Top

Δύο πύρινα μέτωπα σε Καλύβια και Νέα Μάκρη – Εκκενώσεις οικισμών

Με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών και να συντελούν στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς.

Parallaxi
δύο-πύρινα-μέτωπα-σε-καλύβια-και-νέα-μά-654421
Parallaxi

Μάχη σε δύο μέτωπα στην Αττική δίνουν ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών και να συντελούν στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς.

Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής. Εκεί έγινε προληπτική εκκένωση του οικισμού Φέριζα αλλά και κάποιου οικοτροφείου στην περιοχή.

Πλέον η φωτιά κινείται απειλητικά προς την Ανάβυσσο και ο δήμαρχος Σαρωνικού δήλωσε στην ΕΡΤ πως έχει ζητήσει να γίνει εκκένωση. Ο Δήμος Σαρωνικού ανακοίνωσε ότι εκκενώνονται ακόμα η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους αφού η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή των Καλυβιών μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Στις 14:30 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας ή Άρης Σαρωνίδας να απομακρυνθούν για προληπτικούς λόγους προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Λόγω της φωτιάς αποφασίστηκε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κερατέας – Αναβύσσου από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφ. Αναβύσσου έως το ύψος της συμβολής της με τη λεωφ. Αθηνών – Σουνίου.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ολύμπου από το ύψος της λεωφ. Καλυβίων.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφ. Αθηνών – Σουνίου από το ύψος του οικισμού της Παλαιάς Φώκαιας στο ρεύμα από Σούνιο προς Αθηνα και γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Νέα Μάκρη.

Στο μέτωπο των Καλυβίων ενισχύθηκαν για δεύτερη φορά οι δυνάμεις που επιχειρούν και πλέον στο δύσκολο έργο της κατάσβεσγς έχουν ριχτεί 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συμμετέχουν επίσης εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στη Νέα Μάκρη Φωτιά μαίνεται και στην περιοχή της Νέας Μάκρης, καίγοντας δασική έκταση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ενισχύθηκαν και συνολικά στην επιχείρηση κατάσβεσης έχουν ριχτεί 41 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, 2 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Το μέτωπο είναι ενεργό, αν και υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι άνεμοι είναι ισχυροί και γυρίζουν συνεχώς, κάνοντας την κατάσταση της πυρόσβεσης αρκετά δύσκολη. Ευτυχώς, η κινητοποίηση ήταν άμεση και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο ο άνεμος σπρώχνει τη φωτιά προς το δάσος και αυτό θα δυσκολέψει τις επίγειες επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Όμως, οι δυνάμεις επιχειρούν και από αέρος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Στρατής Τσίρκας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίρκας είπε: «Προέκυψαν ταυτόχρονα δύο μέτωπα, καθώς είχαμε μια φωτιά και στον Νέο Βουτζά, αλλά την προλάβαμε και αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για το ενεργό μέτωπο και είμαστε σε επιφυλακή και για αύριο, καθώς επίσης θα είναι μια ημέρα με ισχυρούς ανέμους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα