Εύθραυστη αποκλιμάκωση με μοιρασμένους τους ειδικούς για την άρση των μέτρων
Χαλάρωση των περιορισμών ή νέα παράταση;
Συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να αποφανθούν εάν θα πρέπει να χαλαρώσουν ή όχι τα μέτρα κατά του κορονοϊού τα οποία ισχύουν μέχρι και την Κυριακή.
Θα προηγηθεί σήμερα η μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων από τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής, ώστε να κρίνουν εάν υπάρχει πράγματι τάση για αποκλιμάκωση ή όχι από τη Μετάλλαξη Όμικρον που σαρώνει όλη τη χώρα.
Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέλη της επιτροπής είναι μοιρασμένα για το αν θα πρέπει να αρθούν τα μέτρα ή να συνεχιστούν για μια ακόμα εβδομάδα.
Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών η πορεία της πανδημίας με τη Μετάλλαξη Όμικρον θα αρχίζει να κάμπτεται πλήρως από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά.
Ωστόσο το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, ατύπως περιλαμβάνει την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 20%, πιθανώς και παραπάνω.Γι αυτό και οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως ώστε τουλάχιστον στην εστίαση να μπορεί να υπάρξει μουσική.
Όμως προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς επιστήμονες εάν με την επαναφορά της μουσικής ανοίξουν και πάλι τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης όπου είχε καταγραφεί συνωστισμός όλο το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.
Εύθραυστη αποκλιμάκωση
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι με το άνοιγμα των σχολείων «είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί».
Όπως εξήγησε, «είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της». Όπως σημειώνει ο ίδιος, η αναμνηστική δόση έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της «Δέλτα», ενώ σημείωσε ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της Δέλτα.
Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.
Βατόπουλος: Λογικό να υπάρξουν νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Στο ενδεχόμενο να ληφθούν και στη χώρα μας μέτρα που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών άνω των 60 που αρνούνται να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Ερωτηθείς εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζει η Αυστρία όπου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «λογικούς» αυτού του είδους τους περιορισμούς.
«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.
Γιατί έχουμε πάνω από 100 νεκρούς
Για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό που χθες ξεπέρασαν τους 100, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.
«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ήτα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.
Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.
Χρειάζεται μοριακό τεστ στις 5 ημέρες για να βγω έξω;
Σχετικά με τον γενικό κανόνα 5 ημέρες απομόνωση, 5 ημέρες με μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ισορροπεί με την ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία.
Χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι» το μοριακό τεστ (PCR) στις 5 ημέρες γιατί «πολλές φορές μπερδεύει» ενώ αντίθετα ένα τεστ αντιγόνου (rapid) βοηθά καλύτερα και δείχνει εάν είμαστε ή όχι μεταδοτικοί. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι οφείλουν να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.
Λογικά θα εξαφανιστεί η Δέλτα
Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον. Προειδοποίησε ότι η Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό αλλά σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα.
«Είτε Δέλτα, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορονοϊό πρέπει να προσέχεις. Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια».
Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο
Ερωτηθείς για τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση,ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή.
Δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της χαλάρωσης των μέτρων, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας.
Ετήσιος εμβολιασμός – «Όχι» 4η δόση για όλους σε λίγους μήνες
Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στο γενικό πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες. Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ετήσιος, όπως για την γρίπη.
Ποτέ μην λες ποτέ σε λοκντάουν
Για το ενδεχόμενο λοκντάουν, σχολίασε «ποτέ μη λες ποτέ» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο «εξαιρετικά απίθανο».
Καλοκαίρι και Πάσχα στο χωριό;
Καθώς οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και κανονικό καλοκαίρι.
«Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Καπραβέλος – «Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της»
Τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση της πανδημίας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αρχίζουν να χαμηλώνουν. Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί που άφησε πίσω του ο κορονοϊός παραμένουν σε σταθερά υψηλά νούμερα – μόλις χθες έφυγαν 101 συμπολίτες μας από τον ιό. Για την εξέλιξη της πανδημίας κι αν όντως βρισκόμαστε στο στάδιο της αποκλιμάκωσης μίλησαν ο Νίκος Καπραβέλος και ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», τα νοσοκομεία ξεκίνησαν με 5% Όμικρον και έφτασαν το 45%, με το υπόλοιπο 55% να σχετίζεται με την Δέλτα. Ουσιαστικά, Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει στο υγειονομικό σύστημα είναι η Δέλτα.
«Ακόμα πιεζόμαστε πάρα πολύ. Ο ιός αλλάζει και δίνει νέες μεταλλάξεις κι εμείς αφήνουμε πολλά ρήγματα ανοσίας, οπότε βρίσκει την ευκαιρία και βλέπουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα με τους θανάτους. Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορονοϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού».
Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως ήταν μία «στρογγυλεμένη» σύσταση επειδή η υπερμεταδοτικότητα θα προκαλούσε προβλήματα σε δομές του κράτους, ενώ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες.
Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού φρέναραν την διασπορά του ιού
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χειλά, πενευμονολόγο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στην κοινότητα έχει επικρατήσει η Όμικρον σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία η Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν σε ποσοστό 50-50.
«Πρόκειται για ηπιότερη νόσο που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό. Ο λόγος που αντέχει το σύστημα υγείας είναι επειδή έχουμε σοβαρή ποσόστωση εμβολιασμού και ηπιότερη νόσο. Κατά τη γνώμη μου η επόμενη ημέρα θα περνούσε από ένα «χρυσό παράθυρο», το οποία φαίνεται ότι το έχουμε: μία ηπιότερη μετάλλαξη και ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης, που πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω με την τρίτη δόση».
Τώρα με την Όμικρον φάνηκε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον κ. Χειλά να τονίζει πως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «φρέναραν» τη διασπορά του ιού.
Επιπλέον, ο κ. Χειλάς υπογράμμισε πως μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ακόμα κι όταν νοσεί.
«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Κατά την εκτίμησή μου υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία στη διαχείριση της πανδημίας μετά από δύο έτη», είπε.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους»
Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η Δέλτα επιμένει και δεν αφήνει την Όμικρον να επικρατήσει, ενώ περιέγραψε πως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί υποφέρουν από βαριές πνευμονίες.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη», δήλωσε.
«Όσοι συμπολίτες μας ήρθαν στα επείγοντα του νοσοκομείου «Σωτηρία» κι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με την αναμνηστική δόση, κι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και δεν νοσηλεύεται κανείς», κατέληξε ο κ. Χειλάς, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας πως η ηπιότερη Όμικρον ίσως και να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.
Κιούμης: Χάσαμε άδικα ανθρώπους
ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / OPEN / MEGA / ΣΚΑΙ