Δύο νεκροί σε επεισόδια ενάντια στην επιβολή φόρου στις κλήσεις μέσω WhatsApp
Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν από τις πιο ογκώδεις που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο τα τελευταία χρόνια.
Δύο νεκροί, εκτεταμένα επεισόδια στις διαδηλώσεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση να ακυρώσει την επιβολή φόρου στις κλήσεις μέσω WhatsApp
Δύο ξένοι εργαζόμενοι στον Λίβανο έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία όταν ξέσπασε φωτιά που εξαπλώθηκε σε κτίριο κοντά στον χώρο όπου γίνονταν μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Βηρυτό, μετέδωσε σήμερα το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA. Σωστικά συνεργεία κάνουν προσπάθεια να ανακτήσουν τα πτώματα ενώ πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
https://www.youtube.com/watch?v=7AhHayguu2c
Τα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές στη Βηρυτό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση λιποθύμησαν, σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαντίντ.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν χθες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηρυτό και σε πολλές άλλες πόλεις εξαιτίας του τρόπου που η κυβέρνηση του Λιβάνου διαχειρίζεται την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και ειδικά εναντίον των μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει ένα από τα μέτρα που προκάλεσαν τις εντονότερες αντιδράσεις, που ήταν η επιβολή τέλους στις κλήσεις μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής WhatsApp (ανήκει στην εταιρεία Facebook). Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα ήταν και το ότι «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς», που παρέπεμπε στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.
Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν από τις πιο ογκώδεις που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Λιβάνου ανέφερε από την πλευρά της πως τραυματίστηκαν 60 αστυνομικοί. Η κυβέρνηση του Σάαντ αλ Χαρίρι, που έχει κηρύξει «κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης», αναζητεί τρόπους να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σε επίπεδο πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Η Βηρυτός δεσμεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου δωρητών, σε αντάλλαγμα για τις υποσχέσεις που έλαβε για τη χορήγηση δανείων και δωρεών συνολικού ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
AΠΕ