ΕΕ-Ουγγαρία: Ο νόμος περί χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο

Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Parallaxi
εε-ουγγαρία-ο-νόμος-περί-χρηματοδότησ-141700
Parallaxi

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την Βουδαπέστη στην χρηματοδότηση των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περιορισμοί αυτοί συνιστούν διακριτική μεταχείριση και είναι αδικαιολόγητοι, ενώ έρχονται σε αντίθεση με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, το δικαίωμα σεβασμού της προσωπικής ζωής και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου σχετικά με τους περιορισμούς της χρηματοδότησης των ξένων μκο, μετά την υιοθέτηση το 2017 νόμου “περί διαφάνειας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που λαμβάνουν δωρεές από το εξωτερικό”.

Ο νόμος, σύμφωνα με τους επικριτές του, είναι φωτογραφικός και έχει ως στόχο τον Τζορτζ Σόρος, που ίδρυσε το 1984 το ίδρυμα Open Society Foundations, τον οποίο έχει αναγάγει σε προσωπικό του εχθρό ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο νόμος επιβάλλει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δέχονται ποσά άνω των 24.000 ευρώ από εξωτερική χρηματοδότηση ετησίως να καταγράφονται ως “οργανώσεις υποστηριζόμενες από το εξωτερικό” και να εμφανίζονται ως τέτοιες σε όλες τις δημοσιεύσεις τους και στις ιστοσελίδες τους στο Ιντερνετ. Οφείλουν επίσης να δημοσιεύουν τα ονόματα των δωρητών τους. Αν δεν συμμορφωθούν, αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακολούθησε στην ετυμηγορία του τα συμπεράσματα των γενικού εισαγγελέα.

Επειδή “θεσμοθετεί διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα στις εθνικές και τις διασυνοριακές κινήσεις κεφαλαίων”, ο νόμος αυτός συνιστά περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των κεφαλαίων”, αναφέρεται στην απόφαση.

“Δημιουργεί κλίμα καχυποψίας απέναντι στις ενώσεις και τα ιδρύματα” που αφορά, εξηγεί η ανακοίνωση, και δύναται να αποθαρρύνει τους δωρητές στην χορήγηση οικονομικής υποστήριξης.

Το Δικαστήριο απορρίπτει τα επιχειρήματα της Ουγγαρίας περί διαφάνειας, κρίνοντας ότι οι περιορισμοί εφαρμόζονται χωρίς διαφοροποιήσεις και όχι μόνο επί των οργανώσεων που δύνανται να έχουν σημαντική επιρροή στον δημόσιο διάλογο.

Το Δικαστήριο θεωρεί επίσης ότι ο ουγγρικός νόμος περιορίζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, καθιστώντας δυσκολότερη την λειτουργία των ενώσεων.

Τέλος, η υποχρέωση σήμανσής τους ως “οργανώσεων υποστηριζόμενων από το εξωτερικό” περιορίζει το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα