Top

Η εικόνα της πανδημίας ανά τις χώρες του κόσμου τις τελευταίες ώρες

Όλα τα νέα δεδομένα για τον κοροναϊό σε παγκόσμια κλίμακα

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-ανά-τις-χώρες-το-581942
Parallaxi

Παρίσι: Υποχρεωτική η μάσκα σε συγκεκριμένες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας

Όπως οι Βέλγοι ή οι Ισπανοί πριν απ’ αυτούς, οι Παριζιάνοι οφείλουν από σήμερα Δευτέρα το πρωί και παρά τον καύσωνα να φορούν μάσκα στις πιο πολυσύχναστες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας με στόχο να εμποδισθεί η αναζωπύρωση του κοροναϊού.

Το μέτρο αφορά περισσότερους από εκατό δρόμους σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της πόλης. Πρόκειται κυρίως για τις προκυμαίες του Σηκουάνα, τις πολύ τουριστικές συνοικίες όπως ο Λόφος της Μονμάρτης, τις εμπορικές οδούς.

«Σ’ αυτόν τον δρόμο τη φοράμε, σ’ αυτόν όχι! Πιστεύετε πως έχουν όλοι στο κεφάλι έναν χάρτη του Παρισιού; Και αυτοί οι κακόμοιροι οι τουρίστες, που ήδη δεν έχουμε πολλούς, δεν θα καταλαβαίνουν τίποτε!», αγανακτεί ο Ντιντιέ, που διατηρεί ένα καφέ στην οδό Φομπούρ Σεν-Ντενί.

Το μέτρο αυτό, που έχει διάρκεια ενός μήνα, αλλά μπορεί να παραταθεί, ελήφθη, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, για να σταματήσει η νέα διάδοση του ιού που δημιουργεί φόβους για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Για ορισμένους, η υποχρέωση αυτή, η οποία αποφασίσθηκε σε μια περίοδο καύσωνα, ισοδυναμεί με τιμωρία. Η 24χρονη Καμίλ, πωλήτρια για το καλοκαίρι σ’ ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων της πρωτεύουσας, πιστεύει πως «το να επιβάλλεις τώρα τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, μέσα στον Αύγουστο, μέσα στον καύσωνα, ενώ αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από μήνες, είναι απλούστατα γελοίο».

Όμως αν και πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν, σε πολλές από τις προβλεπόμενες ζώνες οι μάσκες ήταν σήμερα το πρωί σαφώς περισσότερες απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Καθιστώντας υποχρεωτική τη μάσκα, το Παρίσι ακολουθεί το παράδειγμα άλλων γαλλικών πόλεων όπως η Νίκαια, η Μασσαλία ή η Λίλλη, αλλά και άλλων χωρών, από το Βέλγιο μέχρι τη Ρουμανία ή και σχεδόν το σύνολο της Ισπανίας, που από το τέλος Ιουλίου ενίσχυσαν τα υγειονομικά μέτρα.

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί ανησυχούν για την κατάσταση στους Ευρωπαίους γείτονές τους. «Γαλλία, Ισπανία, Βαλκάνια: η Ιταλία είναι περικυκλωμένη», προειδοποιεί σήμερα η εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Η Ιταλική χερσόνησος κατέγραψε χθες, δύο νεκρούς, τον χαμηλότερο απολογισμό από τις 21 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που είχαν ανακοινωθεί οι πρώτοι θάνατοι στην επικράτειά της. Μολονότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι λιγότερο καλός (+463 σε 24 ώρες), η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στα σχολεία σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια.

Στο Βερολίνο, όπου τα σχολεία άνοιξαν σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί φορούσαν μάσκα, με εξαίρεση τις αίθουσες διδασκαλίας και το προαύλιο.

Ιρλανδία: “Δεν είμαστε τόσο βέβαιοι για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Μια πολύ ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ιρλανδία μετά το lockdown εξαιτίας της Covid-19 μοιάζει λιγότερο σίγουρη το επόμενο έτος, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ, μερικές ημέρες μετά την επαναφορά τοπικών περιορισμών για πρώτη φορά από την κυβέρνηση.

“Για να είμαι ειλικρινής οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες απ΄ό,τι εσείς ή εγώ μπορεί να νομίζαμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση (τον Ιούνιο)”, δήλωσε ο Βαράντκαρ, υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούνιο , σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

“Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα έλεγα ότι θα ήταν ένα φαινόμενο τριών μηνών, ένα μοναδικό τρίμηνο σκληρού πλήγματος στην οικονομία και ότι θα ήμασταν σε πολύ ισχυρή ανάκαμψη μέχρι το επόμενο έτος. Αυτό τώρα μοιάζει λιγότερο σίγουρο”.

Τουρκία: 1.182 νέα κρούσματα και 15 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ιταλία: Ενισχύονται τα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Οι ιταλικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης της διάδοσης της Covid -19, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Μόνο χθες Κυριακή, μετά από σειρά ελέγχων, διατάχθηκε το κλείσιμο εκατό εμπορικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό των οποίων δεν τύχαιναν σεβασμού οι κανόνες για χρήση μάσκας και τήρηση της ελάχιστης απόστασης του ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, φέτος δεν πρόκειται να επιτραπούν οι βραδινές έξοδοι στις παραλίες, στις παρέες οι οποίες συνήθιζαν να πίνουν και να συζητάνε σχεδόν μέχρι τα χαράματα. Ειδικές αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύεται η χρήση των ελεύθερων πλαζ κατά τις νυχτερινές ώρες, ελήφθησαν από την Σικελία, μέχρι την κεντρική περιφέρεια Μάρκε και την Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι.

Στο θέρετρο της Τσέρβια, στην Αδριατική θάλασσα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τελικά το καθιερωμένο «θέαμα πυροτεχνημάτων», αλλά με αυστηρά περιορισμένη συμμετοχή τουριστών, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Στην Σικελία, παράλληλα, απαγορεύθηκε η λειτουργία των κλειστών κλαμπ και ντίσκο και πρόκειται να αυξηθούν οι έλεγχοι για την αποφυγή συνωστισμών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, ο κυβερνήτης Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε ότι τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, στο εξής θα πραγματοποιούνται σε όλους τους πολίτες που φθάνουν από χώρες «υψηλού κινδύνου».

Στην Καμπανία, τέλος, με πρωτεύουσα την Νάπολη, ο περιφερειάρχης Βιντσέντσο Ντε Λούκα έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει την βοήθεια της αστυνομίας και των καραμπινιέρων για να μπορέσει να διαπιστωθεί κατά πόσον οι επιβάτες μικρών και μεγάλων σκαφών φορούν προστατευτική μάσκα.

Βρετανία: Μια στις τρεις επιχειρήσεις θα καταργήσουν θέσεις εργασίας λόγω κοροναϊού

Μία στις τρεις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να καταργήσει θέσεις εργασίας στη διάρκεια του τρίτου φετινού τριμήνου, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κάτι που δημιουργεί φόβους για ένα κύμα αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ενώ αναμένεται σε μερικούς μήνες το τέλος του μηχανισμού μερικής ανεργίας.

Συνολικά 33% των 2.000 εργοδοτών που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζεται στη μελέτη αυτή του Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) και του ομίλου εύρεσης προσωρινής εργασίας Adecco.

Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 22% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάιο.

Η οικονομική κρίση, που έχει προκληθεί από την πανδημία, φέρνει σχεδόν καθημερινά κακές ειδήσεις στη χώρα, όπου οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται κυρίως στο εμπόριο και την εστίαση.

Ο μηχανισμός μερικής ανεργίας, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Μάρτιο για να περιοριστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, είναι πλέον λίγο λιγότερο γενναιόδωρος.

Από την 1η Αυγούστου, οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ένα μέρος του κόστους. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αναλάμβανε να καταβάλλει αυτή το 80% του μισθού, μέχρι τις 2.500 λίρες.

Πέραν αυτού, η απόσυρση του εν λόγω μηχανισμού στα τέλη Οκτωβρίου ανησυχεί τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να αποκλείει την επαναφορά του μηχανισμού, ο οποίος είναι άλλωστε πολύ δαπανηρός για τα δημόσια οικονομικά. Η εργατική αντιπολίτευση καλεί από την πλευρά της να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι πιο ευαίσθητοι τομείς.

Περισσότερες από 22.000 θέσεις απασχόλησης στην εστίαση έχουν καταργηθεί από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή δύο φορές περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2019, αποκαλύπτει σήμερα μελέτη του Centre for Retail Research, ενός γραφείου συμβούλων που είναι εξειδικευμένο στο εμπόριο.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 1.467 εστιατόρια έχουν κλείσει, κατά 59,1% περισσότερα σε σχέση με το σύνολο του 2019.

Στο 1,4 έφτασε ο ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού στη Δανία

Η Δανία κατέγραψε νέα αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 την προηγούμενη εβδομάδα με τον ρυθμό αναπαραγωγής να ανέρχεται σε 1,4, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Υγείας της χώρας.

“Ο ιός κυκλοφορεί μέσα στην κοινωνία μας για μία ακόμη φορά”, είπε ο Μάγκνους Χένικε σε δημοσιογράφους.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν μολύνσεις σε 67 από τους 98 δήμους της Δανίας. Η Άαρχους, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Ινδία: 1007 θάνατοι και 62.064 νέα κρούσματα

Η Ινδία έχει καταγράψει 1.007 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς τα νέα κρούσματα από τον κοροναϊό αυξήθηκαν κατά 62.064 , αναφέρει το Associated Press.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι συνολικοί θάνατοι έφτασαν τους 44.386 τη Δευτέρα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι 2.215.074, ενώ τουλάχιστον 634.935 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

Η Ινδία έχει καταγράψει περισσότερα από 60.000 κρούσματα του ιού καθημερινά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και περισσότερες λοιμώξεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο για έξι συνεχόμενες ημέρες. Έχει κατά μέσο όρο περίπου 50.000 νέα κρούσματα την ημέρα από τα μέσα Ιουνίου και οι μολύνσεις παραμένουν συγκεντρωμένες σε 10 πολιτείες,  που συμβάλλουν σχεδόν στο 80% των νέων κρουσμάτων.

Η Ινδία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία. Είναι η πέμπτη χώρα με τους περισσότερους θανάτους, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας της τάξης περίπου 2%, είναι πολύ χαμηλότερο από τις δύο πρώτες χώρες που επλήγησαν περισσότερο.

Κύπρος: 10 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 2.619 εργαστηριακών διαγνώσεων και αφορούν κυρίως επιβάτες και επαναπατρισθέντες.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 1.252.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο πέντε ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες και ιδίως τους νέους να αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης, αφού σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνονται τις τελευταίες μέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται σε πάρτι και παρόμοιου είδους κοινωνικές συναθροίσεις όπου, όπως αναφέρει, ουσιαστικά ο έλεγχος των παρευρισκόμενων είναι σχεδόν αδύνατος.

Μέσα από σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι από τα επίσημα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως σε διασπορά του κορονοϊού μεταξύ των πολιτών και είναι εγχώριες λοιμώξεις. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι πλείστοι φορείς του ιού είναι άτομα νεαρής ηλικίας και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το γεγονός αυτό, επισημαίνεται, επιτείνει τις ανησυχίες επειδή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού, εξαιτίας του γεγονότος ότι άτομα με αυτό το προφίλ έχουν μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και διασπείρουν τον ιό, εν αγνοία τους, σε περισσότερα άτομα και σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, στοιχείο που δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση.

“Παράλληλα”, υπενθυμίζει “ενόψει των θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται τον Δεκαπενταύγουστο”, ότι “στη βάση των ισχυόντων διαταγμάτων απαγορεύεται η διεξαγωγή φεστιβάλ, πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων που προάγουν τη μαζική ανεξέλεγκτη συνάθροιση”. Τέλος, συνιστά στους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον εκκλησιασμό και να ακολουθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Κούβα: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσαν οι αρχές, σε μερική καραντίνα η Αβάνα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, συνολικά 93, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Κούβας, την ώρα που η αύξησή τους στην περιοχή της Αβάνας απειλεί να ακυρώσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τη μερική καραντίνα που είχε επιβληθεί από τον Μάρτιο.

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα καταγράφονται στην πρωτεύουσα –όπου από σήμερα έχει επιβληθεί και πάλι μερική καραντίνα– και στη γειτονική επαρχία Αρτεμίσα. Η περιοχή αυτή έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη χώρα στην οποία, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Στην Αβάνα, εστιατόρια, μπαρ και δημόσιες πισίνες έκλεισαν και πάλι, τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς διακόπηκαν και απαγορεύτηκε η πρόσβαση στις παραλίες.

Η περίπτωση της Κούβας θεωρήθηκε ως μια σπάνια επιτυχής διαχείριση της πανδημίας τη Λατινική Αμερική, χάρη στην εκτεταμένη ιχνηλάτιση και την απομόνωση των πιθανών ασυμπτωματικών φορέων. Ανησυχία στο υπουργείο Υγείας προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι τα 22 από τα νέα κρούσματα είναι «ορφανά».

«Παρατηρούμε ένα νέο επιδημιολογικό ξέσπασμα που θέτει σε κίνσυνο ολόκληρο τον πληθυσμό», είπε ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Πόρταλ.

Μέχρι σήμερα στην Κούβα έχουν καταγραφεί κάτι λιγότερο από 3.000 κρούσματα και 88 θάνατοι από Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ, ethnos, cnn.gr, The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα