ΕΕ: Η προσωρινή στροφή στον άνθρακα – "Μας αναγκάζει η Ρωσία"

«Πολλές χώρες φαίνεται να σκέφτονται ξανά το κλείσιμο του άνθρακα»

Parallaxi
εε-η-προσωρινή-στροφή-στον-άνθρακα-899053
Parallaxi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στραφεί προσωρινά ξανά στον άνθρακα για να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου χωρίς να εκτροχιάσει τους μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα.

Αυτό δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη, καθώς η σφιχτή αγορά φυσικού αερίου και οι αυξανόμενες τιμές πυροδοτούν έναν αγώνα δρόμου για εναλλακτικά καύσιμα.

Σύμφωνα με το Reuters, oι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στριμωχτεί από η Ρωσία καθώς οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 40% της χωρητικότητας, βαθύνοντας την ενεργειακή αντιπαράθεση μετά την εισβολή στην Ουκρανία που ώθησε την Ευρώπη να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Εκτός από την αναζήτηση πηγών ενέργειας, οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να ανακουφίσουν τους πολίτες από τις αυξήσεις των τιμών, με την Ιταλία να εγκρίνει ένα πακέτο 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντικαταστήσει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες ενισχύοντας παράλληλα την απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.

Σε δήλωση στο Reuters, ο επικεφαλής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να βρίσκει δικαιολογίες για να κόψει τις προμήθειες ή να τις σταματήσει εντελώς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι περικοπές της προμήθειας είναι προμελετημένες.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν επισημάνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά εφοδιασμού, ακόμη και όταν η Γερμανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της G7, έχοντας επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη θα επιδιώξει προσωρινά εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων στο ρωσικό αέριο υπό το φως των ενεργειών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ», είπε η Ελίνα Μπάρντραμ, αναπληρώτρια διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων και Οικονομικών για το Κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Africa Energy Forum στις Βρυξέλλες.

«Με τις πολύ αδίστακτες κινήσεις που παρατηρούμε από την κυβέρνηση Πούτιν όσον αφορά τη μείωση της ροής της Gazprom πολύ ξαφνικά, λαμβάνουμε μερικά πολύ σημαντικά μέτρα, αλλά όλα αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά», πρόσθεσε.

Τα μέτρα θα καταργηθούν σταδιακά το συντομότερο δυνατό, καθώς η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εμμείνει στους στόχους της για το κλίμα, είπε.

«Οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 και το 2050 παραμένουν εντελώς άθικτοι… ενώ μπορεί να αυξήσουμε προσωρινά τη χρήση άνθρακα, η μακροπρόθεσμη κατεύθυνση είναι σαφής», πρόσθεσε ο Μπάρντραμ, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

Εξερευνώντας εναλλακτικές

Οι χώρες έχουν περιγράψει μια σειρά μέτρων για να αντέξουν μια κρίση εφοδιασμού για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις χειμερινές ελλείψεις ενέργειας και την άνοδο του πληθωρισμού που θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να διατηρήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεραστεί τρία ή περισσότερα χρόνια ενεργειακής «λειψυδρίας».

Ένα σημείωμα της Βασιλικής Τράπεζας του Καναδά ανέμενε ότι ο ρυθμός πλήρωσης της αποθήκης φυσικού αερίου θα επιβραδυνθεί και οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν δράση για τη μείωση της ζήτησης.

«Πολλές χώρες φαίνεται να σκέφτονται ξανά το κλείσιμο του άνθρακα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύουμε ότι η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί μόνο με μέτρα από την πλευρά της προσφοράς και αναμένουμε σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της ζήτησης».

Ένα άλλο σημείο ανάφλεξης στην ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να έρθει στη Βαλτική. Ο Πρόεδρος Gitanas Nauseda είπε ότι η Λιθουανία είναι έτοιμη για τη Ρωσία να την αποκλείσει από ένα κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ως αντίποινα για τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών αποστολών ορισμένων ρωσικών εμπορευμάτων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Μόσχας.

Η κοντινή Φινλανδία αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή ενός δικτύου μεταφοράς υδρογόνου για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια αφού αποφάσισε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και οι παραδόσεις μέσω Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές την Τετάρτη, αλλά παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερες από την περασμένη εβδομάδα. Η Gazprom δήλωσε ότι μειώνει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαπραγματευόταν περίπου στα 127 ευρώ (133 $) ανά μεγαβατώρα (MWh), κάτω από το φετινό ανώτατο όριο των 335 ευρώ, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται περισσότερο από 300% σε σχέση με το επίπεδό της πριν από έναν χρόνο.

Η Ευρώπη προσπαθεί να γεμίσει τις χειμερινές αποθήκες φυσικού αερίου -τώρα στο 55%- καθώς φοβάται περαιτέρω διακοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη αποκόψει ορισμένους πελάτες.

Η προειδοποίηση του Λίντνερ ήρθε αφότου η γερμανική ένωση βιομηχάνων BDI δήλωσε ότι η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα ήταν αναπόφευκτη εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα, αλλά απαγόρευσαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η ενίσχυση της γήρανσης πυρηνικής υποδομής μπορεί να προσφέρει ανάπαυλα στις υψηλές τιμές ενέργειας και στις περιορισμένες προμήθειες, ανέφερε ο IEA.

«Υπό το φως του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας, ο πόλεμος υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν επιλογές για… επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις καθώς και την επαναλειτουργία των υφιστάμενων μονάδων μετατροπής (ουρανίου)».

Γενικότερα, τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να επενδυθούν στην ενέργεια φέτος περιελάμβαναν δαπάνες ρεκόρ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν μπορούσαν να καλύψουν το χάσμα προσφοράς και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ο IEA.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα