Είχε μια 2η ευκαιρία στο σχολείο και τώρα εξερευνά τους γαλαξίες
Η Θάλεια Τραϊανού ξεκίνησε από το σχολείο 2ης ευκαιρίας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Γρανάδας
Τον κανόνα ότι στη ζωή μας υπάρχουν πολλές δεύτερες ευκαιρίες και την αξία των δημόσιων σχολείων 2ης ευκαιρίας για ενήλικες επιβεβαιώνει έμπρακτα η 35χρονη Θάλεια Τραϊανού.
Εγκατέλειψε το σχολείο όταν πήγαινε δημοτικό. Στα 16 έμαθε για το σχολείο 2ης ευκαιρίας στη Νεάπολη, φοίτησε εκεί και σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας.
Η πρώτη ευκαιρία της να πάει στο σχολείο χάθηκε όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημοτικό στο χωριό Σωτήρας λίγο έξω από το Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου ζούσε, εξαιτίας οικογενειακών και οικονομικών προβλημάτων.
Όπως εξηγεί μιλώντας στην Parallaxi, το 2005 έμαθε για το δημόσιο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Νεάπολη και μόλις ενηλικιώθηκε, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να φοιτά εκεί.
Από μικρή, τής άρεσε να διαβάζει τον “Μικρό Πρίγκιπα” του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και παρακολουθούσε φανατικά την τηλεοπτική σειρά “Cosmos A Personal Voyage” του Αμερικανού αστρονόμου και αστροφυσικού και συγγραφέα εκλαϊκευμένων επιστημονικών έργων Καρλ Έντουαρντ Σέιγκαν.
Ο κόσμος της γνώσης την ενθουσίασε, τα πρωινά δούλευε 8ωρο και συνέχισε το σχολείο στο νυχτερινό Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και κατάφερε να περάσει στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μέχρι το τρίτο έτος της σχολής εργαζόταν σε μια εταιρεία ανδρικών ρούχων, και στη συνέχεια δούλεψε ως φωτογράφος και καθηγήτρια ιδιαίτερων μαθημάτων φυσικής και μαθηματικών.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο έχοντας ακολουθήσει την κατεύθυνση αστρονομίας και αστροφυσικής και απευθείας άρχισε το διδακτορικό της στο Max Planck Institute for Radio Astronomy, στην Βόννη της Γερμανίας.
Μέσα σε τρία χρόνια τελείωσε το διδακτορικό και σήμερα εργάζεται στην πρώτη της θέση ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια πλέον, στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας, στη Γρανάδα της Ισπανίας.
Έχει εξειδικευθεί στη μελέτη ενεργών γαλαξιών, και πιο συγκεκριμένα των σχετικιστικών τους πιδάκων και των υπερμεγεθών μελανών οπών, τις μαύρες τρύπες, που φιλοξενούν στο κέντρο τους οι γαλαξίες.
Το αστεροσκοπείο που εργάζεται βρίσκεται στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα, που είναι πάντα χιονισμένη και φαίνεται από κάθε σημείο της Γρανάδας.
Εκεί, από από κοινού με άλλα τηλεσκόπια ανά τον κόσμο φωτογραφίζουν ταυτόχρονα από πολλές οπτικές γωνίες τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία και μετά συνθέτουν την εικόνα. Στις αρχές Αυγούστου, οι ερευνητές δημοσίευσαν την πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας.