Διεθνή

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον κορονοϊό σήμερα παγκόσμια.

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-σήμερα-στον-κόσ-627402
Parallaxi

Ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 θανάτων στις ΗΠΑ

Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς κήρυξε χθες, Τρίτη, την πολιτεία του εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και παρέτεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας ως τον Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ από covid-19 ξεπέρασε τις 200.000.

“Παρατηρούμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην πολιτεία μας, κυρίως στα πανεπιστήμια”, σχολίασε ο Έβερς.

Στο Ουισκόνσιν παρατηρείται τις δύο τελευταίες εβδομάδες ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, με την πολιτεία να κατέχει τη δεύτερη θέση στη χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θετικών τεστ, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Εξάλλου στην πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού την άνοιξη, εντοπίστηκε νέα εστία στο Μπρούκλιν.

Η υπηρεσία υγείας της πόλης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων της covid-19 στο Μπρούκλιν και σε άλλες συνοικίες, τονίζοντας ότι αυτό “αποτελεί αιτία σημαντικής ανησυχίας”.

“Απογοητευτικό και συγκλονιστικό”

Στο μεταξύ χθες, Τρίτη, ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 θανάτων από κορονοϊό, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Τους πρώτους μήνες της επιδημίας πολλοί ειδικοί ανέμεναν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ θα φτάσει περίπου τις 200.000.

“Η ιδέα των 200.000 θανάτων είναι πραγματικά πολύ απογοητευτική και από κάποιες απόψεις συγκλονιστική”, σχολίασε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο CNN.

Χιλιάδες μικρές αμερικανικές σημαίες κάλυψαν το πάρκο National Mall στην Ουάσινγκτον για να τιμήσουν τους νεκρούς από τον κορονοϊό.

Μιλώντας μπροστά από τις σημαίες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ζήτησε από τους Αμερικανούς να πιστεύουν στην επιστήμη.”Μπορούσε να έχει αποτραπεί, όχι όλο, αλλά το περισσότερο”, σχολίασε.

Έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την επιδημία στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σουάντον του Οχάιο.

“Δεν επηρεάζει σχεδόν κανέναν. Είναι καταπληκτικό”, δήλωσε αναφερόμενος στην covid-19 από την οποία έχουν μολυνθεί σχεδόν 6,9 εκατομμύρια Αμερικανοί. “Επηρεάζει (…) τους ηλικιωμένους με καρδιακά και άλλα προβλήματα”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αμφισβητήσει συχνά τους επιστήμονες, ανάμεσά τους και αυτούς που είναι στην ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνησή του, για σχεδόν τα πάντα: από το άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων, τη σημασία της χρήσης μάσκας, το χρονοδιάγραμμα παρασκευής ενός εμβολίου. Έχει αρνηθεί να επιβάλει σε εθνικό επίπεδο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και εξακολουθεί να πραγματοποιεί μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες πολλοί λίγοι φορούν μάσκες.

Εξάλλου ο Τραμπ έχει παραδεχθεί ότι υποτίμησε τον κίνδυνο του κορονοϊού στην αρχή της επιδημίας διότι δεν ήθελε “να προκαλέσει πανικό”.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν σχολίασε το θλιβερό ορόσημο γράφοντας στο Twiter ότι πρόκειται “για έναν συγκλονιστικό αριθμό που είναι δύσκολο να βάλουμε στο μυαλό μας”.

Το ινστιτούτο υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προβλέπει ότι οι αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στις ΗΠΑ θα φτάσει τις 378.000 ως το τέλος του έτους, με τον ημερήσιο αριθμό τους να φτάνει τις 3.000 τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 800 Αμερικανοί, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ενώ στις 15 Απριλίου είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός θανάτων, 2.806.

Έξι στους 10.000 κατοίκους των ΗΠΑ έχουν πεθάνει από κορονοϊό, το μεγαλύτερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο. Περισσότερο από το 70% όσων έχουν πεθάνει είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Ρωσία: 6.431 νέα κρούσματα και 150 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 6.431 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τις 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, 150 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 μέσα στο 24ωρο αυτό με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 19.799.

Τα νέα στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 1.122.241, τον τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Έρευνα: Ποιο είναι το ποσοστό ασυμπτωματικών ασθενών με κορονοϊό

Η Ιαπωνία εξετάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την είσοδο ξένων στο έδαφός της τον Οκτώβριο

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει από τον Οκτώβριο τους περιορισμούς στην είσοδο ξένων επισκεπτών στο έδαφός της, τους οποίους επέβαλλε για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού, επιτρέποντας την είσοδο ξένων πολιτών για διαμονή στη χώρα άνω των τριών μηνών, μετέδωσαν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τουρίστες θα αποκλείονται από αυτήν την πρόβλεψη και ο αριθμός αυτών που θα εισέρχονται καθημερινά στο ιαπωνικό έδαφος θα περιορίζεται στους 1.000, διευκρινίζουν τα μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η Ιαπωνία προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία της που επλήγη από την επιδημία του νέου κορονοϊού και προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι μετατέθηκαν για το 2021.

Η Ιαπωνία έχει απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών που προέρχονται από 159 χώρες και αποδέχεται μόνον υπό πολύ αυστηρούς όρους την επιστροφή των ξένων μόνιμων κατοίκων της που προέρχονται από αυτές τις χώρες από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Ιαπωνία έχει επίσης επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών για επαγγελματικούς σκοπούς που προέρχονται από 7 χώρες και περιοχές, μεταξύ των οποίων η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Αυτό το νέο μερικό άνοιγμα των συνόρων δεν προκάλεσε μια επανεμφάνιση κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην χώρα. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση εξετάζει εφεξής την πιθανότητα να επιτρέψει την είσοδο επισκεπτών από όλον τον κόσμο που θα διαθέτουν κατάλληλες βίζες, αναφέρουν σήμερα πολλά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα Asahi, επικαλούμενα επίσημες πηγές.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης που ερωτήθηκε σήμερα από το AFP αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά και δήλωσε μόνον ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με πολλές χώρες για να επιτραπεί η είσοδος ταξιδιωτών για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η κυβέρνηση “θα μελετήσει τρόπους για να υποδεχθεί εκ νέου ξένους επισκέπτες αποτρέποντας ταυτοχρόνως μια επανεμφάνιση κρουσμάτων” του νέου κορονοϊού, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Θα διαχειριστούμε την κατάσταση με σύνεση, παρακολουθώντας την σε σχέση με τον νέο κορονοϊό”, πρόσθεσε.

Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναμένεται να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2021, συζητήσεις γίνονται επίσης στην Ιαπωνία για τον τρόπο διαχείρισης των αφίξεων και των μετακινήσεων των αθλητών, όπως και των θεατών.

Ενδεχόμενο δεύτερου καθολικού lockdown στη Βρετανία

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου καθολικού lockdown στη Βρετανία ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μετά από τα αυστηρότερα μέτρα που εξήγγειλε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στο Sky News ο κ. Ράαμπ είπε ότι μία δεύτερη γενική απαγόρευση των μη αναγκαίων κοινωνικών επαφών και οικονομικής δραστηριότητας «δεν μπορεί να αποκλειστεί», σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για το αποφύγουμε αυτό».

Σε άλλη συνέντευξή του, στο BBC, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελπίδα είναι πως με την τήρηση των νέων μέτρων δε θα χρειαστεί αυστηροποίησή τους μέσα στο χειμώνα, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι χριστουγεννιάτικες διακοπές των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε ότι όποιος μπορεί πρέπει να εργάζεται από το σπίτι, ότι από την Πέμπτη παμπ, μπαρ και εστιατόρια στην Αγγλία θα κλείνουν στις 10 τη νύχτα, καθώς και υποχρέωση χρήσης καλύμματος προσώπου σε ταξί και από το προσωπικό σε λιανική και εστίαση, όπως και από πελάτες που δεν κάθονται σε τραπέζι, με διπλασιασμό του αρχικού προστίμου σε 200 λίρες.

Επίσης, το όριο των καλεσμένων σε γάμους μειώνεται σε 15, ενώ ο κανόνας που απαγορεύει συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων θα καλύπτει πλέον και αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστό χώρο.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι τα μέτρα ίσως χρειαστούν για περίοδο έξι μηνών και ότι για την επιβολή τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται και ο στρατός, όπου χρειάζεται.

Πάντως επιστήμονες δηλώνουν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν. Το μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση καθηγητής Τζον Έντμουντς δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η χώρα «δεν έχει μάθει από τα λάθη της» αναφερόμενος στην καθυστέρηση λήψης μέτρων το Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά, Συντηρητικοί βουλευτές έχουν διατυπώσει δημοσίως την αντίθεσή τους με τα μέτρα διότι «περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες».

Στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία ισχύει και απαγόρευση επισκέψεων σε σπίτια, αν και στη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει επιβληθεί περιορισμένο ωράριο στην εστίαση.

Ιαπωνικό φάρμακο δείχνει να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Πάνω από 5 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προσβάλλει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό του AFP, που έγινε βάσει επίσημων πηγών και δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος. Συνολικά 5.000.421 κρούσματα νέου κορονοϊού και 227.130 θάνατοι από COVID-19 έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Από τα κρούσματα αυτά περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί στη Ρωσία (1.122.241 κρούσματα, 19.799 νεκροί), στην Ισπανία (682.267 κρούσματα, 30.904 νεκροί), στη Γαλλία (502.541 κρούσματα, 31.416 νεκροί) και στη Βρετανία (403.551 κρούσματα, 41.825 νεκροί).

Περισσότερα από 380.000 νέα κρούσματα έχουν καταμετρηθεί τις επτά τελευταίες μέρες, και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται σε διάστημα μιας εβδομάδας στην Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η αύξηση αυτή στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν εξηγείται εν μέρει από την μεγάλη αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ που γίνονται σε έναν αριθμό χωρών της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία, όπου περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ γίνονται εβδομαδιαίως. Παρά την αύξηση αυτή στα διαγνωστικά τεστ, ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων εξακολουθεί μάλλον να μην εντοπίζεται καθώς πρόκειται για λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ή ασυμπτωματικές.

Πηγές: ΑΠΕ, SKAI/Θανάσης Γκαβός

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα