Είδη πρώτης ανάγκης: Παγιδευμένοι στην ακρίβεια οι καταναλωτές

Μέσα σε ένα μήνα είχαμε αυξήσεις στο χοιρινό, στα νωπά ψάρια, στα τυριά και στα νωπά φρούτα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Parallaxi
είδη-πρώτης-ανάγκης-παγιδευμένοι-στη-566947
Parallaxi

Την ώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός των μισών  –και παραπάνω- καταναλωτών φθάνει μόνο για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες σε τροφή και στέγη και 3 στους 4 ανησυχούν σημαντικά για το κόστος διαβίωσης (στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς NielsenIQ), το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται εβδομάδα με την εβδομάδα ακριβότερο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τον Ιούνιο του 2021 αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021.

Μέσα σε ένα μήνα είχαμε αυξήσεις στο χοιρινό (+1,7%), στα νωπά ψάρια (+2,2%), στα τυριά (+1,1%) και στα νωπά φρούτα (+20,4%), ενώ σε ετήσια βάση οι 8 από τις 15 κατηγορίες τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, διψήφια άνοδο τιμών είχαμε σε αρνί και κατσίκι (+17,0%) και άλλα βρώσιμα έλαια (+15,0%), ενώ οι πατάτες ακρίβυναν κατά 8,6%. Αυξημένες τιμές έχουν τα πουλερικά (+1,2%), τα νωπά ψάρια (+4,1%), τα τυριά (+2,5%), το ελαιόλαδο 1,3% και τα νωπά λαχανικά 1,2%.

Ήδη βιομηχανία και το λιανεμπόριο έχουν προειδοποιήσει για πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ευρεία γκάμα προϊόντων τους επόμενους μήνες λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος, καθώς και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τιμές παραγωγού έχουν πάρει την ανηφόρα καταγράφοντας αύξηση +1,5% τον Μάιο.

Η πορεία των τιμών αποτυπώνει την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από τα εισαγόμενα προϊόντα, ειδικά σε ό,τι αφορά βασικές πρώτες ύλες για τη μεταποίηση.

Πλήγμα και από τον καιρό

Μερίδιο στο κύμα ακρίβειας που έχει αρχίσει να πιέζει τα νοικοκυριά έχει και ο καιρός. Για παράδειγμα η  παραγωγή  ροδάκινων  και  νεκταρινιών  στην ΕΕ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλών θερμοκρασιών στις αρχές της άνοιξης).

Για εφέτος η μεγαλύτερη υποχώρηση στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναμένεται να σημειωθεί στην Ελλάδα (-45%) και την Γαλλία (-34%).

Πικρός καφές

Εν τω μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι επιχειρηματίες της καφεστίασης, οι οποίοι επισημαίνουν πως παρατηρούνται ανοδικές τάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από τον ίδιο τον καφέ μέχρι τα υλικά συσκευασίας και τα πλαστικά.

Εφέτος θα είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που η συνολική προσφορά καφέ θα είναι σημαντικά μικρότερη από τη συνολική ζήτηση, και αυτή η πίεση αντανακλάται στις διεθνείς τιμές, που δεν θα αργήσει να περάσει και στις τιμές του καταναλωτή.

Πηγή: ot.gr / Οικονομικός Ταχυδρόμος

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα