Η έφηβη αυτόχθονας στον Καναδά που καταπλήσσει με το τραγούδι της

"Υπάρχει μια απίστευτη εκδοχή στην οποία τραγουδά μια Καναδή στο YouTube, στην παραδοσιακή της γλώσσα. Είναι πολύ cool, δείτε την", είπε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ

Parallaxi
η-έφηβη-αυτόχθονας-στον-καναδά-που-κατ-451706
Parallaxi

Μια έφηβη αυτόχθονας του Καναδά και οι συμμαθητές της δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του τραγουδιστή Πολ Μακ Κάρτνεϊ για τον τρόπο που απέδωσαν το τραγούδι “Blackbird” των Μπιτλς στην παραδοσιακή τους γλώσσα, τη Mi’kmaq.

Με τη βοήθεια των καθηγητών της στο Εσκασόνι, στη Νέα Σκωτία (ανατολικός Καναδάς), η 16χρονη ‘Εμα Στίβενς και οι συμμαθητές της ηχογράφησαν μια ακουστική εκδοχή του διάσημου τραγουδιού από το “White Album” για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο εξαφάνισης των γλωσσών των αυτοχθόνων ανά τον κόσμο.

Το “Blackbird” που έγραψε και ηχογράφησε το 1968 ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ήταν ένας ύμνος στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Ένα βίντεο της ηχογράφησης αναρτήθηκε στο YouTube και είχε περισσότερο από μισό εκατομμύριο προβολές, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του συνθέτη που έγραψε το τραγούδι πριν από 50 χρόνια.

“Υπάρχει μια απίστευτη εκδοχή στην οποία τραγουδά μια Καναδή στο YouTube, στην παραδοσιακή της γλώσσα. Είναι πολύ cool, δείτε την”, είπε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ απευθυνόμενος στους θεατές πρόσφατης συναυλίας του στο Λέξινγκτον στο Κεντάκι.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανάρτησε το τραγούδι στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέροντας τα συγχαρητήρια του Πολ Μακ Κάρτνεϊ και καλώντας τους χρήστες του Διαδικτύου να το ακούσουν.

“Ελπίζουμε αυτή η ηχογράφηση να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη σπουδαιότητα της προστασίας των γλωσσών και των πολιτισμών των αυτοχθόνων”, δήλωσε στο AFP ο καθηγητής μουσικής της ‘Εμα, ο Κάρτερ Σιάσον, που οργάνωσε την ηχογράφηση. “Υπάρχουν πολλές γλώσσες μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση έπειτα από μερικές γενιές”, δήλωσε.

“Η κουλτούρα μου είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής μου”, δήλωσε η ‘Εμα Στίβενς στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

“Το να τη μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κοινότητά σου, τους δείχνει ότι η γλώσσα μας είναι πολύ όμορφη”, τόνισε.

Περισσότερες από 70 γλώσσες αυτοχθόνων μιλιούνται σήμερα από 260.000 πολίτες του Καναδά, σε ένα συνολικό πληθυσμό 1,6 εκατομμυρίου αυτοχθόνων, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την UNESCO, τα τρία τέταρτα των γλωσσών αυτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η τελική έκθεση μιας δημόσιας επιτροπής έρευνας για τους φόνους και τις εξαφανίσεις αυτοχθόνων γυναικών συνέστησε τη Δευτέρα στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις γλώσσες αυτοχθόνων ως επίσημες γλώσσες στον Καναδά όπως η γαλλική και η αγγλική.

ΑΓ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα