Ελλάδα

Ειδικό δικαστήριο: Αμφισβητείται η γνησιότητα των SMS Καλογρίτσα

Η εισαγγελέας του ΕΔ αναγνώρισε πως τα «μηνύματα» είναι αμφίβολης εγκυρότητας

Parallaxi
ειδικό-δικαστήριο-αμφισβητείται-η-γν-877868
Parallaxi

«Αμφίβολη η εγκυρότητα των SMS, που προσκόμισε στο Ειδικό Δικαστήριο η πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα». Αυτή είναι η άποψη της Εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου, Αντεισαγγελέα ΑΠ Όλγας Σμυρλή, η οποία διατύπωσε την πρόταση της επί της ένστασης ακυρότητας, που διατύπωσε χτες ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπά, Γιάννης Μαντζουράνης, σχετικά με έξι SMS, που προσκόμισε η πλευρά του συγκατηγορούμενου επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

Η Εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή, αναφερόμενη στην πραγματογνωμοσύνη ιδιώτη, ο οποίος – σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του κ. Παππά, Γιάννη Μαντζουράνη, εξέτασε τα έξι SMS, που προσκόμισε η πλευρά Καλογρίτσα, που ισχυρίζεται ότι, αντηλλάγησαν μεταξύ του επιχειρηματία και του πρώην υπουργού, αμφισβήτησε τη γνησιότητά τους λέγοντας ότι «φέρουν αλλοιώσεις».

Η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή, επισήμανε τη μη νόμιμη και μη ορθή αποτύπωση του περιεχομένου των SMS, υποστηρίζοντας ότι, δεν μπορεί να βεβαιωθεί η γνησιότητα προέλευσης των γραπτών μηνυμάτων, ενώ κάποια από αυτά έχουν υποστεί αλλοιώσεις!

Η Εισαγγελέας τόνισε ακόμη ότι, το δικαστήριο δεν έχει βεβαιότητα περί της γνησιότητας των συγκεκριμένων στοιχείων, πρότεινε την ανάγνωσή τους ως απλά ιδιωτικά έγγραφα, με δεδομένη πάντα την αμφίβολη εγκυρότητά τους.

Σε άλλο σημείο η κ. Σμυρλή τόνισε ότι, δεν πρέπει να γίνει αρένα πολιτικών αντιπαραθέσεων το δικαστήριο και πρότεινε επίσης , να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης από το Ειδικό Δικαστήριο στην εισαγγελία προκειμένου να ερευνηθούν τα όσα ανέφερε η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα περί χρημάτων που έφευγαν από τον επιχειρηματία προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σμυρλή ζήτησε τη διαφύλαξη του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο κατά την άποψη της πρέπει να ζητήσει τον έλεγχο όσων ειπώθηκαν στην ακροαματική διαδικασία.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων, για να μη πω αρένα. Οτιδήποτε συνεισφέρεται στην υπόθεση για βαλίτσες και χρήματα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε αναλόγως. Γι’ αυτό εγώ θα ζητήσω τα πρακτικά να σταλούν στην εισαγγελία να ελεγχθούν» ανέφερε η εισαγγελέας.

Παράλληλα ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν οι ενστάσεις της πλευράς του Νίκου Παππά, τόσο για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, όσο και για την πλαστότητα του εγγράφου που παρουσιάστηκε με τα μηνύματα μεταξύ των δυο κατηγορουμένων.

«Είμαι της άποψης ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του δικαστηρίου και να αξιολογούνται» είπε σχετικά με την παραβίαση απορρήτου και συμπλήρωσε σχετικά με την πλαστότητα των sms: «δεν υπάρχει σφραγίδα εγκυρότητας γι’ αυτό θα αξιολογηθούν ελευθέρως. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν με αυτή την παράμετρο».

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δια του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη υπέβαλε ενστάσεις κατά των μηνυμάτων (sms) που προσκομίστηκαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα, όπου φέρονται να αποτυπώνονταν διάλογοι του με τον επιχειρηματία.

Ο συνήγορος του κ. Παπά έχει υποβάλλει ενστάσεις, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων (δημοσιοποίηση χωρίς έγκριση ενός από τα μέρη) και αφετέρου για πλαστότητα των μηνυμάτων αυτών:

«Αν έχει κάποιος το κινητό κάποιου μπορεί να φτιάξει όσα μηνύματα θέλει», είπε ο κ. Μαντζουράνης και πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα είναι πλαστά και είναι παραποιημένα. Κάποιος έχει βάλει το χεράκι του».

Εύκολο να «φτιαχτούν» διάλογοι

Προς τούτο προσκομίστηκε πραγματογνωμοσύνη από το γραφείο Δημητρίου Καλατζή και υιού προς υποστήριξη της άποψης ότι είναι εύκολο να «φτιαχτούν» διάλογοι μεταξύ συνομιλητών από κινητά τηλέφωνα.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Επικρατείας σε ανάρτησή του αναφέρει:

«Η υπεράσπισή μου κατέθεσε πραγματογνωμοσύνη, η οποία βεβαιώνει ότι έχει γίνει αλλοίωση στα κατατεθειμένα sms. Άλλοι είναι εκβιαζόμενοι, όχι εγώ.

Σε ό,τι αφορά στο ημερολόγιο του κ. Καλογρίτσα, έδειξα και στην κυρία Βίδου ότι εκεί αναφέρεται το όνομα του κ. Θεοδωρικάκου. Δύο φορές σε δύο ημέρες.

Εκείνη την εποχή ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν συνέταιρος του κ. Καλογρίτσα και ταυτόχρονα σύμβουλος στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη.

Το καινούργιο και το ενδιαφέρον εδώ, σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις, είναι ότι η πλευρά Καλογρίτσα κομίζει έγγραφο το οποίο εμπλέκει ευθέως τον άμεσο συνεργάτη του Μητσοτάκη».

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα