Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν

Σε ηλικία 86 ετών.

Parallaxi
έφυγε-από-τη-ζωή-ο-σκηνοθέτης-μίλος-φόρ-311411
Parallaxi

Ο Μίλος Φόρμαν πέθανε σε ηλικία 86 ετών, έγινε γνωστό από τσεχικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζαν Τόμας Φόρμαν, γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου 1932, γνωστός ως Μίλος Φόρμαν, ήταν Τσέχος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής, ο οποίος μέχρι το 1968 ζούσε και εργαζόταν στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Δύο από τις ταινίες του, Στη Φωλιά του Κούκου και Αμαντέους είναι από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία του κινηματογράφου. Ως σκηνοθέτης, ο Φόρμαν είχε προταθεί τρεις φορές για το Βραβείο Όσκαρ σκηνοθεσίας και το κέρδισε τις δύο.

Υπήρξε η σπουδαιότερη περίπτωση ανατολικοευρωπαίου σκηνοθέτη που έκανε καριέρα στη δύση που κατέβηκε εκεί στα τέλη του 60 όταν κατέπνιξαν την Άνοιξη της Πράγας.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου αργότερα έγινε καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συνδιευθυντής (του τμήματος ταινιών του Κολούμπια.

Το 1975 με την ταινία Στη Φωλιά του Κούκου  βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κεν Κέσεϊ απέσπασε πέντε Βραβεία Όσκαρ. Το 1977 ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες επιτυχίες του ήταν οι ταινίες «Αμαντέους» (Amadeus), που κέρδισε οκτώ Όσκαρ, και η «Υπόθεση Λάρι Φλιντ», για την οποία ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα.

Ως ηθοποιός συμπρωταγωνίστησε με τον Έντουαρντ Νόρτον στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Πιστά Ερωτευμένοι (Keeping the Faith), το 2000.

Το 2006 έλαβε το βραβείο Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award από την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία. Έδωσε το  όνομα του σε ένα αστέρι, τον αστεροειδή «11333 Φόρμαν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα