Διεθνή

ΕΕ: Αποφάσισε πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

 Στα 60 δολάρια το βαρέλι

Parallaxi
εε-αποφάσισε-πλαφόν-στο-ρωσικό-πετρέλ-931860
Parallaxi

Τα «βρήκαν» οι χώρες της ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Παρασκευή (2/12) να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επιβάλλοντας πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων γύρω από το θέμα.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η ομάδα των G7 συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και επομένως να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το ύψος του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα τίθεται υπό εξέταση από τις ευρωπαϊκές αρχές ανά δύο μήνες, ούτως ώστε να αξιολογούνται οι επιπτώσεις αυτού στην αγορά, ωστόσο θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω της μέσης τιμής της αγοράς», σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το cnbc, στο οποίο αναφέρονται οι λεπτομέρειες γύρω από την επιβολή του πλαφόν.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο Κρεμλίνο και στο πως θα αντιδράσει η Ρωσία μετά την απόφαση της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται πως το ύψος του πλαφόν είναι υψηλότερο από το επίπεδο που πωλεί η Ρωσία την πλειονότητα του αργού της, καθώς στόχος είναι να συνεχίσει να ρέει το ρωσικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με το Bloomberg, το εν λόγω επίπεδο είναι «λιγότερο γενναιόδωρο» από την αρχική πρόταση μετά από πιέσεις της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

πηγή insider –  ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα