ΕΕ: Πάνω από το 25% των ενηλίκων δήλωσαν ότι δεν είναι πιθανόν να κάνουν εμβόλιο

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
εε-πάνω-από-το-25-των-ενηλίκων-δήλωσαν-ότ-742712
Parallaxi

Περισσότερο του ενός τετάρτου των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωναν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 ότι δεν είναι πιθανόν να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19 όταν θα τους δοθεί η ευκαιρία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στην διστακτική στάση απέναντι στο εμβόλιο και την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης, σύμφωνα με το Eurofound.

Οι Βούλγαροι ήταν την περίοδο πραγματοποίησης της έρευνας οι πλέον απρόθυμοι, με το 67% των ενηλίκων να δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό ή δεν είναι καθόλου πιθανό να εμβολιασθεί, ενώ στην Ιρλανδία, μόνο των 10% δήλωνε ότι δεν θα κάνει εμβόλιο. Η έρευνα διαπίστωσε και στο θέμα του εμβολιασμού διαχωρισμό ανάμεσα σε ανατολική και δυτική Ευρώπη. Εκτός της Γαλλίας και της Αυστρίας, η πρόθεση για εμβολιασμό υπερέβαινε το 60% σε όλες τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες – στις βόρειες και τις μεσογειακές χώρες, την Δανία και την Ιρλανδία να έχουν υψηλότερα ποσοστά.

Τα ποσοστά των προθύμων ήταν πολύ χαμηλότερα στην χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυμαινόμενα από 59% στην Ρουμανία στο 33% στην Βουλγαρία. Ο βασικός παράγοντας επιρροής στην απροθυμία εμβολιασμού ήταν ο χρόνος χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το μέσο που χρησιμοποιείται. Το ποσοστό φθάνει στο 40% στους χρήστες για τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η βασική πηγή ενημέρωσης.

Μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, Τύπο, ραδιόφωνο τηλεόραση, μόνο το 18% ανήκει στους σκεπτικιστές των εμβολίων. H έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι οι ομάδες έδειχναν μικρότερη απροθυμία ως προς τον εμβολιασμό, ενώ το 39% των ανέργων ή τα άτομα με μακροχρόνια αναπηρία εμφανίζονταν περισσότερο απρόθυμα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 και στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύπρος: Την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού έλαβε το 41,3% του πληθυσμού

Στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 βρίσκεται η Κύπρος, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών να έχει ξεπεράσει τις 400.000.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Κύπρου, ποσοστό 41,3% έλαβε ήδη την 1η δόση του εμβολίου (305,274 άτομα) έως και τις 12 Μαΐου, ενώ ποσοστό 12,8% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πλάνο (94,730 άτομα).

Αυτή την περίοδο, στο επίκεντρο του εμβολιαστικού πλάνου βρίσκονται οι νέοι ηλικίας 20-29 ετών, οι οποίοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν, στοιχείο που καταδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται και κατανοούν πως μόνο μέσω του εμβολιασμού θα καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν.

Τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του τελευταίου τριμήνου κατέγραψε η Μαλαισία

Η Μαλαισία ανέφερε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορονοϊού σε διάστημα άνω των τριών μηνών καθώς η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε 4.855 νέα κρούσματα –ο υψηλότερος αριθμός μετά τις 31 Ιανουαρίου– και 27 θανάτους.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 458.077 κρούσματα και 1.788 θάνατοι. Την Δευτέρα η Μαλαισία επέβαλε εθνικό λοκντάουν απαγορεύοντας τις εσωτερικές μετακινήσεις και κλείνοντας τα σχολεία. Από τον Ιανουάριο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Η τελευταία αύξηση οφείλεται εν μέρει στις υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγές του ιού που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου τα ημερήσια νέα κρούσματα πιθανόν να αγγίζουν τα 5.000, αριθμός ο οποίος δεν έχει καταγραφεί μετά τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 8.380 νέα κρούσματα και 392 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.380 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.787 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.913.439.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 392 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 55 στην Μόσχα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 114.723.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Bέλγιο: Το 40,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Κάτω από 3.000 είναι ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων covid19 στο Βέλγιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano. Μέχρι σήμερα, στο Βέλγιο έχουν εμβολιαστεί 3.704.273 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40,3% του ενήλικου πληθυσμού, και 1.116.292 με τη δεύτερη δόση (12,2%).

Την εβδομάδα 3-9 Μαΐου, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ήταν 2.993, αυξημένος κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ 6-12 Μαΐου οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν κατά μέσο όρο 154 ημερησίως, μειωμένες κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 37 θάνατοι ημερησίως.

Διενεργήθηκαν 52.600 τεστ κατά μέσο όρο, με ποσοστό θετικότητας 6,4%. Ο μέσος αριθμός νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες είναι 364 (-15%). Το τελευταίο 24ωρο στο Βέλγιο νοσηλεύονται 2.024 άτομα με covid19 (-77), εκ των οποίων 657 (-29) βρίσκονται στην εντατική. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης το Βέλγιο έχει καταγράψει 24.630 θανάτους από κορονοϊό και 1.023.538 κρούσματα.

Μια νοτιοαφρικανική έκθεση για τους επιπλέον θανάτους κατά τον τελευταίο χρόνο δείχνει ότι πάνω από 133.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν πεθάνει από COVID-19, πολύ περισσότεροι από τον επίσημο απολογισμό των σχεδόν 55.000.

Το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας καταγράφει τους επιπλέον θανάτους από τον Μάιο του 2020.

Στην τελευταία του έκθεση, που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, το Συμβούλιο ανέφερε ότι η Νότια Αφρική έχει καταγράψει 157.000 επιπλέον θανάτους τον τελευταίο χρόνο και εκτίμησε ότι το 85% από αυτούς προκλήθηκαν από την COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την νόσο.

Ο επίσημος ωστόσο απολογισμός από την αρχή της πανδημίας κάνει λόγο για 54.968 νεκρούς.

Η Νότια Αφρική επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά λοκντάουν στον κόσμο από τον Μάρτιο του 2020, όταν ακόμη ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σχετικά χαμηλός και το Συμβούλιο ανέφερε ότι η αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού θανάτων εξαιτίας της πανδημίας έγινε εμφανής μετά τον Μάιο του 2020.

Οι επιπλέον θάνατοι, που σύμφωνα με κάποιους επιδημιολόγους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσει κάποιος τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από την νόσο δεδομένου ότι οι μέθοδοι καταμέτρησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ξεπερνούν σε πολλές χώρες τον επίσημο απολογισμό.

Οι επιπλέον θάνατοι ορίζονται ως η διαφορά ανάμεσα στους καταγεγραμμένους θανάτους σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στους αναμενόμενους θανάτους κατά την ίδια περίοδο.

Τον περασμένο χρόνο, η Νότια Αφρική επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων, ακόμη και της απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ και τσιγάρων.

Οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν σήμερα αρθεί, αλλά μια πρόσφατη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει προκαλέσει φόβους για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας καθώς στο νότιο ημισφαίριο πλησιάζει ο χειμώνας.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Νότια Αφρική ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς, αλλά σήμερα η χώρα έχει παραγγείλει εκατομμύρια περισσότερες δόσεις.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 430.730 δόσεις εμβολίων έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί, με την προτεραιότητα να έχει δοθεί στους υγειονομικούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα