Διεθνή

Ε.Ε: Ενώπιον της δικαιοσύνης η Κύπρος για τη χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων»

Η Κομισιόν παίρνει θέση μετά τις αποκαλύψεις μυστικής ομάδας δημοσιογράφων του Al Jazeera.

Parallaxi
ε-ε-ενώπιον-της-δικαιοσύνης-η-κύπρος-γι-430248
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Η Κύπρος μπορεί να καταλήξει στο δικαστήριο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση ευρωπαϊκής ιθαγένειας σε πλούσιους ανθρώπους με πιθανό ποινικό υπόβαθρο. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία δημοσιεύει ο δημοσιογράφος του Euobserver Nikolaj Nielsen, έρχεται μετά τις αποκαλύψεις μιας μυστικής ομάδας δημοσιογράφων του Al Jazeera.

Η εν λόγω έρευνα μαγνητοσκοπούσε κρυφά τους Κύπριους πολιτικούς που ήταν πρόθυμοι να παραβιάσουν την νομοθεσία, και να χορηγήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο σε έναν Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο.

«Παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι ανταλλάσσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, αναφέροντας ότι η επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση του κυπριακού συστήματος με το δίκαιο της ΕΕ, «ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, καθώς επίσης και ο βουλευτής, Χριστάκης Γιοβάνης φαίνεται να εμπλέκονται στο λεγόμενο Πρόγραμμα Επένδυσης Ιθαγένειας (CIP). Επίσης γνωστό ως «Χρυσό Διαβατήριο», επιτρέπει σε άτομα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσουν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα