Εγκρίθηκε η μελέτη απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου
Η απόφαση που ανοίγει το δρόμο στην Αττικό ΜΕΤΡΟ να προχωρήσει στην απόσπαση, την ώρα που δήμοι ζητούν να σταματήσει.
Το τελειωτικό χτύπημα στην υπόθεση της απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου βάζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Τετάρτη 1/9 κοινοποιήθηκε στην Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ η τελική έγκριση από πλευράς υπουργείου για την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο σημείο.
Αυτό σημαίνει ότι η Αττικό ΜΕΤΡΟ από σήμερα και μετά έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στην απόσπαση, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Η απόφαση αυτή έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τη νέα παρέμβαση 316 φυσικών προσώπων (263 κάτοικοι Θεσσαλονίκης και 53 κάτοικοι άλλων πόλεων) κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αγωγή για την προστασία της προσωπικότητάς τους από τις εξελισσόμενες ενέργειες στο Μνημειακό Σύνολο που αποκαλύφθηκε στο σκάμμα κατασκευής του «Σταθμού Βενιζέλου».
Στην αίτηση που κατατέθηκε ζητούν από τις εμπλεκόμενες πλευρές τα εξής:
α) να συνεχίσουν τις εργασίες για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με «κατά χώραν» διατήρηση και ανάδειξη του κρίσιμου Μνημείου, χωρίς «απόσπαση» και «επανατοποθέτηση», ανακαλώντας όλες τις προηγούμενες από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα «μελέτες» και «αιτήσεις» τους,
β) να παραλείψουν κάθε ενέργεια και εργασία τεμαχισμού, απόσπασης, μεταφοράς και αλλοιώσεως οιουδήποτε μέρους και στοιχείου του κρίσιμου Μνημείου και κάθε αρχαιολογικού ευρήματος, από τη θέση στην οποία αποκαλύφθηκε και βρίσκεται σήμερα. Για το ίδιο αντικείμενο 304 από τους ήδη ενάγοντες είχαν καταθέσει προηγουμένως (την 10.08.2021) στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και την από 09.08.2021 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή δικαστική προστασία των δικαιωμάτων τους, με αιτήματα να υποχρεωθούν οι ίδιοι εναγόμενοι να παραλείψουν προσωρινά κάθε ενέργεια και εργασία «απόσπασης» οιουδήποτε μέρους και στοιχείου του κρίσιμου Μνημείου.
Η εκδίκαση της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει την 17.01.2022, οπότε θα έχει κλείσει και ο φάκελος της υποθέσεως που αφορά την αγωγή και θα έχουν υποβληθεί όλοι οι ισχυρισμοί και όλα τα αποδεικτικά μέσα όλων των διαδίκων.
Σε εξώδικη δήλωση – πρόσκληση, ο Απόστολος Σοφιαλίδης, δικηγόρος και κάτοικος Θεσσαλονίκης, εξηγεί τις σκέψεις στις οποίες στηρίζονται τα παραπάνω ένδικα βοηθήματα.
Συγκεκριμένα, σημειώνει:
1. Η Θεσσαλονίκη έχει δικαίωμα να διεκδικεί μετρό και πολιτισμένες συνθήκες συγκοινωνίας και κυκλοφορίας. Μα έχει δικαίωμα υπέρτερο και πρωταρχικό να διεκδικήσει την ακεραιότητα του πολιτισμού της, της ιστορίας της, των ανθρώπων που έζησαν σ’ αυτή και την έκαναν πόλη. Να αξιώσει να μείνει (ή να ξαναγίνει) πόλη με ταυτότητα, με αξίες, με διαφορές, με πλούτο, με ξεχωριστή προίκα και κληρονομιά. Ικανή να σεβαστεί και να σχεδιάσει την εικόνα της, χωρίς να στερεί τίποτα από τις επόμενες γενιές και χωρίς να θάβει στο σκοτάδι τις προηγούμενες, ενώ μπορεί να τις αναδείξει αυθεντικές και ακέραιες. Και η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί και πρέπει να το πετύχει. Το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της απαιτεί να μην παραιτηθεί η Θεσσαλονίκη από τις αξίες της, από την ιστορία της, από ό,τι την κάνει να διαφέρει από τις άλλες πόλεις και, γιατί όχι, να αξίζει περισσότερο από αυτές. Να μην παραιτηθεί από την προσπάθεια που εμπόδισε μέχρι σήμερα την καταστροφή του μοναδικού Μνημείου και την χωρίς επιστροφή εξορία των κομματιών του. Και το συμφέρον της χώρας απαιτεί να μην παραιτηθεί κανένας Έλληνας από το δικαίωμά του να μπορεί να πετύχει τα «καλά» και τα «δύσκολα».
Οδοιπορικό στις αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης από δύο κορυφαίους επιστήμονες
2. Το κρίσιμο Μνημείο είναι «ένα» και δεν χωρίζεται σε «μέρη» ή σε περισσότερες μεμονωμένες «αρχαιότητες». Είναι σύνολο από πέτρες, χώρα, λάσπη, μάρμαρα και άλλα αρχαία υλικά, δουλεμένα με τη σκέψη, τα χέρια, τα πόδια, τον κόπο, τις καθημερινές ή έκτακτες λειτουργίες των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης ή, απλώς, των περαστικών, για τις συναλλαγές και τη ζωή τους στην πόλη μας, επί σειρά πολλών αιώνων. Είναι ένα σύνολο από πολύτιμα και μοναδικά υλικά και άυλα στοιχεία, αποφασιστικής σημασίας για την κληρονομιά και την ταυτότητά μας, τα οποία μάλιστα αναδεικνύει και θυμίζει για πάντα η σημερινή μορφή και θέση του Μνημείου, η οποία είναι επί αιώνες και θα είναι πάντα «παρούσα». Στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου δεν υπάρχουν ούτε αποκαλύφθηκαν πολλές «αρχαιότητες», αλλά μια ενιαία «Αρχαιότητα», υλική και άυλη, και ένα «Μνημείο»: Το «Αρχαίο Σταυροδρόμι» της πόλης μας, το οποίο μπορεί και πρέπει να μείνει αιώνιο. Κατά τους ισχυρισμούς μας, οι επίδικες ενέργειες απειλούν με καταστροφή το Μνημείο της πόλης μας, απειλούν και προσβάλλουν κάθε πολίτη που τολμά να διατυπώσει αντίθετη άποψη και βούληση, διχάζουν και δηλητηριάζουν επικίνδυνα την κοινωνία μας και, σε κάθε περίπτωση, προσβάλλουν αφόρητα τις προσωπικότητες και τις περιουσίες μας.
Οι σύγχρονοι Έλληνες μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε και «νομικό πολιτισμό» και ότι «μπορούμε και τα καλύτερα». Εξ άλλου, θέλω να πιστεύω ότι δεν έχετε (ούτε πρέπει να έχετε) πρόθεση να προκαλέσετε «τετελεσμένα γεγονότα», που θα ματαιώσουν το σκοπό των ως άνω εκκρεμών δικών. Επιπλέον, ελπίζω ότι οι εκκρεμείς δίκες θα καταργηθούν εντελώς, αφού η Πολιτεία μπορεί και επιβάλλεται, εισακούοντας και πλήθος εκκλήσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, να λάβει νέες αποφάσεις σύνθεσης και κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με «κατά χώραν» διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη του Μνημείου, αυθεντικού και ακέραιου για πάντα.
Παράλληλα, πιστεύω ότι στην παρούσα φάση κάθε «δημόσια παρουσίαση» πραγματικών δεδομένων, τεχνικών λύσεων ή προτάσεων και απόψεων είναι ανάγκη να γίνει με διαδικαστική διαφάνεια, υπό τις εγγυήσεις της δικαστικής εξουσίας και της διαδικαστικής ισότητας και ευθύτητας, για να αποφευχθούν καχυποψίες, περαιτέρω πολώσεις, διχασμοί και εκμεταλλεύσεις, που αδικούν το αντικείμενο της υποθέσεως και βλάπτουν την κοινωνία. Εξ άλλου, τόσο η αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης, όσο και η διαπαιδαγώγηση των πολιτών στο Δίκαιο, όπως και η θεμελίωση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στην απονομή Δικαιοσύνης, αποτελεί σκοπό της δίκης, πέρα και εκτός από την επίλυση συγκεκριμένων εκκρεμών διαφορών. Αλλιώς, κανείς δεν θα «κερδίσει» και όλοι θα «χάσουν». Απλώς, θα υπερισχύσει κάποιος και ο αντίδικός του θα είναι αναγκασμένος να υποταχθεί, χωρίς να έχει «πεισθεί» κανείς.
Από τότε που άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, πέρασαν πολλά χρόνια, ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα και οι Θεσσαλονικείς υπέμειναν μεγάλη ταλαιπωρία και εισέπραξαν άδικα υποτίμηση. Πιστεύω ότι πέντε (5) ακόμη -το πολύ- μήνες υπομονής δεν θα βλάψουν κανέναν, ούτε θα κοστίσουν παραπάνω. Ιδίως, αν αξιοποιηθούν «παραγωγικά» και προς τιμήν όλων των πλευρών και τελικά όλων των Ελλήνων.
Ενόψει όλων των ανωτέρω και της σοβαρότητας του θέματος, θεωρώ ότι πρέπει να αποφευχθεί μία ακόμη αντιδικία ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής κατά το άρθρο 691Α ΚΠολΔ για την άμεση απαγόρευση κάθε εργασίας και επέμβασης στο κρίσιμο Μνημείο. Μια παρόμοια αντιδικία, θα προκαλέσει περαιτέρω εμπλοκές, ανασφάλεια και ανάλωση πολύτιμης ενέργειας και θα μεταθέσει στους ώμους ενός Δικαστή το βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας και πολλών αιώνων του παρελθόντος και του μέλλοντος. Πιστεύω, ακόμη, ότι οι σύγχρονοι Έλληνες μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε και «νομικό πολιτισμό» και ότι «μπορούμε και τα καλύτερα», αφού οι αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της νομιμότητας, υπό τις εγγυήσεις που προβλέπει το ισχύον δικονομικό δίκαιο, επιβάλλουν μια συναινετική προσωρινή ρύθμιση της καταστάσεως, και ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι ολέθριες συνέπειες ενός πιθανού σφάλματος οιουδήποτε. Σημειώνω, τέλος, ότι την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και την αγωγή που προαναφέρθηκαν υπογράφω και ως πληρεξούσιος δικηγόρος όλων των αιτούντων και εναγόντων, αντίστοιχα.
Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλώ:
1. Να δεχθείτε την παρούσα τελευταία έκκληση και πρόταση. 2. Να παραλείψετε εκούσια και άμεσα και μέχρι την 17.01.2022 κάθε ενέργεια που θα αλλοιώνει με οιονδήποτε τρόπο το κρίσιμο Μνημείο της πόλης μας, το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας, βλάπτοντας με τον τρόπο αυτό τα ιδιωτικού δικαίου δικαιώματά μας στις προσωπικότητες και στις περιουσίες μας και ματαιώνοντας ανεπανόρθωτα τον σκοπό των εκκρεμών δικών. 3. Μετά την προφορική συζήτηση της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων την 17.01.2022, ας αποφασίσει το Δικαστήριο για τη συνέχεια, μέχρι την έκδοση της αποφάσεώς του, αφού θα έχει στη διάθεσή του με ασφάλεια όλους τους ισχυρισμούς και όλα τα αποδεικτικά μέσα όλων των διαδίκων, για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η εξέλιξη της δίκης και για να στηρίζεται το Δικαστήριο σε κατά το δυνατόν ασφαλέστερες βάσεις κρίσεως.
Αρχαία Βενιζέλου: Το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣΤΕ για την απόσπαση
Συγκέντρωση οργανώνει το βράδυ της Τετάρτης 8/9 το βράδυ στο άγαλμα του Βενιζέλου η Κίνηση Πολιτών, εβδομάδα που θα λειτουργεί η ΔΕΘ και ο ΠΘ θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, ενώ ετοιμάζεται και για αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής για να κατατεθούν άμεσα από την πλευρά της Κίνησης.
Τρεις δήμοι της Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει με ψηφίσματα τους να παραμείνουν τα αρχαία στη θέση τους. Πρόκειται για τους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ