Κοροναϊός: Το σχέδιο δράσης 15 ημερών- Σαν εσωτερικός χώρος τα στενά της Μυκόνου
Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά.
Σχέδιο δράσης 15 ημερών ετοιμάζει η κυβέρνηση το οποίο περιλαμβάνει προληπτικές δράσεις σε δημοφιλείς προορισμούς ή βεντάλια τοπικών μέτρων, που θα ανοιγοκλείνει όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Το ενδεχόμενο κατά τόπους περιορισμών τύπου Μυκόνου παραμένει ανοιχτό και διαμηνύεται ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες έστω και για λίγες ημέρες. Πάντως όχι βιαστικά, καθώς δεν είναι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων δεν θέλει να εκπέμπει αρνητικά σήματα, αναφέρει το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου.
Αντιθέτως, με το βλέμμα στα «πορτοκαλί» σημεία του ελλαδικού χάρτη, το βάρος πέφτει στις εκκλήσεις (αποστάσεις, μάσκες) και σε έκτακτη κινητοποίηση για αποφυγή επιβολής περιορισμών, π.χ. η αύξηση της ιχνηλάτησης και η αστυνόμευση.
Ανησυχία υπάρχει και για τη διασπορά στα νησιά – 13 από αυτά βάφτηκαν με «κόκκινο» στον χάρτη του ECDC – και τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς… ετοιμότητας για εφαρμογή σε περίπτωση τοπικής, επικίνδυνης υγειονομικής ανατροπής είναι τουλάχιστον πέντε.
Πρώτον, ο άμεσος περιορισμός στο ωράριο εστίασης και διασκέδασης με πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο να μένουν σε λειτουργία μόνο με καθήμενους και με πλαφόν πελατών (έως τέσσερις ανά τραπέζι), με σφραγισμένους τους εσωτερικούς χώρους και χωρίς μουσική.
Δεύτερον, η απαγόρευση της μεταμεσονύχτιας κυκλοφορίας. Τρίτον, η αναστολή κάθε εκδήλωσης, από πανηγύρια και συναυλίες μέχρι λιτανείες. Τέταρτον, η επιστροφή της απαγόρευσης κάθε συνάθροισης άνω των εννέα πολιτών. Και πέμπτον, η υποχρέωση εκ νέου για χρήση μάσκας παντού, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν απαραίτητα συνθήκες συγχρωτισμού σε εξωτερικό χώρο, όπως ισχύει σήμερα.
Στις επόμενες ημέρες οι προειδοποιήσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα είναι αλλεπάλληλες, ενώ θα τεθούν στο μικροσκόπιο ειδικά τα πανηγύρια.
Ο έλεγχός τους θεωρείται δύσκολος, προειδοποιούν οι τοπικές Αρχές, με «φωνές» να υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν υπάρξει απαγόρευση στις «κόκκινες» περιοχές πρέπει να επιστρέψει η προϋπόθεση για εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% στην περιφερειακή ενότητα. Ηδη η Περιφερειακή Ενωση Δήμων της Ηπείρου διαμηνύει στην κυβέρνηση την αδυναμία εποπτείας ελέγχου των μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία καραντίνας, έπειτα από τον πρόσφατο επανασχεδιασμό, στο τραπέζι υπάρχει ως έσχατο μέτρο η επίταξη, που θα προχωρήσει εφόσον εξαντληθεί κάθε περιθώριο συνεννόησης, ή και η λειτουργία πλωτών σημείων καραντίνας – μια περιορισμένου εύρους επιλογή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέσα στο καλοκαίρι.
Μάλιστα με εξονυχιστικούς ελέγχους – έως και 500.000 – κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στην επικράτεια και με εντατικοποίηση στην επιτήρηση της εφαρμογής των κανόνων και στις υπόλοιπες ημέρες, το βάρος πέφτει στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Η αστυνομική παρουσία θα ενταθεί καθώς πλησιάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο σε σημεία μαζικής συγκέντρωσης πολιτών (λιμάνια, κ.λπ.), ενώ σε υπηρεσία θα βγουν, όπως και πέρυσι, συμβατικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Ηδη με drones και με ενισχύσεις αστυνομικών από άλλα σημεία της χώρας επιχειρείται ο έλεγχος της κατάστασης σε περιοχές που προβληματίζουν.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στοχεύει στην ιχνηλάτηση και εξετάζει να αξιοποιήσει περισσότερο και σε τουριστικές περιοχές τα «ταξίδια» των περίπου 300 κινητών ομάδων υγείας, οι οποίες προς το παρόν αξιοποιούνται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Οι ειδικοί άλλωστε επιμένουν στην ανάγκη για πολλά τεστ, ενώ για την «Ελευθερία» το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά κινητοποίηση των ιδιωτών γιατρών γενικώς και ειδικότερα στην περιφέρεια, έπειτα από την ανακοίνωση των κινήτρων. Στο πρώτο διάστημα, κατά πληροφορίες, από μια δεξαμενή 100 ενδιαφερόμενων γιατρών για κατ’ οίκον εμβολιασμούς οι 80 ήταν στην Αθήνα.
Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά -Εντατικοί έλεγχοι
Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά από σήμερα με τους εργαζόμενους να αξιοποιούν τις άδειές τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιβάτες προσέρχονται κατά δεκάδες στο κεντρικό λιμάνι της χώρας, έγκαιρα λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ οι λιμενικοί κάνουν εντατικούς ελέγχους. Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό pcr ή μοριακό τεστ. Επίσης οι επιβάτες πρέπει να έχουν συμπληρωμένη την ειδική φόρμα που τους δίδεται με την παραλαβή του εισιτηρίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμενικού σώματος από το λιμάνι του Πειραιά χθες Παρασκευή 30/7, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 27 δρομολόγια με 24.776 επιβάτες και 5.420 επιβατικά αυτοκίνητα.
Από το λιμάνι του Λαυρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά δέκα δρομολόγια στα οποία επέβαιναν 2.992 επιβάτες και 831 αυτοκίνητα.
Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 16 δρομολόγια με 7.325 επιβάτες και 1803 επιβατικά οχήματα.
Τα στελέχη του λιμενικού συνέδραμαν στην διευκόλυνση της μετάβασης των εκδρομέων αλλά κυρίως πραγματοποιούσαν εκτεταμένους ελέγχους για το αν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά της διασποράς της covid-19. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί μέχρι και το τέλος της σεζόν τονίζουν στελέχη του λιμενικού, καλώντας τους ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς σε άλλη περίπτωση, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση τους.
Λάρισα: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 39χρονης υγειονομικού με το εμβόλιο, διαβεβαιώνει ο σύζυγός της
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο σύζυγος της 39χρονης υγειονομικού Μαρίας Γκατζούλη από τη Λάρισα, ότι ο θάνατός της συσχετίζεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ο σύζυγός της Αντώνης Δημηρούλης σημειώνει μέσα από ανάρτησή του στο facebook ότι όσα ακούγονται είναι ανυπόστατα και ότι, όπως βεβαιώνεται και από τη διενεργηθείσα ιατροδικαστική εξέταση, ουδεμία σύνδεση υπάρχει με τον εμβολιασμό της κατά COVID-19.
Παρακάτω η ανακοίνωση της οικογένειας, όπως αυτή αναρτήθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης από τον σύζυγό της, κ. Αντώνη Δημηρούλη:
«Σχετικά με την ανυπόστατη φημολογία που δημιουργήθηκε γύρω από τα αίτια θανάτου της πολυαγαπημένης μας Μαρίας, θεωρούμε χρέος μας να επισημάνουμε και να διευκρινίσουμε ότι, όπως επιβεβαιώνεται και από τη διενεργηθείσα ιατροδικαστική εξέταση, ΟΥΔΕΜΙΑ σύνδεση υπάρχει με τον εμβολιασμό της κατά COVID-19. Τα όσα γράφτηκαν και φέρονται να ειπώθηκαν από το στόμα του συζύγου της δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και ουδέποτε λέχθηκαν.
Ζητούμε να σταματήσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή αναληθών ειδήσεων και η εκμετάλλευση του άδικου χαμού της, ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της. Η Μαρία ως υπεύθυνη λειτουργός στο χώρο της Υγείας ήταν πάντα υπέρμαχος του εμβολιασμού κατά της πανδημίας.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας συμπαραστέκονται στο βαρύτατο πένθος μας, καθώς και την οικογένεια του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα μας».
Παπαευαγγέλου: Σαν εσωτερικός χώρος τα στενά της Μυκόνου
Στο μεταξύ, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να εισηγηθεί την επιστροφή των μασκών στους εξωτερικούς χώρους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως τα σοκάκια της Μυκόνου είναι σαν εσωτερικός χώρος.
«Τα παιδιά μου θα τα βάλω σε ένα είδος καραντίνας για λίγες μέρες όταν γυρίσουν», τόνισε -μεταξύ άλλων- η καθηγήτρια, ενώ μίλησε και για τα κρούσματα σε κατασκηνώσεις, λέγοντας: «Ελπίζω ότι στα σχολεία θα τηρηθούν καλύτερα τα πρωτόκολλα» τόνισε. Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, όχι όμως επιλεκτικά στα παιδιά, σε όλους».
Για τα νησιά και τις μάσκες υποχρεωτικά στους εξωτερικούς χώρους η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι τα σοκάκια της Μυκόνου είναι σαν εσωτερικός χώρος το βράδυ και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι. «Οριζόντια να βάλουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει συζητηθεί, αλλά ενδεχομένως να το εισηγηθούμε το χειμώνα ή με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Ποτέ δεν είχαμε πει να βγει η μάσκα από τους εσωτερικούς χώρους, είτε για ανεμβολίαστους είτε για εμβολιασμένους», επισήμανε.
Με πληροφορίες από larissanet.gr, Ελένη Ευαγγελοδήμου/in.gr, Mega/ AΠΕ-ΜΠΕ