Ελλάδα

efood: Αντιδράσεις για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων

Τι απαντά η εταιρεία

Parallaxi
efood-αντιδράσεις-για-την-αλλαγή-των-εργασ-634634
Parallaxi

Σωρεία αντιδράσεων, αλλά και αναστάτωση στις τάξεις των εργαζομένων έχει προκαλέσει η απόφαση της efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων της, μετά από σχετικό μήνυμα που τους έστειλε η εταιρεία για να τους ενημερώσει σχετικά.

“Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…”

Το παραπάνω μήνυμα λάμβαναν από το απόγευμα της Τετάρτης στο κινητό τους οι διανομείς της efood, μέσω της πλατφόρμας «Road Runner», μιας εφαρμογής μέσω της οποίας διασυνδέονται οι εργαζόμενοι με την εταιρεία.

Για την ώρα δεν έχει γίνει ακριβώς γνωστό πόσοι εκ των χιλιάδων διανομέων (υπολογίζονται περίπου στους 2.700, αφού υπάρχουν και οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι από την Manpower και εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις που παραδοσιακά ανανεώνονταν) που συνεργάζονται με την efood έλαβαν το σχετικό μήνυμα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Τι απαντά η efood με διευκρινιστική της ανακοίνωση:

“Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς”, καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω πανδημίας. Ο κύκλος εργασιών της σημείωσε πέρυσι αύξηση 49% και διαμορφώθηκε στο ποσό των 64,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 26,7% φθάνοντας στα 21,3 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ το 2019.

Πάντως, η απόφαση της να οδεύσει προς την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος με τους διανομείς που απασχολούνται δεν είναι καινούργια, καθώς η εταιρεία τον Ιούλιο σημείωνε σε ανακοίνωση της:

«Η εισαγωγή του νέου μοντέλου ανεξάρτητης συνεργασίας, αποτελεί την καλύτερη λύση για όσους επιθυμούν να προγραμματίζουν οι ίδιοι τον χρόνο απασχόλησής τους και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του προγράμματος τους, υπολογίζοντας με ακρίβεια τις απολαβές τους. Η ανεξάρτητη συνεργασία με διανομείς, εξασφαλίζει στους ενδιαφερόμενους ανταγωνιστικές αμοιβές, προσωπικό προγραμματισμό, ευελιξία, πρόσθετη αμοιβή απόδοσης κάθε μήνα, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τον όγκο και τις χιλιομετρικές αποστάσεις των παραγγελιών, παροχή μέρους του εξοπλισμού και διαμόρφωση της αμοιβής βάσει διανυόμενων χιλιομετρικών αποστάσεων, αφού αμείβονται περισσότερο και ανά παραγγελία».

Οι τρεις κατηγορίες διανομέων

Η εταιρεία χωρίζει τους διανομείς της σε τρεις κατηγορίες. Ανάλογα με τη βαθμολογία που λαμβάνει ο κάθε διανομέας, με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η efood, κατατάσσεται και στην αντίστοιχη κατηγορία.

Αν παραδείγματος χάριν ένας διανομέας παραδίδει μεγάλο αριθμό παραγγελιών ανά ώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εργάζεται και σε μέρες και ώρες αιχμής όπως είναι το Σάββατο και η Κυριακή λαμβάνει πέραν των 3,90 ευρώ ανά ώρα και έξτρα bonus.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το μπόνους είναι 50 λεπτά ανά παραγγελία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 30 λεπτά για τη δεύτερη κατηγορία, στην οποία ανήκουν διανομείς που έχουν χαμηλότερη βαθμολογία και καθόλου μπόνους όσοι ανήκουν στην τρίτη κατηγορία. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την efood.

Με το νέο καθεστώς, δηλαδή από υπάλληλοι διανομείς της να επιλέξουν να εργαστούν με τίτλο κτήσης ή με μπλοκάκι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα ασφαλιστικά και φορολογικά κόστη που θα αναλάβουν πλέον μόνοι τους, η efood δίνει από 2,20 ευρώ έως 3,2 ευρώ ανά παραγγελία, ανάλογα με την ημέρα και την ώρα που εργάζεται κάποιους.

Επίσης προβλέπονται και bonus, όπως 100 ευρώ αν κάποιος πιάσει τις 200 παραγγελίες μέσα στον μήνα.

Τι αναφέρει η ελληνική νομοθεσία

Στην Ελλάδα, με βάση την πρόσφατη νομοθεσία προβλέπονται τα εξής:

οι συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.

Η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασης του, σωρευτικά:

α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει.

β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η συνεργατική ψηφιακή πλατφόρμα του προτείνει να αναλάβει ή να θέτει μονομερώς ο ίδιος τον μέγιστο αριθμό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαμβάνει.

γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο ή να εκτελεί έργα για οποιονδήποτε τρίτο, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστών της συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας.

δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδομένων χρονικών πλαισίων, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα της συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για δίκαιη και ίση κοινωνική προστασία για τους εργαζόμενους σε εταιρείες όπως η Uber, η Deliveroo.

Δηλαδή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου που θα εγγυάται ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για ψηφιακές πλατφόρμες, γνωστοί και ως «gig εργαζόμενοι», θα πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας με τους παραδοσιακούς εργαζόμενους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην gig economy έχει δηλώσει ότι έχει εργαστεί κάποια στιγμή, για λογαριασμό διαδικτυακής πλατφόρμας, 1 στους 10 εργαζόμενους (ποσοστό 11%).

Στην Ιταλία, οι αρχές αποφάνθηκαν ότι οι ταχυμεταφορείς είναι υπάλληλοι τους και όχι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι και έχουν επιβάλει πρόστιμα στις Uber Eats, Glovo, Just Eat και Deliveroo 733 εκατ. ευρώ, ενώ ισπανικό δικαστήριο δικαίωσε οδηγούς της εταιρείας παράδοσης τροφίμων Glovo.

«Συνάδελφοι μένουν ξεκρέμαστοι»

Η Parallaxi επικοινώνησε με εργαζόμενο στον κλάδο του delivery ο οποίος μετέφερε τις έντονες ανησυχίες των συναδέλφων του που εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς.

«Εάν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθηθεί αυτό το πλάνο, πολλοί συνάδελφοι μου θα μείνουν ξεκρέμαστοι. Σε ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας δεν θα μπορείς ούτε να υπολογίζεις πόσες και ποιες ημέρες θα δουλεύεις καθώς θα πρέπει διαρκώς να περιμένεις σαν… αρπακτικό για να αναλάβεις την παράδοση μιας παραγγελίας. Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ένσημα, δώρα, άδειες, ταμείο ανεργίας».

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Η κίνηση της efood έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις ανθρώπους του κλάδου.

Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής θα πραγματοποιήσει συνέλευση για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, ενώ συνέλευση, για το θέμα, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 10:30 και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Σε υψηλούς τόνους κινείται η ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής:

«Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efood ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου “συνεργάτης”, εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».

Σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει:

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την μεθόδευση της εταιρείας eFood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι).

Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης.

Ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2.700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας διαμέσου της γνωστής εταιρείας/μεσάζοντα Manpower. Είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες. Αλλά η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους.

Το ΕΚΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην efood και θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον ωμό εκβιασμό και να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Αντιδράσεις και με πολιτική χροιά

Θέση για τις εξελίξεις πήρε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος:

«Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”. Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων.

Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/3077262195887448

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 

Ε-Food: Τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές δεν τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την Κρίση όσο αυτές που θησαυρίζουν από αυτή

«Είναι η πιο βάναυση, σχεδόν φεουδαρχική εκμετάλλευση. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επισημοποιεί τις βάναυσες συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι αυτό το οποίο ζουν οι διανομείς, η πλήρης εμπορευματοποίηση της εργασίας, να επεκταθεί σε όλη την αγορά εργασίας. Αυτό είναι το όνειρο κάθε εργοδότη από το Σικάγο και μετά. Η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι κυβέρνηση, είναι ένα μαγαζί που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χειρότερων επιχειρηματιών. Αυτό που επιχειρεί η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη της υποανάπτυξης μέσα από τη συντριβή της εργασίας».

Έχουν περάσει μόνο τρείς μήνες από τη μέρα που ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αυτή τη δήλωση μετά το πέρας της συνάτησής του με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, και το δυστοπικό σενάριο που περιέγραψε, γίνεται πλέον καθημερινό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ.

Τελευταία ενσάρκωση αυτής της δυστοπίας η είδηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής φαγητού, έναν κλάδο για τον οποίο η πανδημία ήταν κανονικότατος διάδρομος απογείωσης κερδών, αποφάσισε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συνεργαζόμενων με αυτή διανομέων, προς το δυσμενέστερο.

Πρόκειται για τη γνωστή ταχυδακτυλουργία αναβαπτίσματος εργαζομένων με υπαλληλική σχέση σε «συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγελματίες», που είναι ένας κουτοπόνηρος όσο και εκβιαστικός τρόπος να μετακυλίσει μια εταιρεία στον εργαζόμενο το κόστος της ασφάλισής του, όσο και αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων που οφείλει να του παρέχει.

Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, (το οποίο έχει περιγράψει έξοχα ο συνοδοιπόρος μας Ken Loach στην ταινία του «Sorry we missed you» και το οποίο φυσικά εφαρμόζει στην Ελλάδα με φανερή προθυμία η κυβέρνηση της Εξυπηρέτησης Κάθε Εργοδοτικού Συμφέροντος, η «Μητσοτάκης Α.Ε.», μέσω των εκτρωματικών εργασιακών ρυθμίσεων του κ. Χατζιδάκη.

Με μποϋκοτάζ και αποχώρηση απειλούν στα social media

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το χάσταγκ #cancel_efood να έχει συγκεντρώσει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής πάνω από 17.000 tweets.

Χρήστες της πλατφόρμας εκφράζουν την έντονη αντίδραση τους απέναντι στο νέο εργασιακό καθεστώς που προωθεί η εταιρεία και απειλούν με μποϋκοτάζ ή και αποχώρηση τους.

*Με πληροφορίες από capital.gr / news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα