Top

Δύσκολη νύχτα στην Κρήτη – Ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ το πρωί

Μετασεισμοί όλη τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών

Parallaxi
δύσκολη-νύχτα-στην-κρήτη-ισχυρός-μετ-822820
Parallaxi

Iσχυρές μετασεισμικές δονήσεις έγιναν νωρίτερα αισθητές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε, νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην Κρήτη, όπως άλλωστε ανέμεναν τις τελευταίες ώρες οι σεισμολόγοι.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. βορειοδυτικά της Άρβης.

Τι έγινε μέσα στο βράδυ

Συγκεκριμένα, ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε στις 23:10 την περιοχή. Στη συνέχεια, στις 23:56 είχαμε μετασεισμό 3,3R, στις 00:29 μετασεισμό 3,4R, ενώ ακολούθησε μία νέα σεισμική δόνηση, έντασης 4,4 βαθμών, στις 00:37.

Στις 02.13 σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 3,5 ρίχτερ στα 22 χλμ. ΒΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος 13.5 χλμ

13 λεπτά αργότερα, ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά, στο θαλάσσιο χώρο, 21 χλμ ΝΔ της Άρβης, με 3,2 ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ, για να επανέλθει μόλις 3 λεπτά αργότερα με 3,5 ρίχτερ στα 15,9 χλμ εστιακό βάθος.

2,6 ρίχτερ σημειώθηκε 02.44 τα ξημερώματα σε εστιακό βάθος 5 χλμ, 1,9 ρίχτερ στα 17 χλμ ΒΔ της Άρβης στις 03.16, 2 λεπτά αργότερα 2.5 ρίχτερ στην υποθαλάσσιο χώρο στα 26 χλμ Ν της Άρβης, 2,4 ρίχτερ στις 03.49 και 2,9 ρίχτερ στις 03.54.

Από την ώρα του φονικού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ, που “χτύπησαν” το πρωΐ στις 09,17′ το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές, αφήνοντας ένα νεκρό, τουλάχιστον 35 τραυματίες, πολλές υλικές ζημίες σε κτίρια και χιλιάδες άστεγους, μέχρι τις 18:27 είχαν σημειωθεί 58 μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους από 1,8 έως 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ.

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Αρκαλοχώρι, το οποίο υπήρξε και το επίκεντρο του σεισμού, τα περισσότερα κτίρια είναι λιθόκτιστα και άρα ιδιαιτέρως ευάλωτα εάν δε θωρακιστούν.

«Διαπιστώνονται πολλές βλάβες σε παραδοσιακές κατασκευές και συγκεκριμένα σε κτίρια από τοιχοποιία: λιθοδομές, κ.α. τόσο σε κτήρια κατοικιών όσο και σε άλλα δομήματα ή ναούς» λέει στο «ethnos.gr» ο Βασίλης Μπαρδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Και συνεχίζει: «Επιβεβαιώνεται με θλιβερό τρόπο η ανάγκη στατικής αναβάθμισης των κατασκευών. Προς τούτο, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πολίτες, και στους φορείς που έχουν την ευθύνη συντήρησης παλαιών κατασκευών (πχ ΟΤΑ, ΑΕΙ, κλπ). Πέραν δηλαδή των κινήτρων της επιθυμητής ενεργειακής αναβάθμισης, προκύπτει η ανάγκη σημαντικών κινήτρων βελτίωσης της αντισεισμικής συμπεριφοράς των παλαιών κατασκευών».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάκη, η βελτίωση γίνεται μετά από στοχευμένες επεμβάσεις – ενισχύσεις: «Έχουμε πλέον κανονιστικά κείμενα που καλύπτουν και αυτές τις περιπτώσεις. Οι σύγχρονοι κανονισμοί, η τεχνολογία και τα προηγμένα υλικά, μας δίνουν τη δυνατότητα να επέμβουμε και να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια αυτών των κατασκευών ακόμη και μέχρι το επίπεδο ασφάλειας των σύγχρονων κατασκευών – αυτών που ανεγείρονται τώρα. Αν ακολουθήσουμε αυτό τον στόχο, της στατικής αναβάθμισης των κατασκευών, θα μειώσουμε τις επιπτώσεις τέτοιων ή και «μεγαλύτερων» σεισμών, που όπως γνωρίζουμε…. Επαναλαμβάνονται» καταλήγει.

Ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς στατική ενίσχυση

Η ανάγκη ταυτόχρονης στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων έχει τεθεί πολλές φορές από τον κλάδο των μηχανικών και πλέον επιβεβαiώνεται από περιπτώσεις, όπως αυτές του φονικού σεισμού στη Σάμο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν ουσιαστικά να εκμηδενίσουν οι ενέργειες αναβάθμισης που είχαν προηγηθεί σε κτίρια που «τραυμάτισε» βαριά ο σεισμός.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες, στα προγράμματα «Εξοικονομώ» δεν έχουν μπει ακόμα οι εργασίες στατικής ενίσχυσης, καθώς η Ε.Ε. δε φαίνεται να ενστερνίζεται τις ανάγκες του ευρωπαικού και πιο σεισμογόνου νότου.

Στη λύση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων στόχευε σε ένα βαθμό και το πρόγραμμα «Διατηρώ», του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είχε ως αντικείμενο την παροχή κινήτρων για τη θωράκιση διατηρητέων κτιρίων. Το υπουργείο φιλοδοξούσε να το εντάξει στη λίστα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό. Τελικώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με τη σχετική πρόσκληση για τους ιδιοκτήτες να αναμένεται να βγει στον αέρα το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στόχος είναι η δαπάνη αναικαίνισης να επιχορηγείται κατά το ήμισυ, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Για τα κτίρια που είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα, πάντως, έχει ανοίξει ο δρόμος για fast track διαδικασίες κατεδάφισης. Ωστόσο οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες έχουν την ευθύνη πραγματοποίησης των αυτοψιών και σύνταξης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης εντός 15 ημερών δεν έχουν πιάσει ακόμα δουλειά.

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι θα μείνει στην ιστορία Ο χθεσινός σεισμός, πάντως, υπενθύμισε στην Κρήτη ότι καμία περιοχή δεν είναι άτρωτη. Ως «σεισμό που θα μείνει στην ιστορία» τον περιγράφει στο «ethnos.gr» ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο σεισμό αυτού του μεγέθους που καταγράφηκε στον χερσαίο χώρο της Κρήτης ενόργανα.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου σημαίνει και το τέλος του «μύθου» που ήθελε στην περιοχή να συμβαίνουν αποκλειστικά υποθαλάσσιοι σεισμοί μεγάλου μεγέθους και ενδεχομένως να είχε οδηγήσει σε έναν σχετικό εφησυχασμό.

«Πλέον έχουμε ένα ιστορικό μάθημα καθώς το τεκμήριο της καταγραφής επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχουν απρόσβλητες περιοχές από σεισμό», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι τον Μάιο του 2020 είχε καταγραφεί σεισμός αρκετά μεγαλύτερος – μεγέθους 6,6 Ρίχτερ – ο οποίος όμως είχε επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο της Ιεράπετρας και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν καθόλου ζημιές.

Τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι, πάντως, οι σεισμολόγοι όχι μόνο τον περίμεναν εξαιτίας της έντονης σεισμικότητας που είχε καταγραφεί τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά είχαν συστήσει και την πλήρη εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «Εγκέλαδος», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημέρωση των κατοίκων, λήψη πρακτικών μέτρων, καθαίρεση επικινδύνων και επικαιροποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, από τις αρχές Ιουνίου είχαμε συνεχή σεισμική δράση στην ίδια περιοχή. Γι΄αυτόν το λόγο η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ της οποίας είμαι μέλος, συνεδρίασε εκτάκτως στις 21 Ιουλίου, υπό την προεδρία του Καθ. Ευθύμιου Λέκκα, και απεφάνθη ότι:

δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότερου σεισμού, σε σχέση με αυτούς που είχαν γίνει μέχρι τότε, δηλαδή 4,4 Ρίχτερ, και

πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Εγκέλαδος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αν και το μέγεθος του σεισμού που ανέμεναν οι σεισμολόγοι δεν προσδιοριζόταν, η σύσταση για ενεργοποίηση του σχεδίου «Εγκέλαδος» είθισται να γίνεται όταν εκτιμάται οτι υπάρχει κίνδυνος για σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, στην περίπτωση της Κρήτης «η φύση είχε προειδοποιήσει». Οσο για το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό, ήταν μερικώς άγνωστο, αλλά πλέον θεωρείται πλήρως επιβεβαιωμένο.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον κύριο σεισμό, αλλά αναμένουν παράλληλα και την παρέλευση των πρώτων 72 ωρών ώστε να μελετηθει επαρκώς η μετασεισμική ακολουθία, η οποία έως και το βράδυ κρινόταν φυσιολογική έχοντας «δώσει» μετασεισμό έως και 4,8.

Γεωλογικά σύνθετη εξίσωση

«Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι και η ακολουθία του που θα «επιβαρύνει» τις κατασκευές στην περιοχή, εκδηλώνεται σε μια γεωλογικά σύνθετη περιοχή» σημειώνει στο «ethnos.gr» ο καθηγητής Γεωδυναμικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιάννης Κουκουβέλας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το σημείο του επικέντρου αφενός βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που συγκρούεται η πλάκα της Αφρικής με την ευρωπαική, ενώ ταυτόχρονα επειδή αυτή η περιοχή βρίσκεται σε μία ανύψωση έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν παλιά ρήγματα και να δημιουργούνται νέα: «Η ανυψωση που συμβαίνει δημιουργεί και νέα ρήγματα. Επομένως αν δει κανένας και πως ήταν κατανεμημένα τα επίκεντρα το προηγούμενο διάστημα και που εκδηλώνεται η σεισμικότητα σήμερα, θα περιμέναμε σύμφωνα με το σμήνος των μικροσεισμών που είχαν προηγηθεί, το επίκεντρο να είναι βορειοτερα, γύρω στα 4 – 5 χιλιόμετρα στο ύψος μεταξύ Αρχανών και Καστελίου».

Ο κ. Κουκουβέλας προσθέτει πως ο σεισμός δεν έχει «δείξει» ακόμα με βεβαιότητα το ρήγμα που τον προκάλεσε τονίζοντας ότι ο ίδιος θα ανέμενε μία ακόμα πλουσιότερη μετασεισμική ακολουθία.

Σε επίπεδο κτιριακού δυναμικού, σημειώνει ότι στο Αρκαλοχώρι υπάρχουν πολλά πετρόκτιστα κτίρια, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα καθώς ήταν ήδη καταπονημένα και από τις προηγούμενες δονήσεις: «Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί τα κτίρια ήταν ήδη επιβαρυμένα από την προσεισμική δραστηριότητα και τα σπίτια δεν είναι αυτά που ήταν πριν έξι μήνες. Θα πρέπει σίγουρα να ζητήσουν γνώμη μηχανικού και να τηρήσουν τις συστάσεις με ευλάβεια».

Το κτιριακό δυναμικό του νομού

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν 124.354 κτίρια. Απ΄αυτά, το 35% αφορά κτίρια πριν το 1960 και κατά συνέπεια πριν τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό, ενώ 44% αφορά κτίρια που αναγέρθηκαν έως το 1985, δηλαδή με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό.

Αναλυτικά, το κτιριακό δυναμικό του νομού Ηρακλείου κατασκευάστηκε:

Πριν το 1919: 4%.

1920 – 1945: 14%

1946 – 1960: 17%

1961 – 1970: 17%

1971 – 1980: 17%

1981 – 1985: 10%

1986 – 1990: 8%

1991 – 1995: 6%

Από το 1996 και μετά: 4%

Υπό κατασκευή ή δε δηλώθηκαν: 3%.

Η πόλη του Ηρακλείου γλίτωσε από το σεισμό της Δευτέρας με ελάχιστες μικροζημιές σε λίγα κτίρια. Παρόλα αυτά τα ειδικά συνεργεία του δήμου θα διενεργησουν αυτοψίες στο σύνολο των σχολείων της περιοχής για προληπτικούς λόγους, όπως μας λέει ο αρμόδιος για πολεοδομικά θέματα αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Γιώργος Καραντινός.

Αναφορικά με τα επικίνδυνα κτίρια της παλιάς πόλης, το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης έχει ήδη παραδώσει στο δήμο κατάλογο με περισσότερα από 700 κτίρια, τα οποία εμφανίζουν επικινδυνότητα για το δημόσιο χώρο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του, Μιχάλης Χωραφάς.

«Τα κτίρια στην πόλη του Ηρακλείου ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά σε αυτόν το σεισμό. Αλλα για την ανθεκτικότητα του κτιριακού δυναμικού θα πρεπει να αναληφθούν οι ευθύνες συντήρησης και επισκευής όπου χρειάζονται».

Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν πρόκειται για διατηρητέα κτίρια, σημειώνει ο κ. Καραντινός: «Ο δήμος έχει ήδη ελέγξει 200 επικίνδυνα κτίρια. Ορισμένα αποκαταστάθηκαν και από τους ιδιοκτήτες τους αν και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ύστερα από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση. Ωστόσο ο κατάλογος εξαιτίας των καθυστερήσεων διαρκώς μεταβάλλεται».

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για την νοτιοανατολική Κρήτη, καθώς το ρήγμα που έδωσε χθες το πρωί τον ισχυρότατο σεισμό 5,8 Ρίχτερ, θα συνεχίσει να προκαλεί σημαντικούς μετασεισμούς.

Από τον Ιούνιο έχουν καταγραφεί περίπου 1.000 σεισμοί άνω του ενός Ρίχτερ, όπως επισήμανε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης, λέγοντας πως οι προβλέψεις των ειδικών ήταν για περίπου 5 Ρίχτερ και όχι για μία σεισμική δόνηση 5,8.

Από τον Ιανουάριο είχαν τοποθετηθεί τέσσερις σεισμογράφοι στην περιοχή, που βοήθησε στην αποτύπωση του ρήγματος του Καστελίου, που έχει κατεύθυνση Βορρά προς Νότο.

«Κανένας δεν περίμενε σεισμό 5,8 Ρίχτερ», παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι συνέχεια της διέγερσης που έχει αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες. Εχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε ένα σεισμό μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε».

Μεγάλοι μετασεισμοί

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε ότι την πρώτη εβδομάδα οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν και τα 5,5 Ρίχτερ.«Αυτό το ρήγμα είναι 15-16 χιλιόμετρα. Αυτά δεν μπορούν να φέρουν ισχυρότερους σεισμούς, είναι τελείως απίθανο να έχουμε κάποιον ισχυρότερο» εκτίμησε ο ίδιος, εστιάζοντας στη μετασεισμική ακολουθία των επόμενων ημερών. «Θα είναι δύσκολη την πρώτη εβδομάδα, με 4,5, 5 και 5,2 Ρίχτερ. Άρα, καταπονημένα κτίρια δεν πρέπει να κατοικηθούν πριν ελεγχθούν και βέβαια τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα», τόνισε.

Ο κ. Παπαζάχος προειδοποιεί ότι σε τέτοιους σεισμούς είναι πολύ συχνοί οι μετασεισμοί 5, 5,2 και 5,5 Ρίχτερ

«Κύριο γεγονός»

Το ρήγμα δεν είχε δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά το μέγιστο που μπορεί να προκαλέσει είναι δονήσεις έξι Ρίχτερ. Έτσι, από ότι φαίνεται τα 5,8 Ρίχτερ, κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, ήταν το κύριο γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη. Έως το αργά το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καταγραφεί πάνω από 80 μετασεισμοί, με δέκα εξ αυτών να ξεπερνούν σε ένταση τα 4 Ρίχτερ.

«Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς» προειδοποίησε και ο Άκης Τσελέντης, παρατηρώντας πως στον ευάλωτο οικοδομικό ιστό της περιοχής, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καταρρεύσεις. Στον αντίποδα, εκτιμά πως το Ηράκλειο δεν κινδυνεύει: «έχει μόνο κάποιες περιοχές που με προβληματίζουν – με στενά σοκάκια όπου σε έναν ισχυρό μετασεισμό μπορεί να πέσει κάτι (σ.σ κάποιο αντικείμενο). Έχει πολλά αυθαίρετα».

Αν και θεωρητικά θα ήταν δυνατό να ενεργοποιηθούν γειτονικά, μεγάλα ρήγματα, ο κ. Τσελέντης δήλωσε χθες πως δεν διαπιστώνεται κάτι ανησυχητικό και θεωρείται πιο πιθανή η ενεργοποίηση μόνο μικρών, κοντινών ρηγμάτων.

Ο εγκέλαδος, κόστισε χθες τη ζωή σε έναν 65χρονο και από τις πτώσεις και τις κατολισθήσεις τραυματίστηκαν ακόμα 20 άτομα. «Από τον Ιούνιο ο κόσμος ήταν προϊδεασμένος», λέει ο κ. Τσελέντης. Εκτιμάται ότι το 60% των σπιτιών στην κωμόπολη του Αρκαλοχωρίου των 8.000 κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές. Καταστροφές σημειώθηκαν και στα χωριά Ρωσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος ενώ προβλήματα υπάρχουν και στον αγωγό ύδρευσης που επηρεάζει και άλλες περιοχές, έως την Κνωσσό. Όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστά.

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου πέρασαν την νύχτα σε σκηνές. Οι αρχές προειδοποιούν τους ντόπιους να προσέχουν τις μετακινήσεις υπό τον φόβο κατολισθήσεων. Η ΕΛΑΣ, με διαταγή του Αρχηγού της αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Στις πληγείσες από το μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των γύρω χωριών θα βρεθεί την Τρίτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές: ΑΠΕ/ethnos/cretalive

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα