Δύσκολες ημέρες για την Ουκρανία

Χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές

Parallaxi
δύσκολες-ημέρες-για-την-ουκρανία-897473
Parallaxi

Τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να λύσει το ενεργειακό της έλλειμμα, η πραγματικά σοβαρή ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της Ουκρανίας, εκεί που ο πόλεμος μαίνεται εδώ και 10 μήνες.

Το Κίεβο αλλά και άλλες περιοχές της χώρας έχουν διακοπή ηλεκτροδότησης και διακοπή υδροδότησης.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κιέβο, μετρά τρία εκατομμύρια κατοίκους. Ανάμεσα σε αυτούς το πρωί της Πέμπτης αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι κρατώντας άδεια μπουκάλια νερού προσπαθούσαν να τα γεμίσουν υπομονετικά από τις υδρορροές.

«Γροθιά στο στομάχι» αποτελεί δε, το βίντεο με τους χειρούργους σε νοσοκομείο του Κιέβου να κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε ένα παιδί με τη βοήθεια φακών και γεννήτριας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας ήταν χωρίς ρεύμα μέχρι το πρωί της Πέμπτης προσθέτοντας ότι οι αρχές θα συνεχίζουν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Αργότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, γνωστοποίησε ότι η υδροδότηση αποκαταστάθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, 15 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό.

Η Μόσχα από πλευράς της διαψεύδει ότι τα πλήγματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις είναι ρωσικά με το υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει ότι οι ενεργειακές υποδομές που έγιναν στόχος συνδέονται με τον ουκρανικό στρατό και κάθε επίθεση στοχεύει να διακόψει την τροφοδότηση της πρώτης γραμμής του μετώπου με στρατιώτες, όπλα και πυρομαχικά

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ «η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση πίσω στην κανονικότητα. Έχει κάθε ευκαιρία να δώσει λύση με τέτοιον τρόπο ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να βάλει τέλος σε κάθε πιθανό πόνο του άμαχου πληθυσμού».

«Χωρίς ρεύμα ή χωρίς εσάς; Χωρίς εσάς» είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπενθυμίζοντας ότι οι Ουκρανοί θα πάψουν να πολεμούν μονάχα όταν οι Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείψουν την ουκρανική επικράτεια.

Ένατο πακέτο κυρώσεων

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. ετοιμάζει το ένατο κατά σειρά πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, απαντώντας στην κλιμάκωση των επιθέσεών της κατά αμάχων, εννέα μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την πρόθεση των Βρυξελλών να δώσει συνέχεια στον περιορισμό των δημοσιονομικών εργαλείων της Μόσχας γνωστοποίησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πακέτο με στόχο «να αμβλύνει ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος παρενέβη και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο του πρωτοφανούς κύματος μαζικών βομβαρδισμών από μέρους της Ρωσίας προχθές. «Η Ουκρανία υπέστη μαζικούς βομβαρδισμούς σήμερα, αφήνοντας μεγάλο μέρος της χώρας χωρίς νερό ή ηλεκτρισμό. Τα χτυπήματα κατά μη στρατιωτικών υποδομών είναι εγκλήματα πολέμου και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα», σχολίασε ο κ. Μακρόν στο Twitter, με τις Βρυξέλλες να εστιάζουν την πίεση προς την Μόσχα στον ενεργειακό τομέα.

Το τελευταίο ρωσικό μπαράζ επιθέσεων σκότωσε 11 ανθρώπους και ανάγκασε να κλείσουν για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, ενώ η νέα πυραυλική επίθεση στην Χερσώνα το βράδυ της Πέμπτης 24/11 στοίχησαν τη ζωή σε 4 άτομα.

Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται με κίνδυνο ζωής για όσους συμμετέχουν σε αυτές αφού όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές οι Ρώσοι χτυπούν ξανά το ίδιο σημείο στο επιτέθηκαν νωρίτερα με στόχο να σκοτώσουν όσους βρίσκονται εκεί.

Η αντίδραση Πούτιν

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δηλώνοντας χθες ότι τα δυτικά σχέδια να εισαγάγουν ανώτατα όρια στην τιμή του πετρελαίου θα έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ενεργειακές αγορές, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι.

«Ο Πούτιν τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων της αγοράς και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, λίγες ώρες από την έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα