Πανδημία: Η ΕΕ στο εμβόλιο προσανατολίζεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες – Ο ΠΟΥ μιλάει και με τους Ρώσους
Ο ΠΟΥ αναφέρει πως αναμένει στοιχεία για το εμβόλιο Sputnik-V
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιλογή της για εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού προσανατολίζεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες ο επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ, απαντώντας στο ερώτημα, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, εφόσον το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του όπως ανακοινώθηκε είναι πιο υψηλό από το επίπεδο αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.
«Εξηγήσαμε πολλές φορές ότι η στρατηγική μας προσανατολίζεται σε εταιρείες οι οποίες παράγουν το εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μάμερ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διεξάγει συνομιλίες με το ρωσικό ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, για την πιθανή καταχώρησή του για έκτακτη χρήση στην λίστα των υποψηφίων εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός, στο πρακτορείο Reuters.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι αποτελεσματικό κατά 92% όσον αφορά την προστασία από την Covid-19 σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης, όπως ανακοίνωσε χθες το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF).
Ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του στο Reuters αναφέρει ότι «ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, το οποίο εξέφρασε ενδιαφέρον να καταχωρηθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ έκτακτης ανάγκης για χρήση του εμβολίου».
«Αναμένουμε στοιχεία για το υποψήφιο εμβόλιο Sputnik-V. Εάν το προϊόν που θα δοθεί για αξιολόγηση θα ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο, ο ΠΟΥ θα δώσει ευρέως στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα (των δοκιμών)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
Παράλληλα ο ΠΟΥ εντάσσοντάς το στον κατάλογο έκτακτης ανάγκης για χρήση του εμβολίου, θα συνιστούσε αποτελεσματικά τη χρήση του στα κράτη μέλη του. Η διαδικασία αυτή εκσυγχρονίζει τον τρόπο με τον οποίο νέα και χωρίς άδεια εμβόλια και άλλα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο ΠΟΥ, που υποστηρίζει την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας, δεν έχει ακόμη προεπιλέξει κανένα πειραματικό εμβόλιο ούτε έχει εκδώσει έναν κατάλογο έκτακτης ανάγκης για τη χρήση τους.
Πηγή: ΑΠΕ