Ελλάδα

Δύο χρόνια αλληλεγγύη στον Συν – Άνθρωπο

Ο απολογισμός του προγράμματος Συν - Άνθρωπος

Parallaxi
δύο-χρόνια-αλληλεγγύη-στον-συν-άνθρω-452353
Parallaxi

Ο 50χρονος Α.  αποφυλακίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο και κατά τη διάρκεια της καραντίνας της περασμένης άνοιξης επικοινώνησε με το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Είχε κλονισμένη υγεία, πρόβλημα στέγης και ανεργίας.

Όταν βγήκε από τη φυλακή αποφάσισε να ζήσει φιλοξενούμενος σε επαρχιακή πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θεώρησε ότι θα τα καταφέρει καλύτερα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Όταν επικοινώνησε με το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων ο κ. Α. ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος, καθώς δεν είχε εισοδήματα και ήταν οικονομικά εξαρτημένος από την οικογένειά του. Είχε προσπαθήσει να βρει δουλειά αλλά χωρίς αποτέλεσμα και φοβόταν ότι γι’ αυτό έπαιζε ρόλο το ποινικό του μητρώο. Παράλληλα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, τα οποία τον ταλαιπωρούσαν από την εποχή της φυλακής.

Το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων τού παρείχε τηλεφωνικά -λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού-  υπηρεσίες συμβουλευτικής προκειμένου να μπορέσει να πατήσει στα πόδια του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τακτά τηλεφωνικά ραντεβού ο κ. Α άρχισε να θέτει προτεραιότητες και συμφωνήθηκε να προγραμματιστούν ραντεβού με γιατρούς. 

Όταν τα θέματα της υγείας του ρυθμίστηκαν με ραντεβού σε γιατρούς, ο κ. Α ζήτησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής προκειμένου να βρει μια λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω καραντίνας, καλλιεργήθηκε σταδιακά σχέση αμφιδρομης εμπιστοσύνης, που του δημιούργησε αίσθημα ασφάλειας και διάθεση συνεργασίας. Έμαθε να συντάσσει βιογραφικό σημείωμα και εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας.

Σταδιακά έμαθε να αναγνωρίζει τις δυνατότητές του, ανέλαβε πρωτοβουλίες και κατάφερε να βρει δουλειά. Εφόσον πλέον είχε ρυθμίσει τα θέματα της υγείας του και είχε αποκατασταθεί επαγγελματικά, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε ζήσει στο παρελθόν και διατηρούσε δίκτυο κοινωνικών σχέσεων. Το επόμενο βήμα του ήταν να τακτοποιήσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες. Έπρεπε να εκδώσει Κλειδάριθμο και να ανακτηθούν επίσημα έγγραφα, διαδικασίες τις οποίες υλοποίησε με την συστηματική υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ.  

Ο κ. Α. συνεχίζει τη μάχη του για μια νέα αρχή μετά τη φυλακή νιώθοντας χρήσιμος, περισσότερο ανεξάρτητος και αισιόδοξος για το μέλλον. 

Απολογισμός

Το πρόγραμμα Συν – Άνθρωπος: 

  1. Από το Δεκέμβριο του 2018 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020 μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων της ΑΡΣΙΣ εξυπηρέτησε 1.342 ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Μέσα από τις παρεχόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και φοροτεχνική υποστήριξη, οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν βοήθεια για να καλύψουν βασικές ανάγκες και να καλύψουν σημαντικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
  2. Μέσω του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων υποδέχτηκε περίπου 103 άτομα που έχουν αποφυλακιστεί στο τελευταίο 18μηνο παρέχοντάς τους εξειδικευμένες  συμβουλευτικές υπηρεσίες που στοχεύουν στην κοινωνική τους επανένταξη μετά την αποφυλάκιση. Παράλληλα, εντός των καταστημάτων κράτησης Διαβατών, Νιγρίτας και Κασσάνδρας ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες του Γραφείου περίπου 200 κρατούμενοι πολλοί από τους οποίους συνέχισαν να λαμβάνουν υπηρεσίες από το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων αμέσως μετά την αποφυλάκιση τους.
  3. Μέσω του Γραφείου Εργασιακής Συμβουλευτικής και Προώθησης στην Απασχόληση, αναζήτησαν υποστήριξη, μέχρι και σήμερα, 447 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 216 κατάφεραν και βρήκαν εργασία (το 48%), ενώ οι 38 (37%) είναι αποφυλακισμένοι.
  4. Επιπλέον, στο πρόγραμμα «Συν – Άνθρωπος» παρέχεται η δυνατότητα παροχής δωρεάν λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών. Οι φοροτεχνικές  υπηρεσίες αφορούν την υποβολή φορολογικής δήλωσης, έκδοση Κλειδάριθμου, ρύθμιση οφειλών, ενημέρωση για ανασφάλιστα οχήματα, δήλωση Ακατάσχετου λογαριασμού, υποβολή και τροποποίηση Ε9, αλλαγή στοιχείων Μητρώου, αποδοχή μισθωτηρίων, αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης, Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, κοινωνικό μέρισμα, επίδομα στέγασης, προγράμματα για ανέργους του ΟΑΕΔ κ.ά. Κατά το έτος 2019 υπεβλήθησαν 370 φορολογικές δηλώσεις και δόθηκαν υπηρεσίες σε 250 ωφελούμενους από ευπαθείς ομάδες. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2020 υποβλήθηκαν 415 φορολογικές δηλώσεις και έλαβαν υπηρεσίες 260 ωφελούμενοι του εργου.

Η Κοινωνική Υπηρεσία, το  Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων και το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής και Προώθησης στην Απασχόληση της ΑΡΣΙΣ λειτουργούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Συν- Ανθρωπος” το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα