Top

EE: Περιορισμοί στα μη αναγκαία ταξίδια από ΗΠΑ και άλλες 4 χώρες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
ee-περιορισμοί-στα-μη-αναγκαία-ταξίδια-778593
Parallaxi
corona

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς- Ποιες άλλες χώρες αποκλείονται

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει και πάλι περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια από πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι χώρες- μέλη διατηρούν πάντως το δικαίωμα να άρουν τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες και έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Το Ισραήλ, το Κόσοβο, ο Λίβανος, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και οι ΗΠΑ αφαιρέθηκαν από τη λίστα των «ασφαλών» χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από αυτές τις πέντε χώρες μπορεί να υποστούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, όπως να τους επιβληθεί καραντίνα ή να υποχρεωθούν να κάνουν τεστ για την Covid-19.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, είχαν ήδη συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στη λίστα των «κόκκινων» χωρών. Αντιθέτως, Γαλλία και Ολλανδία θεωρούσαν τις ΗΠΑ «ασφαλή» χώρα.

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών συντάσσεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η αμοιβαιότητα των μέτρων που επιβάλλονται κάθε φορά.

Στη λίστα των ασφαλών χωρών της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνο 17 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αλβανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

ΠΟΥ και Φάουτσι προειδοποιούν για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους μη εμβολιασμένων έως τον Δεκέμβριο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Δευτέρα ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα θρηνήσει επιπλέον 236.000 ανθρώπους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ενώ και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι ΗΠΑ μπορεί να δουν επιπλέον 100.000 θανάτους το ίδιο διάστημα, κυρίως ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε αύξηση 11% στον αριθμό των θανάτων στην ήπειρο – με βάση αξιοπιστες προβλέψεις αναμένονται 236.000 θάνατοι στην Ευρώπη, έως την 1η Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη έχει θρηνήσει περίπου 1,3 εκατομμύρια θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο υψηλός ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού στην ήπειρο προκαλεί “ιδιαίτερη ανησυχία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των χαμηλών ποσοστό εμβολιασμού στους πληθυσμούς που αποτελούν προτεραιότητα σε αρκετές χώρες”, πρόσθεσε ο Κλούγκε. Τα ποσοστά, όπως σημείωσε, είναι πολύ χαμηλά στις χώρες των Βαλκανίων, στον Καύκασο και σε ορισμένες πρώην σοβιετικές χώρες.

Σε αντίστοιχη ζοφερή πρόβλεψη για τις ΗΠΑ προέβη και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και ανώτατος σύμβουλος επί θεμάτων Υγείας του Λευκού Οίκου, Δρ Άντονι Φάουτσι, καθώς προέβλεψε ότι η χώρα θα θρηνήσει επιπλέον 100.000 ανθρώπους έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Δρ Φάουτσι τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι “απόλυτα προβλέψιμος [αλλά και] απόλυτα αποτρέψιμος”. Ο επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων προέτρεψε τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς να κάνουν το εμβόλιο. “Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί”, σημείωσε.

Ιταλία: Παιδίατροι και γυναικολόγοι ζητούν να εμβολιαστούν άμεσα κατά του κορονοϊού έγκυες και παιδιά άνω των 12 ετών

Οι Ιταλοί παιδίατροι και γυναικολόγοι ζητούν από το υπουργείο Υγείας της χώρας τους να εμβολιαστούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι γυναίκες που κυοφορούν και τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

Οι Ιταλοί γιατροί προσθέτουν ότι ο κορονοϊός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο και για τις κατηγορίες αυτές πολιτών και επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA «είναι απόλυτα ασφαλή, τόσο για τις γυναίκες που κυοφορούν, όσο και για εκείνες που θηλάζουν».

Όπως εξηγούν οι Ιταλοί γυναικολόγοι και παιδίατροι, σε πολλές άλλες χώρες (όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, την Ιρλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες) το εμβόλιο κατά της Covid-19 χορηγείται ήδη στις εγκύους σε σταθερή βάση.

«Το εμβόλιο αυτό δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γυναίκες που εμβολιάζονται να αναβάλουν ενδεχόμενη εγκυμοσύνη» υπογραμμίζουν, τέλος, οι Ιταλοί γιατροί στην έκκληση που απευθύνουν στο υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης Ντράγκι.

ΕΡΕΥΝΑ: Είναι ρεαλιστικό ένα εμβόλιο για όλους τους κοροναϊούς;

Τσεχία: Η κυβέρνηση θα προσφέρει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλους οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα προσφέρει μια ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 από τις 20 Σεπτεμβρίου σε όλους όσοι έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεκ.

Η Τσεχία των 10,7 εκατ. κατοίκων είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία της COVID-19 σε αριθμό θανάτων ανά κάτοικο, με πάνω από 30.400 θύματα.

Σχεδόν 1,68 εκατ. Τσέχοι κόλλησαν τον ιό, και πολύ περισσότεροι εκτιμάται ότι τον κόλλησαν χωρίς αυτό να έχει διαπιστωθεί με διαγνωστικό τεστ.

Η κυβερνητική ομάδα εργασίας για τον κορωνοϊό ανέφερε στο Twitter πως οι ενισχυτικές δόσεις συνιστώνται ιδίως για άτομα άνω των 60 ετών αλλά θα είναι επίσης διαθέσιμες για όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει προηγούμενο εμβολιαστικό σχήμα είτε δύο δόσεων είτε μίας δόσης.

Τα mRNA εμβόλια στις ενισχυτικές δόσεις

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Mοderna για τις αναμνηστικές δόσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει έναν κανονικό εμβολιασμό τουλάχιστον οκτώ μήνες νωρίτερα, δήλωσε ο Βόιτεκ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Μέχρι σήμερα, 5,73 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων, κυρίως του Pfizer/BioNTech, και άλλοι 197.254 έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε στην τσεχική τηλεόραση πως η κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομικά μπόνους σε γενικούς γιατρούς που θα πείσουν ανθρώπους άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν με τις αρχικές δόσεις, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα