Διεθνή

Έφυγε η κορυφαία χορεύτρια Κάρλα Φράτσι

Σε ηλικία 84 ετών

Parallaxi
έφυγε-η-κορυφαία-χορεύτρια-κάρλα-φράτ-765094
Parallaxi

Πέθανε σήμερα στο Μιλάνο, σε ηλικία 84 ετών, η σπουδαία ιταλίδα χορεύτρια Κάρλα Φράτσι, που εδώ και πολύ καιρό έδινε μάχη κατά του καρκίνου.

Η Κάρλα Φράτσι είχε γεννηθεί το 1936 στο Μιλάνο. Στα δέκα της χρόνια, μετά από τα πρώτα μαθήματα χορού στον πολιτιστικό σύλλογο των οδηγών τραμ του Μιλάνου, οι γονείς της την γράφουν στην σχολή του θεάτρου Λα Σκάλα. Το ντεμπούτο της έγινε το 1955, πάντα στο θρυλικό θέατρο του Μιλάνου, με την Σταχτοπούτα.

«Η απόλυτη κυρία πρώτη χορεύτρια»

Το 1958 επιλέγεται ως πρώτη χορεύτρια, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Στην καριέρα της ερμήνευσε πάνω από 150 ρόλους, από τον Καρυοθράυστη, μέχρι την Λίμνη των Κύκνων. Το 1963 αρχίζει να χορεύει με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Οι New York Times την είχαν χαρακτηρίσει «απόλυτη, κύρια πρώτη χορεύτρια».

Από τα χρόνια του 1960 ήταν αυτόνομη, χωρίς μόνιμη σχέση με κάποιο μεγάλο θέατρο. «Ο πατέρας μου οδηγούσε τραμ, η μητέρα μου ήταν εργάτρια. Μου έμαθαν ότι η επιτυχία κερδίζεται. Δούλεψα, δούλεψα και πάλι δούλεψα», δήλωνε η ίδια.

https://www.youtube.com/watch?v=_DnQtUMCIm0

Από το τέλος των ετών του 1970, με τηλεοπτικές βραδιές στην Rai, επέτρεψε στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το κλασικό μπαλέτο, ενώ είχε παίξει και ως κινηματογραφική ηθοποιός στην ταινία Η Πραγματική Ιστορία της Κυρίας με τις καμέλιες, με τον Τζαν Μαρία Βολοντέ.

Τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλο αγώνα κατά της μείωσης των θιάσων κλασικού μπαλέτού των πολιτιστικών ιδρυμάτων, ενώ από το 2000 μέχρι το 2010 ήταν επικεφαλής του θιάσου μπαλέτου του Θεάτρου της Όπερας της Ρώμης.

Τον περασμένο Ιανουάριο έκανε την τελευταία της εμφάνιση: ένα μάθημα στους χορευτές της La Scala, βασισμένο στην ερμηνεία της Ζιζέλ. Η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παγκοσμίου φήμης θέατρο του Μιλάνου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα