Δυο πρώην πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου σχολιάζουν την εκλογή προέδρου
Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος και η Καλυψώ Γούλα κρίνουν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και τη σημερινή εκλογή νέου προέδρου.
Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί καλείται να εκλέξει νέο πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου. Η αναγκαστική παύση του Δρόσου Τσαβλή και όσα ακολούθησαν προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις μετατρέποντας τη σημερινή συνεδρίαση σε ένα αμφισβητούμενο από τους περισσότερους θεσμικό ατόπημα.
Χθες βράδυ ο δήμος ανακοίνωσε ξαφνικά ότι πρόκειται να στήσει κάλπη προφανώς για να πετύχει την απαρτία που απαιτείται, αφού περισσότεροι από 15 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία.
Ζητήσαμε από τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και την Καλυψώ Γούλα, δυο προηγούμενους προέδρους του δημοτικού συμβουλίου να μας απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις σε σχέση με όσα συμβαίνουν.
-Με την εμπειρία μιας πετυχημένης και ισορροπημένης θητείας στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης πώς βλέπετε τα τελευταία γεγονότα;
Τα τελευταία γεγονότα τα οποία απομειώνουν το κύρος όχι μόνο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά της διοίκησης του δήμου συνολικά, αποτελούν απότοκο της συγκόλλησης ευκαιριακών εκλογικών συνδυασμών χωρίς ουσιαστικά ερείσματα στην κοινωνία της πόλης. Τα σχήματα αυτά είναι ασπόνδυλα, δεν έχουν πολιτική πυξίδα, προγραμματικό λόγο και αρχές. Η μοναδική συγκολλητική ουσία που τα συνδέει είναι η ανάθεση ρόλων μικροεξουσίας αλλά αυτή δεν είναι ικανή από μόνη της να οδηγεί στην παραγωγή έργου.
Ο “Κλεισθένης”, ο νόμος με τον οποίο διεξήχθησαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, επέτρεψε να αναπτυχθούν προσωπικές φιλοδοξίες με μοναδικό στόχο τη σύμπηξη μετεκλογικών, συχνά ανερμάτιστων, σχημάτων διοίκησης.
Δυστυχώς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη Θεσσαλονίκη, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι ο Δήμος εμφανίζεται αδύναμος, χωρίς στιβαρή ηγεσία και κλυδωνίζεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία.
-Η απαίτηση του δημάρχου να αναγκάσει σε παραίτηση τον κ. Τσαβλή πιστεύετε ότι οδηγεί σε μια ρευστή εποχή με βάση τις ισορροπίες εντός δημοτικού συμβουλίου;
Οι εσωτερικές αντιμαχίες που οδήγησαν σε πολύ σύντομο χρόνο στον εξοβελισμό του κυρίου Τσαβλή, προκαλούν μία ταχύτερη ρευστοποίηση του σχήματος διοίκησης του Δήμου.
Όπως όμως και αν αυτό αναδιαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι υποχρεωμένο να πορευθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές, να λύσει προβλήματα και, βεβαίως, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Ας μην ξεχνούμε ότι, σε αντίθεση με την Αθήνα, στην οποία εδρεύουν όλοι οι μηχανισμοί του κράτους, η Θεσσαλονίκη στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τοπική της ηγεσία.
Μία αποδυναμωμένη ηγεσία όμως και ένας ετοιμόρροπος Δήμος συνιστούν πρόβλημα για την πόλη.
-Συμμερίζεστε τις ανησυχίες των δημοτικών συμβούλων που θα απέχουν από την εκλογή προέδρου;
Απολύτως! Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να απαιτούν την τήρηση κανόνων που εγγυώνται τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Ο εκάστοτε πρόεδρος μπορεί να προέρχεται από την παράταξη που πλειοψηφεί, εγγυάται όμως ότι θα ακούγεται η φωνή και η κριτική της αντιπολίτευσης. Η εξουσία που ασκείται ανεξέλεγκτα καθίσταται επικίνδυνη και ασύδοτη.
-Πώς βλέπετε τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου την εποχή της πανδημίας;
Είναι προφανές ότι η διεξαγωγή συνεδριάσεων χωρίς τη φυσική παρουσία των μελών του δημοτικού συμβουλίου καθώς και η αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε αυτό αποδυναμώνουν το ρόλο του οργάνου.
Η φωνή της αντιπολίτευσης γίνεται αδύναμη και η εκτελεστική εξουσία μπορεί να θεωρεί ότι απαλλάσσεται από ένα βραχνά. Η έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε μία ψευδαίσθηση ηγεμονίας.
-Με την εμπειρία μιας πετυχημένης και ισορροπημένης θητείας στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης πως βλέπετε τα τελευταία γεγονότα;
Μόνο δυσάρεστη είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Η μη ομαλή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου εύλογα προκαλεί ανησυχία στους πολίτες και έχει αντίκτυπο στην πόλη.
-Η απαίτηση του δημάρχου να αναγκάσει σε παραίτηση τον κ. Τσαβλή πιστεύετε ότι οδηγεί σε μια ρευστή εποχή με βάση τις ισορροπίες εντός δημοτικού συμβουλίου;
Θεωρώ ότι είναι μια πολιτική επιλογή του δημάρχου Κ. Ζέρβα να ζητήσει την παραίτηση του κ. Τσαβλή και απομένει να δούμε τις επιπτώσεις της στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι εξαρχής ήταν εύθραυστες οι ισορροπίες μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, και ήδη εμφανίζονται ρωγμές, οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πλήρη διάρρηξη, με άμεσες συνέπειες για την πόλη, όταν δεν θα ψηφίζονται θέματα καίριας σημασίας λόγω έλλειψης της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
-Συμμερίζεστε τις ανησυχίες των δημοτικών συμβούλων που θα απέχουν από την εκλογή προέδρου;
Βρίσκω εύλογη την ανησυχία τους, καταρχήν γιατί δεν μπορεί να καταλυθεί ο τρόπος εκλογής. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της μυστικής ψήφου των δημοτικών συμβούλων για την ανάδειξη προέδρου και δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε με «τηλεοπτική» ψήφο ούτε με απλή ανάταση ή μη της χειρός. Δεν μπορεί να αναδειχθεί ο εκλεκτός των δημοτικών συμβούλων χωρίς κάλπη και χωρίς τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών, Θεωρώ ότι μπορεί να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με μια προσαρμογή στις συνθήκες που προβλέπονται λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.
-Πως βλέπετε τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου την εποχή της πανδημίας;
Η πανδημία έχει αλώσει και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου από διαχειριστής της δημοκρατικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα εντός του δημοτικού συμβουλίου, έχει μετατραπεί σε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, που προφανώς δεν είναι ο ρόλος του.
Δεν μπορεί η τηλεδιάσκεψη να υποκαταστήσει την φυσική παρουσία, η οποία απαιτείται για την παρουσίαση του λόγου και του αντίλογου για τα θέματα που απασχολούν τους δημοτικούς συμβούλους και την πόλη, σε πραγματική διάσταση, και έχει περαιτέρω αντίκτυπο και στην ενημέρωση αλλά και στη συμμετοχή των πολιτών. Τολμώ να πω ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του.