Διεθνή

ΕΕ: Όλες οι χώρες αναστέλλουν μία μία τα ταξίδια από τη νότια Αφρική

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
εε-όλες-οι-χώρες-αναστέλλουν-μία-μία-τα-785736
Parallaxi

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Ρωσία: Οι αρχές απαγορεύουν την είσοδο από χώρες της Αφρικής και το Χονγκ Κονγκ λόγω της νέας παραλλαγής της Covid-19

Η Ρωσία εισάγει περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια για τους αλλοδαπούς από ορισμένες αφρικανικές χώρες καθώς και από το Χονγκ Κονγκ για να ανακόψει τη διασπορά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

Η ομάδα κρούσης για τον κορονοϊό της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 28 Νοεμβρίου. Επισήμανε επίσης ότι η νέα παραλλαγή, που ονομάζεται B.1.1.529, δεν έχει εντοπιστεί στη Ρωσία.

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν σήμερα σημαίνοντας συναγερμό στη νέα παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία είναι μεταξύ αυτών που υιοθέτησαν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η μετάλλαξη αυτή είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Ισπανία: Η μεγάλη επισκεψιμότητα στον ιστότοπο έκδοσης του πάσου Covid είχε ως αποτέλεσμα να “πέσει” το σύστημα και να αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής επίδειξής του

Η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας ανέβαλε σήμερα την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής επίδειξης πάσου Covid σε μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια, αφότου χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να «κατεβάσουν» το πιστοποιητικό από έναν ιστότοπο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να «πέσει» το σύστημα.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών υγειονομικών αρχών Χοσέπ Μαρία Αργιμόν δήλωσε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί τη Δευτέρα, καθώς η μεγάλη επισκεψιμότητα στον ιστότοπο εμπόδισε πολλούς από το να εκδώσουν το πάσο σήμερα.

Περισσότερα από 700.000 πιστοποιητικά έχουν μεταφορτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Με το ποσοστό εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο να ανέρχεται σε σχεδόν 80%, η Ισπανία γλύτωσε σε μεγάλο βαθμό από το τελευταίο κύμα μολύνσεων που σαρώνει την Ευρώπη και έχει οδηγήσει χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία να επαναφέρουν αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια και τις κοινωνικές σχέσεις.

Όμως, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ισπανικές περιφέρειες επιδίωξαν την έγκριση της δικαιοσύνης για να ζητούν την επίδειξη ενός αποδεικτικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ σε μια σειρά καταστάσεων, όπως η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα, οι επισκέψεις στα νοσοκομεία ή το δείπνο σε εστιατόρια.

Ο Χοσέ Σοριάνο, κάτοικος της Βαρκελώνης, νόμιζε πως είχε ήδη «κατεβάσει» το πιστοποιητικό στο κινητό του και εξοργίστηκε όταν κατάλαβε ότι δεν είχε πρόσβαση σε αυτό.

«Προσπαθήσαμε να το πάρουμε μέσω του Meva Salut (της καταλανικής υγειονομικής εφαρμογής), όμως κατέρρευσε, δεν συνδέεται κανείς, πουθενά. Είναι καταστροφή», σημείωσε.

Πέραν των τεχνικών προβλημάτων, ο Τόνι Λούκε, ένας σερβιτόρος στο καφέ Laie στη Βαρκελώνη, είπε στο Ρόιτερς ότι το νέο μέτρο έπιασε ορισμένους πελάτες στον ύπνο.

«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν καταλάβει ότι αυτό συνέβαινε σήμερα», εξήγησε.

Ολλανδία: Αντιμέτωποι με ώρες αναμονής και τεστ Covid-19 εκατοντάδες επιβάτες από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

Εκατοντάδες επιβάτες, που έφθασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική σήμερα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ώρες καθυστερήσεων, ενώ υποβλήθηκαν σε τεστ covid-19, λόγω των ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Η ολλανδική κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση προς όλους τους επιβάτες των πτήσεων από τη Νότια Αφρική νωρίτερα σήμερα. Ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ δήλωσε, σε μια ανακοίνωση, ότι οι επιβάτες που ήδη πετούσαν θα έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις και να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Οι επιβάτες σε δύο πτήσεις της KLM, από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ, είπαν ότι τους είχαν αφήσει να περιμένουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης για ώρες.

«Θερμό χειροκρότημα, διότι υπάρχει ένα ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ που ήρθε να μας πάει… κάπου», έγραψε σε τουίτ η δημοσιογράφος των New York Times Στέφανι Νόλεν, που επέβαινε στην πτήση από το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Από τα λεωφορεία σε μια αίθουσα και σε μια τεράστια ουρά. Μπορώ να δω από μακριά άτομα που κάνουν τεστ για Covid, με μπλε στολές προστασίας. Ακόμα δεν μας έχουν δώσει κάποιο σνακ να φάμε», προσθέτει η ίδια σε ένα δεύτερο μήνυμα στο Twitter.

Οι επιβάτες «μεταφέρονται αυτή τη στιγμή σε μια ασφαλή τοποθεσία στο Σχίπχολ», ανέφερε το αεροδρόμιο σε μια ανακοίνωση.

«Τα πάντα γίνονται με προσοχή και για αυτό χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος. Στους επιβάτες έχουν προσφερθεί φαγητό και ποτά. Θα υποβληθούν σε εξετάσεις για τον κορονοϊό».

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές διευκρίνισαν αργότερα ότι μονάχα οι επιβάτες που βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 θα αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα των τεστ αναμένονται αργότερα σήμερα.

Η AstraZeneca εξετάζει αν η παραλλαγή Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο της

Μαρόκο-Σαουδική Αραβία: Διακόπτονται οι πτήσεις από και προς 7 χώρες της νότιας Αφρικής λόγω της νέας παραλλαγής

Το Μαρόκο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην περιοχή αυτή.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις πτήσεις της από και προς αυτές τις επτά χώρες, για τον ίδιο λόγο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Το πρακτορείο MAP του Μαρόκου διευκρίνισε ότι η απόφαση των αρχών αφορά και τους ταξιδιώτες που πέρασαν τράνζιτ από τις επτά χώρες.

Λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, το Μαρόκο είχε ήδη αποφασίσει την Πέμπτη να διακόψει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, από αυτήν την Κυριακή, ενώ τον περασμένο μήνα ανεστάλησαν επίσης οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, ήρθη η απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Ρωσία.

Γαλλία: Το Παρίσι καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στις δημόσιες συναθροίσεις στους εξωτερικούς χώρους

Το Παρίσι κατέστησε εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στις δημόσιες συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 αυξάνεται, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, σε φεστιβάλ και θεάματα, σε αγορές και όταν οι πολίτες στέκονται στην ουρά.

Ελβετία: Η κυβέρνηση απαγορεύει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, περιορίζει την είσοδο από άλλες χώρες

Η ελβετική κυβέρνηση απαγόρευσε σήμερα τις απευθείας πτήσεις από τη χώρα της Νότιας Αφρικής και τη γύρω από αυτήν περιφέρεια λόγω του εντοπισμού της νέας παραλλαγής της Covid-19, ενώ επιβάλλει επίσης περιορισμούς στα ταξίδια από άλλες χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο.

Όλες οι πτήσεις από την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική απαγορεύτηκαν επ’ αόριστον.

“Επιπλέον, κατά την είσοδό τους στη χώρα από την περιοχή της νότιας Αφρικής, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ Covid-19 και να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες αρχής γενομένης από τις 8 το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου 2021”, τονίζει η υγειονομική αρχή της χώρας σε ανακοίνωση. “Η είσοδος από αυτές τις χώρες δεν θα είναι πλέον δυνατή για όσους δεν είναι Ελβετοί πολίτες και δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία ή στον χώρο Σένγκεν”.

Κύπρος: Απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος προσώπων από 8 χώρες λόγω της νέας μετάλλαξης

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με τη νέα παραλλαγή του κορoνοϊού SARS-CoV-2 Β.1.1.529, που εντοπίστηκε αρχικά στη Μποτσουάνα και σήμανε συναγερμό λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων που φέρει, και για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, από σήμερα, 26 Νοεμβρίου 2021, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημερώνει πως:

Απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών:

Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι και Μποτσουάνα.

Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

(i) Κυπρίων πολιτών και μελών της οικογένειάς τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),

(ii) πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας, και

(iii) υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν αποκλειστικά τη νόμιμη και μόνιμη κατοικία τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις κατηγορίες (i) έως (iii) υποχρεούνται να συμμορφωθούν με όλους τους ακόλουθους όρους, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19:

(i) προβαίνουν σε εργαστηριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους προς τη Δημοκρατία και παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα.

Νοείται ότι, πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση.

(ii) μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα με τα οποία έχει συμβληθεί το υφυπουργείο Τουρισμού, στα οποία παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 10 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους και η ημερομηνία άφιξής τους υπολογίζεται ως ημέρα «0».

Νοείται ότι, το κόστος μεταφοράς και παραμονής των προσώπων στα εν λόγω καταλύματα καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα.

(iii) υποβάλλονται τη 10η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους σε εργαστηριακή εξέταση, το κόστος της οποίας επωμίζεται η Δημοκρατία και όσα εκ των προσώπων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα αποδεσμεύονται από το καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού.

Το yπουργείο Υγείας της Κύπρου διευκρινίζει πως, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού στην Κύπρο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τη δυνατότητα αλληλούχισης και ανάλυσης δειγμάτων, καθώς αυτή, διενεργείται σε συνεργασία με εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο στην Κύπρο, και το ερευνητικό εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με βάση ενδελεχείς γενετικές αναλύσεις των αλληλουχιών της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου (μέχρι 11/11/21) στην Κύπρο, έχουν εντοπιστεί μόνο εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα, με πιο συχνό το ΑΥ.43 (περίπου 50%). Κανένα από τα στελέχη αυτά δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το κλασικό στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2).

Το υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τα δεδομένα αναφορικά με τις νέες παραλλαγές και εφόσον κριθεί αναγκαίο, προχωρεί στις δέουσες ενέργειες.

Π.Ο.Υ : “Παραλλαγή ανησυχίας” η μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Την ονόμασε “Όμικρον”

ΕΕ-ΕΜΑ-Covid-19: Είναι “πρόωρο” να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή

“Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Υπό την ονομασία προς το παρόν B.1.1.529, η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και με πολλαπλές μεταλλάξεις είναι δυνητικά πολύ μεταδοτική, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που βλέπουν σε αυτήν τα σημάδια ενός νέου κύματος της πανδημίας.Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε σήμερα ότι είναι “πρόωρο” να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

Ισπανία: Η Μαδρίτη θα αναστείλει τις πτήσεις από Νότια Αφρική και Μποτσουάνα λόγω της νέας παραλλαγής της Covid-19

Η ισπανική κυβέρνηση θα αναστείλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα μετά τις ανησυχίες για μια νέα ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή της Covid-19 στις χώρες αυτές, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας, έπειτα από παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Θα εξετάσουμε και για άλλες χώρες αλλά επί του παρόντος είναι αυτές οι δύο”, δήλωσε η Ντάριας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE

Η Ντάριας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα αλλά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία εγκρίνονται τέτοιου είδους μέτρα, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

“Εμείς θα εγκρίνουμε αμέσως μια απόφαση… για να ζητάμε οι επιβάτες από τις χώρες υψηλού κινδύνου να παρέχουν, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε ένα τεστ αντιγόνου ή ένα μοριακό τεστ”.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των ταξιδιών από και προς τις νότιες περιοχές της Αφρικής λόγω της ταχείας αύξησης της παραλλαγής B.1.1.529 στη Νότια Αφρική, για την οποία οι επιστήμονες φοβούνται ότι μπορεί να διαφεύγει την προστασία των εμβολίων.

Την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν

Την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, υπογράμμισε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής. «Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», ανέφερε.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι μίλησε σήμερα με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής. Η φον ντερ Λάιεν κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. «Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα (μάσκα, κοινωνικές αποστάσεις..) που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. «Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο. Ώρα για περισσότερους εμβολιασμούς και αναμνηστικά εμβόλια», τόνισε και σημείωσε ότι η σύμβαση της ΕΕ με τους κατασκευαστές εμβολίων λέει ότι το εμβόλιο πρέπει να προσαρμόζεται άμεσα σε νέες μεταλλάξεις.

Πορτογαλία: Πολλοί Πορτογάλοι καλωσορίζουν την επιστροφή των περιορισμών, εν μέσω της έξαρσης της Covid-19

Πολλοί Πορτογάλοι καλωσορίζουν την επιστροφή περιορισμών κατά της Covid-19, την οποία ανακοίνωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση, εν μέσω της έξαρσης των μολύνσεων και της απειλής μιας νέας, υψηλά μεταδοτικής παραλλαγής, με ορισμένους μάλιστα πολίτες να τάσσονται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων μέτρων.

Ο πορτογαλικός πληθυσμός αποδέχεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα μέτρα κατά της Covid και τη χρήση των εμβολίων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ξέσπασαν επεισόδια προσφάτως.

«Εγκρίνω. Πρέπει να υπάρξει κάτι που θα φρενάρει τη διασπορά. Δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει… Επομένως, πιστεύω ότι είναι πολύ καλό, καθώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε σχετικά με τα μέτρα η Αντονία Κόστα, μια κάτοικος της Λισαβόνας, ηλικίας 62 ετών.

Με σχεδόν 87% ποσοστό εμβολιασμών, ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, η Πορτογαλία έδωσε εντολή για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, συνέστησε την τηλεργασία, όπου είναι δυνατή, καθιστώντας την υποχρεωτική την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για τα τεστ κορονοϊού.

Ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αποδεικτικό αρνητικού τεστ για να μπαίνουν σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται για τη διαμονή σε ξενοδοχεία, την είσοδο στα γυμναστήρια και τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

«Νομίζω ότι τα μέτρα εξακολουθούν να μην είναι αρκετά, όμως ας περιμένουμε και να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος» για να ελέγξουμε τη νόσο, λέει η Μαρία ντε Φάτιμα, μια 50χρονη κάτοικος της Λισαβόνας.

Οι περιορισμοί, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την απαίτηση από όλους τους επιβάτες που φθάνουν στην Πορτογαλία να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους, θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη Τετάρτη.

Ο Χοάο Βαλέντε, ένας 70χρονος συνταξιούχος, υποστηρίζει πως τα μέτρα «θα μπορούσαν να είναι αυστηρότερα, όμως προς το παρόν, προκειμένου να μην επηρεάσουν την οικονομία, είναι λογικά».

Mετάλλαξη Μποτσουάνα: Δυο ύποπτα κρούσματα στο Βέλγιο

ΗΠΑ-Καναδάς-παραλλαγή Όμικρον: Οι ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από 8 χώρες της νότιας Αφρικής- Ο Καναδάς απαγορεύει την είσοδο στους επιβάτες από 7 χώρες της Αφρικής

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα το κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19.

Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Αυτό το μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, υπό το φως της νέας παραλλαγής της Covid-19 που κυκλοφορεί στη νότια Αφρική», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

«Οι επιστήμονές μας και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας εργάζονται ταχέως για να μάθουν περισσότερα για αυτήν την παραλλαγή», συμπλήρωσε.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την υγεία των Αμερικανών και να νικήσει την πανδημία και αυτό το μέτρο συστάθηκε από τους ειδικούς του τομέα της υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης και την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την Covid-19».

Μονάχα στους Αμερικανούς υπηκόους και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο Καναδάς απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον.

«Πρέπει να δράσουμε σύντομα για να προστατεύσουμε τους Καναδούς», εξήγησε, σε μια συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας Ζαν Ιβ Ντουκλ, διευκρινίζοντας πως οι χώρες, τις οποίες αφορά το μέτρο, είναι η Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε.

Ιταλία: 13.686 κρούσματα κορονοϊού, 51 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Άνω Αδίγη επεκτείνεται σε 36 δήμους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.686 περιστατικά κορονοϊού και 51 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 557.180 διαγνωστικά τεστ, το 2,5% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 606 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 4.748 ασθενείς.

Οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λομβαρδία (2.209), το Βένετο (2.036) και η περιφέρεια Λάτιο (1.566) με πρωτεύουσα την Ρώμη.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες συνεχίσθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι εκείνη των νέων κάτω των 19 ετών.

Σύμφωνα με νέο υπολογισμό, χάρη στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ιταλία σώθηκαν τουλάχιστον 30.000 ζωές. Την ίδια ώρα, όμως, 2.700.000 κάτοικοι της χώρας άνω των 50 ετών δεν έχουν λάβει έως τώρα ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στη βορειοανατολική περιφέρεια ‘Ανω Αδίγη, στα σύνορα με την Αυστρία, η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες επεκτάθηκε συνολικά σε 36 δήμους. Προχθές ήταν 20 δήμοι. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, το 40% των εκπαιδευτικών των γερμανόφωνων σχολείων της περιοχής δεν έχει εμβολιαστεί και πολλές οικογένειες (πάντα της γερμανόφωνης μειονότητας) ανήκουν στους αντιεμβολιαστές και έχουν σταματήσει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Στις μεγάλες ιταλικές πόλεις, τέλος, ενόψει των Χριστουγέννων θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η έγκριση μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας για όποιον βρίσκεται σε ανοικτούς, πολυσύχναστους χώρους.

Τουρκία-ΗΑΕ-Ρουάντα: Άγκυρα και Αμπού Ντάμπι κλείνουν τα σύνορα για ορισμένες χώρες λόγω της νέας παραλλαγής της Covid-19 – Η Ρουάντα επαναφέρει 24ωρη καραντίνα για όλους τους επισκέπτες

Η Τουρκία θα κλείσει τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από πέντε χώρες ως μέτρο πρόληψης κατά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Οι ταξιδιώτες από την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν από σήμερα το βράδυ στη χώρα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, ανέφερε Κότζα σε μήνυμά του στο Twitter.

Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναστέλλουν την είσοδο στην επικράτειά τους για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα και τη Μοζαμβίκη από την 29η Νοεμβρίου λόγω των ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή της Covid-19, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ρουάντα ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την υποχρεωτική 24ωρη καραντίνα για όλους τους επισκέπτες που φθάνουν στη χώρα από τις 28 Νοεμβρίου μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

“Μετά την επιβεβαίωση της ανίχνευσης μιας νέας σοβαρής παραλλαγής της Covid-19 στη Νότια Αφρική, το υπουργείο Υγείας της Ρουάντας επαναφέρει την υποχρεωτική 24ωρη καραντίνα σε καθορισμένα ξενοδοχεία για όλους τους επισκέπτες που φθάνουν στη χώρα από το μεσημέρι της Κυριακής 28 Νοεμβρίου”, αναφέρει στο λογαριασμό του στο Twitter. “Αυτοί που θα μπαίνουν σε καραντίνα, θα επιβαρύνονται τα έξοδα”, προσθέτει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα