ECDC: Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
Την ώρα που ανακαλύφθηκε γονίδιο που πιθανώς διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19.
Πάνω, η κατάσταση με την πανδημία στον κόσμο το τελευταίο 24ωρο, κάτω η αντίστοιχη «εικόνα» το πρωί της Πέμπτης 4/11
Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη, στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, καταγράφει ο νέος εβδομαδιαίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η Ελλάδα παραμένει για ακόμα μια εβδομάδα στην κόκκινη κατηγορία (από 200 σε 499 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο δεκαπενθήμερο), με εξαίρεση κάποια νησιά. Με βαθύ κόκκινο είναι χρωματισμένη η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 500 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους ή ότι το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά το 4%.
Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν για ακόμα μια εβδομάδα οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται πλέον μεγάλο μέρος της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Αυστρία και περιοχές της Ουγγαρίας, καθώς και ολόκληρη η Ιρλανδία.
Με βαθύ κόκκινο είναι χρωματισμένο και το Βέλγιο, αρκετές περιοχές στην Ολλανδία και δύο περιοχές στην Ανατολική Γερμανία. Η Γαλλία και η Πορτογαλία παραμένουν πορτοκαλί, όπως και η Ιταλία με λίγες περιοχές πράσινου. Η Νορβηγία και η Σουηδία, μέσα σε μία εβδομάδα, πέρασαν από το κίτρινο στο κόκκινο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ισπανία.
Το επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, όπως τόνισε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σε σχέση με το προηγούμενο. Και παρότι εξακολουθούν να διενεργούνται περίπου τα ίδια εργαστηριακά τεστ κάθε εβδομάδα (1,3 με 1,4 εκατομμύρια τεστ), το ποσοστό θετικότητας «έχει σχεδόν διπλασιαστεί» από το 1,09 σε 1,96. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Σημαντικά αυξητικές τάσεις σημειώνονται όχι μόνο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά και σε περιοχές της νότιας Ελλάδας όπως είναι η Πελοπόννησος και η Κρήτη, καθώς και σε αρκετά νησιά.
Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι πάνω από 35.000 ασθενείς. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί κατά 35% σε δύο εβδομάδες. Ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι περίπου 300 εισαγωγές ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται με covid. Το 70% είναι άνω των 55 ετών και τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξήθηκαν τόσο οι διασωληνωμένοι όσο και οι νεκροί.
Από την ιχνηλάτηση που γίνεται φαίνεται ότι ενώ υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του ιού, παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης και μέσα σε εργασιακούς χώρους.
Ανακαλύφθηκε γονίδιο που πιθανώς διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19
Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 και θανάτου λόγω ανεπάρκειας των πνευμόνων.
Εκτιμάται ότι το 15% των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής και το 60% εκείνων από τη Νότια Ασία φέρουν αυτό το γονίδιο υψηλού κινδύνου με την ονομασία LZTFL1. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό γενετικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19 που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζέιμς Ντέιβις του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, σύμφωνα με το BBC και τη “Γκάρντιαν”, χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και νέας μοριακής τεχνολογίας για να εντοπίσουν το εν λόγω γονίδιο.
Το γονίδιο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους πληθυσμούς (ασθενείς π.χ. από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ινδία κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν), ενώ ο ατομικός κίνδυνος για όσους το έχουν στο DNA τους, επίσης ποικίλει ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες.
Ο δρ Ντέιβις ανέφερε ότι “μολονότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γονιδίωμα μας, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό πως θα ωφεληθούν κατ’ εξοχήν από τον εμβολιασμό τους”.
Το συγκεκριμένο γονίδιο καθιστά τους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 πιο ευάλωτους στον κορονοϊό, απενεργοποιώντας μάλλον ένα ζωτικό προστατευτικό μηχανισμό που συνήθως διαθέτουν τα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα ο ιός να μολύνει και να καταστρέφει πιο εύκολα τα κύτταρα αυτά.
Οι ερευνητές θεωρούν σημαντικό ότι το γονίδιο LZTFL1 έχει επίπτωση στους πνεύμονες, αλλά όχι στο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μετά από εμβόλιο Covid-19. ‘Αλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και τόνισαν την ανάγκη τα νέα γενετικά ευρήματα να επιβεβαιωθούν.
Επιπλέον 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αγοράζει η Νότια Κορέα
Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νοτιοκορεατικές αρχές θα προχωρήσουν στην αγορά επιπλέον τριάντα εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech για χρήση το 2022.
Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου 41,39 εκατ. πολίτες (το 80,6% του πληθυσμού), εκ των οποίων 39,09 εκατ. (το 76,1%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα δεδομένα της KDCA.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 2.344 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν ακόμη 20 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.936 νεκρούς επί συνόλου 375.464 μολύνσεων στην ασιατική χώρα. Ο δείκτης θνητότητας παραμένει αμετάβλητος στο 0,78%.
Τα κρούσματα μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγουμένη (2.667)· παραμένουν ωστόσο πάνω από το επίπεδο των χιλίων από την 7η Ιουλίου.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 382 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+17 σε 24 ώρες).
Γερμανία-Covid-19: Πάνω από 37.000 κρούσματα, 154 θάνατοι σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 37.120 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.709.488, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου, για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο.
Οι θάνατοι 154 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γερμανική επικράτεια στους 96.346 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Βρετανία: 214 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 37.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 37.269 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 214 ασθενείς με την COVID-19.
Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 141.395 ανθρώπους επί συνόλου 9.208.219 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 9.311 ασθενείς με την COVID-19.
Η κυβέρνηση έχει άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα επικαλούμενη την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από 50 εκατομμύρια –το 87%– των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που έχει ξεπεράσει το 15% του πληθυσμού-στόχου.
Σιγκαπούρη: 3.000 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.003 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 210.978 στην ασιατική πόλη-κράτος. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 17ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 459 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Από τα κρούσματα των προηγούμενων 24 ωρών, τα 2.780 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, 220 εντοπίστηκαν σε κοιτώνες μεταναστών εργατών, ενώ 3 εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της Σιγκαπούρης.
Στα νοσοκομεία της Σιγκαπούρης νοσηλεύονταν χθες 1.683 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων εκ των οποίων 72 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Ως προχθές Τετάρτη είχε εμβολιαστεί πλήρως το 85% του πληθυσμού της Σιγκαπούρης, ενώ το 17% είχε λάβει επίσης τρίτη, αναμνηστική δόση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ