Διεθνή

Εγκαταλείπουν πρόσφυγες την Ουκρανία

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι σαμποτάρουν τη διαφυγή του άμαχου πληθυσμού.

Parallaxi
εγκαταλείπουν-πρόσφυγες-την-ουκρανί-911935
Parallaxi

Ρωσία: Τελεσίγραφο στους στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έδωσε τελεσίγραφο στους στρατιώτες που εξακολουθούν να μάχονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας, χθες Σάββατο, ότι τα στρατεύματά της είχαν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters. Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνύεται με ύψωση σημαιών, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο: «Από τη ρωσική πλευρά – κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά – λευκή σημαία. Σε όλη την περίμετρο του Azovstal».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Κίεβο στο τελεσίγραφο της Μόσχας.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία ότι «εσκεμμένα προσπαθεί να εξοντώσει τους πάντες» στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους υπερασπιστές της πόλης. Ωστόσο, δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι ουκρανικές δυνάμεις δεν υπάρχουν πλέον στον αστικό ιστό.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι υποστήριξε: «Δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα από την έναρξη της πολιορκίας της Μαριούπολης που να μην αναζητούσαμε λύση – στρατιωτική ή διπλωματική. Ωστόσο η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια 100% ρεαλιστική επιλογή», τόνισε.

Η Μαριούπολη, με την στρατηγική θέση της στην Αζοφική Θάλασσα, αποτέλεσε στόχο των Ρώσων εισβολέων από την έναρξη του πολέμου. Βρίσκεται μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας (δυτικά) και της περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχει «απομακρύνει» 168.000 αμάχους από τη Μαριούπολη, μέχρι σήμερα. Η Ουκρανία αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη – ορισμένες με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού – έχουν επανειλημμένως αποτύχει, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποια έχει την ευθύνη.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στη Ρωσία την επιλογή να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και να ελέγξει το σύνολο της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.

ukrania2.jpg

«Τα Ξωτικά»: Μια ομάδα ανώνυμων Λιθουανών στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου

Από τότε που ξεκίνησε ο «διαδικτυακός πόλεμος», τα λιθουανικά “Ξωτικά” συμμετείχαν ενεργά σε επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας ή DDOS σε ρωσικά και λευκορωσικά κρατικά ιδρύματα, κέντρα προπαγάνδας και χώρους υποδομής. Αυτές οι επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχε επίσης οι πασίγνωστοι Anonymous, απέκλεισαν για μέρες την πρόσβαση σε ιστότοπους ιδιωτικών τραπεζών μέχρι RT και Sputnik αλλά και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το όχι και τόσο μακρινό 2014, όταν η Μόσχα εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία, μία ομάδα από ανώνυμους εθελοντές στη μικρή βαλτική πολιτεία της Λιθουανίας, στο κατώφλι της ρωσικής «Αρκούδας», αποφάσισε να σηκώσει τα μανίκια και να αρχίζει να εργάζεται αρκετά σκληρά. Διάλεξαν για την ομάδα τους το όνομα «Τα Ξωτικά». Άλλωστε, αυτά τα μυθικά πλάσματα φροντίζουν να «σφυρίζουν» πίσω από τις σκηνές σε κάθε ταινία και να κινούνται μαγικά. Στόχος τους; Να «σπάσουν» το κατεστημένο της παραπληροφόρησης της Μόσχας στην χώρα τους.

«Το ΝΑΤΟ είναι κατακτητής, η ΕΕ είναι ένα αποτυχημένο έργο και η Λιθουανία είναι μια αποτυχημένη χώρα». Αυτά σύμφωνα με τον αρχηγό της ομάδας με το ψευδώνυμο The Hawk συνιστούν τα βασικότερα ψέματα που διαδίδονταν τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, έχοντας ως αποδέκτες του Λιθουανούς. Ο επικεφαλής της ομάδας, που έχει ψευδώνυμο όπως και τα άλλα μέλη της, για να μην μπορεί κανείς να τους εντοπίσει, μίλησε στο Euronews εξηγώντας πως ο ίδιος με τους συντρόφους του κινούνται σαν… σκιές στον αόρατο κόσμο του διαδικτύου. «Είχαμε την αίσθηση ότι πολλές φάρμες τρολ άρχισαν να λειτουργούν εναντίον της Λιθουανίας, διαδίδοντας τα συνηθισμένα ψέματα», ανέφερε στη συνέντευξή που έδωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Όπως εξήγησε η χώρα του ήταν ιδιαίτερα «ευάλωτη» στη μηχανή παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου, ειδικά από τη στιγμή που το πρώην σοβιετικό κράτος της Λιθουανίας αποσχίστηκε, όταν κατέρρευσε ο σοσιαλισμός.

Τα «Ξωτικά» – όλοι οι εθελοντές χωρίς αμοιβή, oι οποίοι στην κανονική τους ζωή εργάζονται ως λογιστές ή ακόμη και ειδικοί σε μέσα ενημέρωσης ή πληροφορικής — ανέπτυξαν τη δική τους στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής. Από τη στιγμή που έλαβαν την απόφαση για δράση άρχισαν να λειτουργούν παρακολουθώντας πλαστά προφίλ και σελίδες υπέρ του Κρεμλίνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο Facebook.

Ο στόχος τους στο σήμερα είναι- όπως δηλώνουν- να κρατηθούν μακριά οι συντονισμένες προσπάθειες των ρωσικών τρολ να «μολύνουν» τον διαδικτυακό κόσμο – ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν την επιρροή του. «Το κάνουμε σε ένα επίπεδο που είναι κατανοητό από τους μέσους ανθρώπους – προσπαθούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η παραπληροφόρηση. Καταπολεμούμε τα τοξικά τρολ προσπαθώντας να τα απομακρύνουμε από τα κοινωνικά δίκτυα και αναφέροντάς τα με οργανωμένο τρόπο», είπε ο “The Hawk” αρχηγός της ομάδας στη συνέντευξή του στο Euronews.

O διαδικτυακός πόλεμος

Από τότε που ξεκίνησε ο «διαδικτυακός πόλεμος», τα λιθουανικά “Ξωτικά” συμμετείχαν ενεργά σε επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας ή DDOS σε ρωσικά και λευκορωσικά κρατικά ιδρύματα, κέντρα προπαγάνδας και χώρους υποδομής. Αυτές οι επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχε επίσης οι πασίγνωστοι Anonymous, απέκλεισαν για μέρες την πρόσβαση σε ιστότοπους ιδιωτικών τραπεζών μέχρι RT και Sputnik αλλά και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας . Ο «πόλεμος» έχει ακόμη έναν στόχο σύμφωνα με τον The Hawk: «να υποστηρίξουμε τους αδελφούς μας στην Ουκρανία».

«Αυτό είναι πρόσθετο κίνητρο- να διαδοθούν πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει, και να φτάσουμε με κάποιο τρόπο στη Ρωσία, για να ενημερώσουμε τον ρωσικό λαό ότι πρόκειται για πραγματικό πόλεμο, όχι για μια αιματηρή ”ειδική επιχείρηση” όπως την αποκαλούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου τα «Ξωτικά» παρατήρησαν πως έγινε μία τεράστια προσπάθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανατραπούν τα πραγματικά γεγονότα και να διαδοθούν ακόμη και θεωρίες συνομωσίας για την Ουκρανία. «Τώρα διαδίδουν εντελώς τρελά ψέματα. Δεν σκέφτονται καν πώς να το κάνουν με επαγγελματικό τρόπο, είναι απλώς μια απολύτως άγρια ​​παραπληροφόρηση», δήλωσε ο The Hawk, ενώ σχετικά με τα ρωσικά τρολ είπε ότι: «Είναι αρκετά ανοργάνωτοι και αρκετά απελπισμένοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επιθετικοί. Εξακολουθούν να επενδύουν πολλά χρήματα στην παραπληροφόρηση και στις κυβερνοεπιθέσεις».

Περίπου 1.450 άμαχοι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις εμπόλεμες ζώνες της χώρας

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 1.380 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια από διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 170 από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Σχεδόν 1.450 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες Σάββατο τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κίεβο.

Περίπου 1.380 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια από διάφορες πόλεις της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 170 από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανέφερε το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

68 άμαχοι απομακρύνθηκαν επίσης με ασφάλεια από την περιοχή του Λουχάνσκ, η οποία δέχεται ακατάπαυστα πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η εκκένωση της πόλης Λισικάνσκ δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας «σφοδρών βομβαρδισμών» στην περιοχή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι «παρά τα εμπόδια που προκαλεί το Κίεβο», περίπου 15.800 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, τις προηγούμενες 24 ώρες, χωρίς τη συμμετοχή των ουκρανικών αρχών.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι σαμποτάρουν τη διαφυγή του άμαχου πληθυσμού. Οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγές: ΑΠΕ/skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα