Ελλάδα

Ειδικοί: Επόμενο βήμα οι νέοι περιορισμοί – Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τα κρούσματα

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο εμφάνισης πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων

Parallaxi
ειδικοί-επόμενο-βήμα-οι-νέοι-περιορισ-678876
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς.

Σημείωσε δε ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κορονοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να μη γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις που θα εμφανίζονται από τα καινούρια στελέχη.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. «Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες. «Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει.  Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορονοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ρόλο της Επιτροπής και τη διχογνωμία που υπήρξε την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε ότι αφορά στην εκτίμηση κινδύνου, δηλαδή πόσο επικίνδυνα είναι τα στοιχεία και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. «Στη συνέχεια η Επιτροπή κάνει μια γνωμοδότηση και πρέπει να ξέρετε ότι πάνω από εμάς υπάρχει και μια Εθνική Επιτροπή, που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την ευθύνη. Δεν υπήρχε αντιδικία μεταξύ μας, αλλά μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση. Για παράδειγμα έγινε μια μεγάλη συζήτηση αν στην Αχαΐα, θα έπρεπε να μπουν τα μέτρα σε ολόκληρη την Περιφέρεια ή μόνο στην Πάτρα. Αυτή ήταν μια συζήτηση που καταναλώθηκε σχεδόν ο μισός χρόνος», υπογράμμισε ο κ. Λαζανάς.

2.500 κρούσματα το Μάρτιο – Τι βλέπουν τα μοντέλα Σαρηγιάννη, Τζανάκη

Τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αποτύπωσαν ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Σχολιάζοντας τα υψηλά κρούσματα των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» είπε πως το μοντέλο του ΑΠΘ δείχνει ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα ανέλθουν στα 1.500 και πως μέχρι το τέλος Μάρτη μπορεί να «αγγίξουν» τα 2.000. «Το σημαντικό είναι ότι θα αρχίσουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Οταν η πληρότητα θα φτάσει στο 80% θα είναι καμπανάκι κινδύνου» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Τζανάκης, τόνισε ότι το δικό τους μοντέλο «δείχνει 1.800 κρούσματα μετά τις 20 Φλεβάρη και 2.000 με 2.500 κρούσματα μέχρι τις 5 Μαρτίου. Θεωρώ ότι αυτές οι τιμές είναι μάλλον προεξοφλημένες από τα μέτρα και τη συμπεριφορά μας αυτό το διάστημα».

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Αναλυτικής Χημεία Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε νωρίτερα ότι στην Αττική, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα υπολογίζεται στο 200%.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν – Τι ισχύει για τα σχολεία

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστεί ολικό lockdown, «εκτός αν η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών είναι πολύ μεγάλη». Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είπε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία, δηλαδή να βγει ΚΥΑ που να λέει 70% με 80% τηλεργασία και αυτός ο κανονισμός να εφαρμοστεί. […] Η τηλεργασία θα μείωνε και τη διασπορά στα σχολεία καθώς υπάρχει σύνδεση γονέων» προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν συσκευές απολύμανσης αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι από τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ετών προκύπτει «σαφής σχέση του κλεισίματος και ανοίγματος των σχολείων. Νομίζω ότι είναι μια δραστηριότητα που αν κλείσει αντικαθίσταται από την τηλεκπαίδευση. Είναι μια δύσκολη απόφαση, όμως νομίζω ότι είναι καλό να κλείσει, καθώς δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία το κλείσιμο».

Συμφωνώντας ο κ. Σαρηγιάννης, είπε πως τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς και πως με την πορεία έως τώρα, ενδέχεται να κλείσουν προς το τέλος Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΣΚΑΙ / MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα