Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος σχεδιαστής μόδας Πιέρ Καρντέν
Ένας αληθινός αυτοκράτορας της μόδας
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Πιέρ Καρντέν (Pierre Cardin). O σχεδιαστής πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του.
Ο Καρντέν γεννήθηκε το 1922 στην Ιταλία και μετανάστευσε στη Γαλλία σε μικρή ηλικία, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείου του Νουιγί στο δυτικό Παρίσι.
Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, αλλά για να ξεφύγουν από τον φασισμό εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία το 1924. Πρόκοψαν κι εκεί αφού ο πατέρας του έγινε γρήγορα πλούσιος έμπορος κρασιού που ονειρευόταν να δει τον γιο του αρχιτέκτονα. Ο Πιερ βέβαια ενδιαφερόταν μόνο να σχεδιάζει ρούχα και κυνηγώντας το δικό του όνειρο, εγκατέλειψε την οικογενειακή ασφάλεια στα 14 για να εργαστεί ως μαθητευόμενος σε βιοτεχνίες στην κεντρική Γαλλία και να διδαχτεί από την παλιά φουρνιά ραφτάδων τα μυστικά του σχεδίου και της κατασκευής ενδυμάτων. Εκεί τον βρήκε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου εργάστηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Eκεί όμως τον συνάντησε και μια 65χρονη χαρτορίχτρα που τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει τόσο τρανός που η φήμη του θα φτάσει ως την Αυστραλία. Συνεργάστηκε με την Έλσα Σιαπαρέλι έως ότου έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Christian Dior το 1947, αλλά του αρνήθηκε να εργαστεί στο Balenciaga .
Ξεκίνησε τη καριέρα του από πολύ μικρή ηλικία δουλεύοντας για έναν μικρό οίκο μόδας στη πόλη Vichy της της Γαλλίας, ακλούθως πέρασε σχεδόν από κάθε μεγάλο οίκο της εποχής (Balenciaga, Christian Dior, Schiaparelli) για να φτάσει το 1950 να ιδρύσει τον δικό του οίκο διάσημος για την αβάν γκάρντ αισθητική του.
Η καριέρα του ξεκίνησε όταν σχεδίασε περίπου 30 από τις φορεσιές για το «πάρτι του αιώνα», μια μπάλα μεταμφίεσης στο Palazzo Labia της Βενετίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1951, που φιλοξένησε ο ιδιοκτήτης του palazzo, Carlos de Μπιστίγκουι. Ξεκίνησε με το haute couture το 1953. Ήταν ο πρώτος couturier που γύρισε στην Ιαπωνία ως αγορά υψηλής μόδας όταν ταξίδεψε εκεί το 1959. Την ίδια χρονιά, αποβλήθηκε από το Chambre Syndicale για την έναρξη μιας έτοιμης για ένδυσης συλλογής για το πολυκατάστημα Printemps ως το πρώτο couturier στο Παρίσι, αλλά σύντομα αποκαταστάθηκε.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Cardin ξεκίνησε μια πρακτική που είναι πλέον συνηθισμένη δημιουργώντας το σύστημα αδειών που επρόκειτο να εφαρμόσει στη μόδα. Μια συλλογή ενδυμάτων που ξεκίνησε γύρω από αυτήν την περίοδο εξέπληξε όλους εμφανίζοντας για πρώτη φορά το λογότυπο του σχεδιαστή. Ήταν ο πρώτος που συνδύασε τις φούστες «mini» και «maxi» της δεκαετίας του 1970.
https://www.youtube.com/watch?v=H33rKh3G16k
Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970, ο Cardin έθεσε μια άλλη νέα τάση: «mod chic». Αυτή η τάση ισχύει για τη φόρμα ή για έναν συνδυασμό φορμών, που δεν υπήρχαν τότε. Ήταν ο πρώτος που συνδύαζε κομμάτια εξαιρετικά μικρού μήκους και αστραγάλου. Έκανε φορέματα με σχισμές και μανίκια με διαστάσεις και μικτή κυκλική κίνηση και φούστες τσιγγάνων.
Εμπνευσμένος από το διαστημικό ταξίδι και την εξερεύνηση, ο Καρντέν επισκέφθηκε τη NASA (Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος) το 1970, όπου δοκίμασε την αρχική διαστημική στολή που φορούσε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, τον Neil Armstrong . Ο Κάρντιν αγαπούσε τόσο πολύ την ενδυμασία, δημιούργησε το δικό του σχέδιο για τη NASA το 1970.
Το 1971, ο Καρντέν επανασχεδίασε το Barong Tagalog , μια εθνική φορεσιά των Φιλιππίνων , ανοίγοντας το μπροστινό μέρος, αφαιρώντας τις μανσέτες που χρειάζονταν μανικετόκουμπα , ανοίγοντας τα μανίκια και ελαχιστοποιώντας το κέντημα.
https://www.youtube.com/watch?v=aHSDqogGvAc
Το 1975, ο Καρντέν άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ επίπλων στη rue du Faubourg-Saint-Honore . Τα σχέδια επίπλων του ήταν εμπνευσμένα από τα σχέδια μόδας του. Τόσο το 1977 όσο και το 1979, απονεμήθηκε το Cartier Golden Thimble από τη γαλλική υψηλής ραπτικής για την πιο δημιουργική συλλογή της σεζόν.
Προτιμούσε γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, αγνοώντας συχνά τη γυναικεία μορφή. Προχώρησε σε unisex μόδες, μερικές φορές πειραματικές και όχι πάντα πρακτικές. Τα πρώτα χρόνια της δουλειάς του, Pierre Cardin αφιερωθηκέ αποκλειστικά στο να δημιουργήσει κοστούμια για το θέατρο, και στη συνέχεια προχώρησε στην δημιουργία των γυναικών και των συλλογών των ανδρών.
Τα βασικά στοιχεία των ρούχων του ήταν η θεατρικότητα στην προσέγγιση της μοντελοποίησης διατήρησε: κύρια χαρακτηριστικά του ύφους Cardin ήταν ασυνήθιστη χρήση συνθετικών υλικών, φωτεινό απλά χρώματα και ασυνήθιστα σχήματα.
Έλαβε τον τίτλο μελλοντολόγος κόσμο της μόδας. Η πιο διάσημη δημιουργία του Cardin ήταν το φόρεμα με μπάλα. Ήταν μέλος του Chambre Syndicale de la Haute Couture et du Prêt-à-Porter από το 1953 έως το 1993.
Με πληροφορίες από wikipedia