Ο εγκέφαλος του σκύλου μπορεί να διακρίνει μεταξύ των γλωσσών
Σύμφωνα με έρευνες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο, Lorand Eoetvoes (ELTE), στη Βουδαπέστη, αποφάσισαν να ελέγξουν εάν οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των γλωσσών. Στα ζώα διαβάστηκαν αποσπάσματα του «Μικρού Πρίγκιπα» στα ουγγρικά και τα ισπανικά. Μελέτες μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψαν ότι διαφορετικές αντιδράσεις πραγματοποιήθηκαν στον ακουστικό φλοιό τους.
Ο εγκέφαλος του σκύλου είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ των γλωσσών, λένε Ούγγροι επιστήμονες, διαβάζοντας σε μια ομάδα τετράποδων αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine Saint-Exupery στα ουγγρικά και τα ισπανικά. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακοινώθηκαν την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό «Neurolmage».
Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Laura V. Cuaya από το Πανεπιστήμιο Lorand Eoetvoes (ELTE) στη Βουδαπέστη, στην οποία ανήκει ο Kun-kun.
“Πριν από μερικά χρόνια μετακόμισα από το Μεξικό στην Ουγγαρία για να ενταχθώ στο Εργαστήριο Νευροαιθολογίας Επικοινωνίας στη Σχολή Ηθολογίας της ELTE για μεταδιδακτορική έρευνα. Ο σκύλος μου ο Κουν-κουν ήταν μαζί μου. Πριν, μιλούσα μόνο ισπανικά μαζί του, οπότε αναρωτιόμουν αν ο Kun-kun παρατήρησε ότι οι άνθρωποι στη Βουδαπέστη μιλούν διαφορετική γλώσσα“, εξήγησε ο Cuaya.
“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι, ακόμα και τα μωρά, παρατηρούν τη διαφορά. Αλλά ίσως τα σκυλιά να μην τους νοιάζει. Εξάλλου, δεν δίνουμε προσοχή στα σκυλιά μας στο πώς ακούγεται μια δεδομένη γλώσσα. Για να το μάθουμε, σχεδιάσαμε μια μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου”, πρόσθεσε.
Δεκαοκτώ σκυλιά, συμπεριλαμβανομένου του δικού της, διδάχθηκαν να ξαπλώνουν ακίνητα κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας. Παλαιότερα, κάθε σκύλος άκουγε μόνο μία γλώσσα από τον ιδιοκτήτη του: είτε τα ουγγρικά είτε τα ισπανικά.
Διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα της εγκεφαλικής απόκρισης και στις δύο γλώσσες στον ακουστικό φλοιό των σκύλων ήταν διαφορετικά μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο σκύλος, τόσο πιο εύκολα ο εγκέφαλός του μπορούσε να διακρίνει δύο γλώσσες.
“Κάθε γλώσσα έχει τα δικά της ηχητικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα σκυλιά μαθαίνουν όλο και καλύτερα τι ακούγεται η γλώσσα του ιδιοκτήτη τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Raul Hernandez-Perez. “Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι ο εγκέφαλος ενός μη ανθρώπου μπορεί να διακρίνει δύο γλώσσες“, πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της νευροηθολογικής ερευνητικής ομάδας της ELTE, Attila Andics, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ικανότητα των σκύλων να διακρίνουν τις γλώσσες οφείλεται σε αλλαγές στον εγκέφαλό τους που προκαλούνται από την ακρόαση των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια, ή εάν και άλλα ζωικά είδη έχούν παρόμοια ικανότητα.
“Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση”, είπε ο Andics.