εδώ και καιρό ερημώσει. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν σφραγίσεις τις εισόδους και τις βιτρίνες τους με μεταλλικές μπάρες.

O Αλί αλ Χασάν, απόστρατος αξιωματικός του στρατού είδε τη σύνταξη του, των 700 δολαρίων, να αντιστοιχεί πλέον, σε κάτι παραπάνω από 100 δολάρια.

Αύξηση τιμών Οι τιμές του ψωμιού αυξήθηκαν κατά 1/3, ενώ το κρέας έχει εκλείψει από το οικογενειακό διαιτολόγιο αλλά και από το διαιτολόγιο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς πλέον δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί το κόστος του.

Οι διαδηλώσεις ενάντια σε μη λειτουργικές, και πολλές φορές διεφθαρμένες κυβερνήσεις αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Ο Αλί είναι ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που τις προηγούμενες ημέρες διαδήλωσαν ενάντια σε έναν ακόμα νόμο φορολόγησης που θα μειώσει περαιτέρω το ήδη ελάχιστο ποσό της σύνταξής του.

Ο κόσμος είναι εξουθενωμένος αλλά και οργισμένος ενάντια στις πολιτικές και θρησκευτικές ελίτ, που κρατούν τα ηνία της χώρας έχοντας την όμως εγκαταλείψει, φροντίζοντας μόνο για τον δικό τους πλούτο. Καθημερινά υπάρχουν πολύωρες διακοπές ρεύματος, το πόσιμο νερό είναι λιγοστό, η υγειονομική περίθαλψη μηδαμινή. Για την τεχνολογία internet ούτε λόγος. Η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα δίκτυα στον κόσμο.

Οι αυτοκτονίες απελπισμένων κατοίκων τείνουν να γίνουν φαινόμενο συνηθισμένο.

Την πηγή των δεινών του Λιβάνου, οικονομικών και μη, περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια στον Guardian η ηθοποιός και σκηνοθέτις Νιδάλ Αλ Αχκάρ.

«Όταν τελείωσε ο πόλεμος, οι άνθρωποι δεν έκατσαν να συζητήσουν γύρω από ένα τραπέζι. Το χρήμα, η εξουσία και η πίστη συνεργάζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αν πέφτει το ένα, τα άλλα δύο το σηκώνουν. Είναι ένας κόσμο χτισμένος πάνω στον σεκταρισμό και στις οικογενειακές παραδόσεις, όχι στις ιδέες που κοιτούν στο μέλλον, αλλά αυτές που είναι ‘δεμένες’ με το παρελθόν»

Μια εθνική τραγωδία που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους έλαβε χώρα στο Λίβανο, καθώς το απόγευμα της Τρίτης, η πρωτεύουσα της χώρας, «χτυπήθηκε» από δύο γιγαντιαίες εκρήξεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές τουλάχιστον στη μισή πόλη, δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν χιλιάδες.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, ενώ ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό έχουν τεθεί οι υπεύθυνοι του λιμανιού.

Μέρα με τη μέρα ο τραγικός απολογισμός ανεβαίνει και σοκαριστικά βίντεο κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι προσπάθειές των σωστικών συνεργείων γίνονται με δυσκολία τη νύχτα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον ρεύμα και σύμφωνα με τους New York Times, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες σκάβουν μέσα στα συντρίμμια, ψάχνοντας για επιζώντες.

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε τεράστια καταστροφή, με 300.000 άτομα να έχουν μείνει χωρίς στέγη και τουλάχιστον 5.000 να έχουν τραυματιστεί.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρομοίωσαν την έκρηξη, η οποία ήταν ισοδύναμη με σεισμό 3,5 Ρίχτερ (στην επιφάνεια) με αυτή μιας πυρηνικής βόμβας, χωρίς τη ραδιενέργεια. Μάλιστα ο κυβερνήτης του Λιβάνου είχε κάνει λόγο για καταστροφή ανάλογη με αυτή της Χιροσίμα.

Δύο εικόνες από δορυφόρο, πριν και μετά την έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της Βηρυτού, δείχνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής, ενώ εικόνες drones καταγράφουν από ψηλά τα συντρίμμια αποδεικνύοντας πως μόλις δύει ο ήλιος η Βηρυτός είναι μία πόλη φάντασμα.

Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο «μηδέν» Εξίσου σοκαριστικές είναι και οι εικόνες από το σημείο «μηδέν» της τραγωδία.

Εξαφανίστηκε κομμάτι στεριάς Το συνολικό οικονομικό κόστος της καταστροφής υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια, ενώ ήδη η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού. Ενδεικτικό του μεγέθους των εκρήξεων ήταν το γεγονός ότι εξαφανίστηκε δια παντός ένα κομμάτι στεριάς από τη Βηρυτό.

Εικόνα πριν από την έκρηξη:

Εικόνα μετά την έκρηξη:

Η έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Οι εικόνες που κατέγραψε το drone προκαλούν σοκ:

Τραμπ: Άγνωστο ακόμη αν είναι δυστύχημα η επίθεση Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».

«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού.

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».

Ο δισεκατομμυριούχος έκρινε την Τρίτη πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του μίλησε χθες Τετάρτη για δυστύχημα. «Ενημερώνομαι για το τι συνέβη», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όπως μεταδόθηκε», πρόσθεσε. Ο Έσπερ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες Τετάρτη με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ. Με βάση την ενημέρωση του Πομπέο, δεν σχολιάστηκε στη διάρκεια της συνδιάλεξης η φύση της καταστροφής στη Βηρυτό.

Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι οι προχθεσινές εκρήξεις, οι οποίες κατά τον, ακόμη προσωρινό, πιο πρόσφατο απολογισμό είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 113 άνθρωποι και άλλοι 4.000 να τραυματιστούν, οφείλονταν στην ανάφλεξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη στο λιμάνι. Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται τόσο ως χημικό λίπασμα, όσο και ως εκρηκτική ύλη.

Διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας ανάμεσα στα θύματα

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, εγκατεστημένος στον Λίβανο, όπου συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό τα οποία θρηνεί η Γαλλία, γνωστοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό.

«Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του», ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Κατά τον πιο πρόσφατο, αλλά ακόμη προσωρινό, απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήμα της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στον Λίβανο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου σκοπεύει να «επιδώσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης των Γάλλων» στους πληγέντες και να συζητήσει «την κατάσταση με τις πολιτικές αρχές».

Σημαντική βοήθεια στη Βηρυτό στέλνει η Αλγερία Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της χώρας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

Η γειτονική Τυνησία πρότεινε νωρίτερα να παραλάβει εκατό τραυματίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

ΗΠΑ για Λιβύη: Καταδικάζουν την ανάμιξη ξένων δυνάμεων

Σε παρέμβαση για την Λιβύη προχώρησε ο Λευκός Οίκος μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ομπράιαν, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του τις ξένες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται όπως είπε την εμφύλια σύγκρουση για να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Σε ηχηρή παρέμβαση για την Λιβύη προχώρησε ο Λευκός Οίκος μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ομπράιαν, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του τις ξένες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται όπως είπε την εμφύλια σύγκρουση για να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Μπορεί να μην τις κατονόμασε, αλλά ήταν σαφές ότι ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για την Τουρκία και τη Ρωσία, λέγοντας ότι η δράση αυτών των δυνάμεων υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα τόσο της Ουάσιγκτον όσο και των συμμάχων της στη περιοχή της Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ μπορεί να αναγνωρίζουν επίσημα την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά αποφεύγουν μέχρι στιγμής να πάρουν θέση και συνομιλούν ανοιχτά και με τα δύο στρατόπεδα, καθώς από τη μια πλευρά δεν καλοβλέπουν την ισχυροποίηση μιας παράταξης που συνδέεται με την μουσουλμανική αδελφότητα και από την άλλη πλευρά ανησυχούν ιδιαίτερα για τη στήριξη της Ρωσίας στον Χαφτάρ.

Μπορεί, λοιπόν, όλο το προηγούμενο διάστημα να ακούγαμε από την Άγκυρα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν τα έχει βρει με τον Ντόναλντ Τραμπ, η νέα παρέμβαση, όμως, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας για τη Λιβύη φανερώνει ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει ακόμα πολύ μεγάλο.

Λίβανος: Η Γαλλία θρηνεί το χαμό αρχιτέκτονα που ζούσε μόνιμα στην περιοχή των εκρήξεων

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, που είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο, συγκαταλέγεται στα θύματα που θρηνεί η Γαλλία

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, που ζούσε μόνιμα στον Λίβανο και συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό τα οποία θρηνεί η Γαλλία, γνωστοποίησε η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό.

«Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του», ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Κατά τον πιο πρόσφατο, αλλά ακόμη προσωρινό, απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 113 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήμα της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στον Λίβανο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου σκοπεύει να «επιδώσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης των Γάλλων» στους πληγέντες και να συζητήσει «την κατάσταση με τις πολιτικές αρχές».

Ενδείξεις για ισραηλινή εμπλοκή στις εκρήξεις της Βηρυτού, σύμφωνα με Αμερικανό δημοσιογράφο

Ο γνωστός δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Σιλβερστάιν, επικαλούμενος «ανώτατη ισραηλινή πηγή» αποκάλυψε πως το Ισραήλ είχε τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο λιμάνι της Βηρυτού, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι στην ακριβώς διπλανή αποθήκη βρίσκονταν 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου vradini vradini

To Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς είχε στόχο να καταστρέψει μια αποθήκη με όπλα της Χεζμπολάχ στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Σιλβερστάιν, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Guardian και το Al Jazeera και διατηρεί το blog «Τikun Olam», επικαλούμενος «ανώτατη ισραηλινή πηγή», χωρίς να αποκαλύψει κάποια άλλη πληροφορία.

Σύμφωνα με τον Σιλβερστάιν, το Ισραήλ είχε τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο λιμάνι της Βηρυτού, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι στην ακριβώς διπλανή αποθήκη βρίσκονταν 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Ποιος είναι ο Ρίτσαρντ Σιλβερστάιν Ο 62χρονος Σιλβερστάιν θεωρείται ειδήμων σε θέματα για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Είναι γνωστός επίσης για τα φιλοπαλαιστινιακά του αισθήματα.

Στον προσωπικό του ιστότοπο έχει προχωρήσει σε πολλές αποκαλύψεις κατά του Ισράηλ και της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ συχνά δημοσιεύει ειδήσεις που αποκρύπτουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σιλβερστάιν βασίζεται για τα αποκλειστικά του σε μία περίφημη πηγή του εντός του Ισράηλ, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλύψει ποτέ.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί τον έχουν κατηγορήσει για fake news και έχει αρκετούς εχθρούς στο Ισραήλ. Αλλά και εκτός του Ισραήλ, πολλά διεθνή μέσα δεν τον θεωρούν έγκριτο δημοσιογράφο, αλλά ιδεολόγο.

Η αποκάλυψή του για ισραηλινή εμπλοκή πίσω από την τραγωδία στο Ισραήλ έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στο Twitter, με κάποιους χρήστες να τάσσονται υπέρ του και άλλους να τον κατηγορούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του διευθυντή της αγγλικής έκδοσης της ισραηλινής Haaretz, που αποκάλεσε τον Σιλβερστάιν… «λοξό».

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη και μάλιστα έχει προσφέρει βοήθεια στον Λίβανο

Πάντως, από το βράδυ της Τετάρτης, το Ισραήλ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Μάλιστα, το Ισραήλ προσφέρθηκε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.

«Το Ισραήλ προσέγγισε τον Λίβανο μέσω διεθνών και διπλωματικών διαύλων και πρόσφερε στη λιβανέζικη κυβέρνηση ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Γκαντς και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και ο Λίβανος δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στο άνοιγμα αυτό.

Στα χρώματα του Λιβάνου φωτίστηκε το δημαρχείο του Τελ Αβίβ

Το δημαρχείο του Τελ-Αβίβ φωτίστηκε απόψε με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, σε μια σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης του Ισραήλ προς τη Βηρυτό, μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, το απόγευμα της Τρίτης.

Υποστηρίζοντας ότι «η ανθρωπιά προηγείται των συγκρούσεων», ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, διέταξε να φωτιστεί το δημαρχείο, που βρίσκεται στην Πλατεία Ράμπιν, με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου.

«Η καρδιά μας είναι με τον λιβανέζικο λαό μετά από αυτήν τη φριχτή τραγωδία», έγραψε στο Twitter.

Tο Ισραήλ είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τον Λίβανο εδώ και δεκαετίες. Η σιιτική, ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, θεωρείται από το Ισραήλ η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει στα βόρεια σύνορά του.

Οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν το 2006 σε έναν πόλεμο διάρκειας 34 ημερών ενώ πρόσφατα οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι απέτρεψαν μια «τρομοκρατική» επίθεση και άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλων που πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών.

Λίβανος: Το ιστορικό του φονικού φορτίου και το αύριο

Ημέρα θρήνου στον Λίβανο, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την καταστροφική έκρηξη σε αποθήκη του λιμανιού, όπου φυλασσόταν εκρηκτική ύλη. Τι γνωρίζουμε ως τώρα και πού οδηγούν τα πρώτα στοιχεία;

Τα κομμάτια του μετρά ο Λίβανος μετά την ασύλληπτη τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού, όταν 2.700 μετρικοί τόνοι νιτρικής αμμωνίας εξερράγησαν σαρώνοντας τα πάντα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από την «αποθήκη 12» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Η αλληλουχία εκρήξεων και το ωστικό κύμα επέφερε απώλειες που μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 100 νεκρούς και τους 4.000 τραυματίες, ενώ σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν αγωνιώδεις προσπάθειες για εντοπισμό εγκλωβισμένων μέσα στα συντρίμμια. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν σε μια πρώτη δήλωση για τα αίτια της τραγωδίας αναφέρθηκε στους τόνους νιτρικού αμμωνίου που «είχαν αφεθεί για χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας», γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπίσουν τους υπαίτιους ώστε να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους. Πάντως, παρά το ότι τα ακριβή αίτια της τραγωδίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, κάποια βασικά κομμάτια του παζλ που οδήγησαν στα γεγονότα της 4ης Αυγούστου έχουν ξεκαθαρίσει.

Το πλοίο με την νιτρική αμμωνία

Ήδη, αραβικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην υπόθεση ενός πλοίου υπό σημαία Μολδαβίας που κατέληξε, το 2013, στον Λίβανο με το εν λόγω φορτίο νιτρικής αμμωνίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πλοίο επρόκειτο να μεταφέρει το εμπόρευμα από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, ωστόσο παρέμεινε στη Βηρυτό λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Τελικά το εμπόρευμα φυλάχθηκε στην «αποθήκη 12» του λιμανιού της Βηρυτού υπό το καθεστώς του επικίνδυνου φορτίου, με τους αρμόδιους να ζητούν έκτοτε την λήψη μέτρων για αποφυγή ενδεχόμενης έκρηξης. Από το τραγικό αποτέλεσμα πάντως, καθίσταται σαφές πως η φύλαξη μιας τέτοιας τεράστιας ποσότητας νιτρικής αμμωνίας δεν ήταν επιμελής, ενώ η παρακείμενη παρουσία ποσοτήτων υπερμαγγανικού καλίου, φαίνεται ότι οδήγησαν στην αλληλουχία των εκρήξεων. Τέλος, σε ότι αφορά το πλοίο που μετέφερε το φονικό φορτίο στον Λίβανο, πρέπει να γίνει αναφορά σε σημερινά δημοσιεύματα που θέλουν τον ιδιοκτήτη του πλοίου να είναι Ρώσος, ο οποίος μάλιστα πιστεύεται ότι διαμένει στην Κύπρο.

Ο συσχετισμός με την Χεζμπολάχ

Αμέσως μετά το συμβάν αναλυτές έσπευσαν να εμπλέξουν στα σενάρια γύρω από τα αίτια της έκρηξης την γνωστή παραστρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. Αν και η περίπτωση έξωθεν παρέμβασης (χτύπημα ισραηλινού στρατού, δολιοφθορά της Χεζμπολάχ κλπ.) στο λιμάνι της Βηρυτού έχει αποκλειστεί στην παρούσα φάση, η ύπαρξη της συγκεκριμένης ύλης παραπέμπει στη δράση της Χεζμπολάχ και τον συνεχιζόμενο πόλεμο φθοράς με το Ισραήλ στις περιοχές του νοτίου Λιβάνου και της νότιας Συρίας.

Η Χεζμπολάχ συνηθίζει να κατασκευάζει βόμβες και IED – Improvided Explosive Devices- και το 2015 δύο φορτία νιτρικής αμμωνίας που αποθήκευε η Χεζμπολάχ γι αυτούς τους σκοπούς, εντοπίστηκαν στη στη Λάρνακα και στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε απειλήσει το Ισραήλ με χτύπημα στην βιομηχανική περιοχή της Χάιφα – όπου το Ισραήλ διατηρεί εργοστάσια παραγωγής νιτρικής αμμωνίας.

Με τα παραπάνω ίσως σχετίζονται και οι πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για μία «τρομερή επίθεση». Επανέλαβε δε, πως «φαίνεται ότι πρόκειται για επίθεση» σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Φήμες και για έμμεση εμπλοκή της Χεζμπολάχ κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την οργάνωση για την ώρα να αρκείται σε μία δήλωση συλλυπητηρίων προς το λαό του Λιβάνου για την εθνική τραγωδία.

Εκτόνωση κρίσης ή χάος

Η τραγωδία στον Λίβανο δημιουργεί αναπόφευκτα συνθήκες επιτάχυνσης της σκληρά δοκιμαζόμενης τρέχουσας συνθήκης στη γειτονική χώρα, όπου η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται σε συνθήκες διάλυσης, ενώ οι συνεχιζόμενες εθνοσεκταριστικές συγκρούσεις (σιίτες – σουνίτες), ο πόλεμος φθοράς Ισραήλ-Χεζμπολάχ και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη γειτονική Συρία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Αν η έκρηξη στο λιμάνι εκτονώσει την κρίση του Λιβάνου λόγω διεθνούς κινητοποίησης ή αν βυθίσει την χώρα εκ νέου σε ένα καταστροφικό πόλεμο, όπως αυτόν του 1975-1990, μένει να το δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο οι έρευνες συνεχίζονται στο λιμάνι της Βηρυτού τόσο ο αριθμός των νεκρών θα αυξάνεται όσο και τα ερωτήματα για τα ακριβή αίτια μίας τέτοιας «αποκαλυπτικής» τραγωδίας.

DW: Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Αποστάσεις Έσπερ από Τραμπ: Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι δυστύχημα

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν στο CNN ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η έκρηξη ήταν επίθεση

Αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ κράτησε ο Μαρκ Έσπερ. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη» σχετικά με τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήταν δυστύχημα, όπως αναφέρθηκε».

«Επικοινωνούμε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, έχουμε επικοινωνήσει ήδη. Είμαστε σε θέση να τούς παρέχουμε όποια βοήθεια μπορούμε, ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικά εφόδια, ό,τι χρειάζεται, για να βοηθήσουμε τον λαό του Λιβάνου» σημείωσε ο Μαρκ Έσπερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν στο CNN ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η έκρηξη ήταν επίθεση, παρά τις αρχικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, από τις οποίες αναδιπλώθηκε εν μέρει.

Έως και 15 δισ. δολάρια οι ζημιές της πολύνεκρης έκρηξης

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 135 και οι τραυματίες φτάσαν τις 5.000. Κύμα αλληλεγγύης με πολίτες να δίνουν καταφύγιο σε εντελώς αγνώστους σε αυτούς ανθρώπους που έμειναν άστεγοι.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Κύμα αλληλεγγύης: Προσφέρουν καταφύγιο σε ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

Η ThawraMap, δηλαδή ο «Χάρτης της Επανάστασης», ανάρτησε τη λίστα στο Twitter και το Instagram, μαζί με έναν χάρτη όπου σημειώνονται περίπου 50 διαθέσιμα σπίτια, κρεβάτια και ξενοδοχεία με έως και 40 δωμάτια.

Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται.

«Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα», έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ, Τα Νέα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα