Επικαιρότητα

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρωζώνη το 2023

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,01% το 2023

Parallaxi
δυσοίωνες-προβλέψεις-για-την-ευρωζών-584929
Parallaxi

Financial Times: «Καμπανάκι» οικονομολόγων για Ευρωζώνη – Τι προβλέπουν για ανεργία και real estate το 2023 Οι οικονομολόγοι δεν απέκλεισαν την πιθανότητας επιβολής δελτίου στο φυσικό αέριο για το 2023 – Αγώνας δρόμου με εμπόδια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τον επόμενο χειμώνα

Συρρίκνωση της οικονομίας, αλλά και επιβάρυνση στην αγορά εργασίας διαβλέπει η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων για την Ευρωζώνη το 2023, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού και του ενδεχομένου ενεργειακών ελλείψεων στο μπλοκ. Αυτό προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση των Financial Times, όπου το 90% μεταξύ 37 οικονομολόγων δήλωσε επίσης ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Ενεργειακή κρίση Παρότι μία μεγάλη μερίδα αυτών εκτίμησε ότι τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έχουν παρέλθει για φέτος, ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες για επιβολή δελτίου το 2023, ιδίως εάν υποχωρήσουν σημαντικά οι θερμοκρασίες ή εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειωθούν περαιτέρω.

«Ο κίνδυνος έκδοσης δελτίου στο φυσικό αέριο έχει κατά πάσα πιθανότητα αποφευχθεί για αυτό τον χειμώνα, αλλά το ζήτημα της ενεργειακής προμήθειας τον επόμενο χειμώνα είναι ακόμη ανοιχτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο Sylvain Broyer, επικεφαλής οικονομολόγος Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην S&P Global Ratings.

Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης σημείωσαν πως παρότι η Ευρώπη στράφηκε προς τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή για να αναπληρώσει τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία, θα είναι δυσκολότερο να καλύψει το κενό εγκαίρως πριν τον χειμώνα του 2023.

«Βαρίδι» και για την αγορά κατοικίας Η επιβράδυνση σε συνδυασμό με την αύξηση των στεγαστικών δανείων αναμένεται να επιβαρύνουν και την αγορά real estate κατά μήκος της Ευρώπης. Κατά μέσον όρο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά 4,7% το 2023. Η Μαρία Δερμετζή, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel, δήλωσε στους Financial Times ότι οι τιμές των κατοικιών «δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν είμαστε σε ύφεση και αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού».

Οικονομία Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,01% το 2023, που πρόκειται για μία αρκετά πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη σε σχέση με τις αντίστοιχες της Κομισιόν και της ΕΚΤ για ανάπτυξη 0,3% και 0,5% αντίστοιχα. Επίσης, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του στόχου για 2% επί τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Ειδικότερα, προβλέπουν ότι θα ανέλθει λίγο πάνω από 6% το 2023 και σχεδόν στο 2,7% το 2024.

Επίσης, η αύξηση των μισθών αναμένεται να φτάσει στο 4,4% το 2023, πολύ χαμηλότερα από το 5,2% της ΕΚΤ. Επίσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ανεργία θα ανέλθει στο 7,1% στο τέλος του 2023, από το ιστορικό χαμηλό της Ευρωζώνης (6,5%) που καταγράφηκε τον Οκτώβριο φέτος.

Πηγή: www.moneyreview.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα