Διεθνή

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο – Ρεκόρ στην αύξηση κρουσμάτων

Οι σημερινές βασικές εξελίξεις

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-στον-κόσμο-ρεκ-581942
Parallaxi

Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 673.909 θανάτους παγκοσμίως από την στιγμή που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στο τέλος του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου AFP με βάση επίσημα στοιχεία.

Εκτός από το συνολικό απολογισμό των κρουσμάτων και ο ημερήσιος ήταν σήμερα εξαιρετικά υψηλός 

ΠΟΥ: Ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων κοροναϊού παγκοσμίως

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο με 25 νέα περιστατικά

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του κυπριακού Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1.850 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι από ιδιωτική πρωτοβουλία εντοπίστηκε ένα άτομο, το οποίο επέστρεψε από Ελλάδα και υποβλήθηκε ιδιωτικά σε εργαστηριακή εξέταση, ενώ από το πρόγραμμα 10.000 εργαζομένων εντοπίστηκε μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, που ήρθε στις 25/7 στην Κύπρο με αρνητικό τεστ.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας η συγκεκριμένη γυναίκα έκανε την εξέταση πριν εργοδοτηθεί σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Επαρχία Αμμοχώστου, μετά από αίτημα του εργοδότη της.

Εξάλλου, εντοπίστηκαν άλλα δύο άτομα που είχαν συμπτώματα και παραπέμφθηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, καθώς επίσης ένα άτομο που ήρθε στην Κύπρο από Βηρυτό.

Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν 9 κρούσματα, τα οποία είχαν επαφή με άτομο που διαγνώστηκε στις 28/7 και συγκεκριμένα Ουκρανή, που διαμένει στη Λεμεσό.

Επιπλέον, 5 άτομα μετά από επαφή με κρούσμα, που εντοπίστηκε χθες και που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στην Λεμεσό.

Σύμφωνα με πάντα με το Υπουργείο Υγείας εντοπίστηκε, επίσης, ένα κρούσμα το οποίο είχε επαφή με άτομο που διαγνώστηκε στις 29/7 από την Λεμεσό και πέντε άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε έρθει από τις ΗΠΑ.

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε επίσης: 

Κατά δύο εβδομάδες αποφάσισε να αναβάλει την άρση των μέτρων περιορισμού η Αγγλία

Βρετανία: Αναβάλλεται η άρση του lockdown

Ταξιδιωτική οδηγία για Καταλονία, Αραγονία και Ναβάρα από το γερμανικό Υπ. Εξωτερικών

Ταξιδιωτική οδηγία για την Καταλονία, την Αραγονία και τη Ναβάρα εξέδωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε συμπεριλάβει τις τρεις περιοχές της βόρειας Ισπανίας στον κατάλογο με τις «περιοχές κινδύνου», λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, σε αυτές τις περιοχές της Ισπανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Βαρκελώνης και της περίφημης παραλίας Κόστα Μπράβα, διαπιστώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός προστασίας που έχει δημιουργήσει το Βερολίνο. Για τους ίδιους λόγους έχει ήδη εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για το Λουξεμβούργο.

Η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας σημαίνει μεταξύ άλλων ότι όσοι είχαν ήδη κρατήσεις για διακοπές στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν το δικαίωμα να τις ακυρώσουν χωρίς κόστος. Επιπλέον, όποιος επιστρέφει στη Γερμανία από επισήμως χαρακτηρισμένη «περιοχή κινδύνου», θα πρέπει είτε να τίθεται σε κατ’ οίκον καραντίνα ενημερώνοντας τις υγειονομικές αρχές της περιοχής του είτε να προσκομίζει αρνητικό τεστ για κοροναϊό, το οποίο όμως πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 48 ωρών.

Από αύριο άλλωστε, οποιοσδήποτε φθάνει στην Γερμανία από το εξωτερικό θα έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δωρεάν τεστ εντός 72 ωρών από την άφιξή του. Η υποχρεωτική διενέργεια τεστ που αποφασίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια για όποιον επιστρέφει από «περιοχή κινδύνου» θα εφαρμοστεί πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες

Πόλη φάντασμα η Βαρκελώνη

Η συνοικία Ελ Μπορν στη καρδιά της Βαρκελώνης σφύζει υπό κανονικές συνθήκες τέτοια εποχή από τουρίστες. Μετά τις προειδοποιήσεις χωρών, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, για τον κίνδυνο μόλυνσης με κοροναϊό λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή, οι τουρίστες γύρισαν τη πλάτη στη πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Οι λίγοι που έμειναν απολαμβάνουν τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης χωρίς τη συνήθη κοσμοσυρροή στο απόγειο της καλοκαιρινής περιόδου. Ανάμεσά τους ο φοιτητής Ονούρ Αρκαντάνο από την Πολωνία: «Λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει σχεδόν κανείς στο κέντρο. Μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Και πρέπει να παραδεχθούμε ότι μας αρέσει πάρα πολύ».

Το καλοκαίρι εξελίσσεται σε οικονομικό εφιάλτη

Για όσους ωστόσο ζουν από τον τουρισμό στη Βαρκελώνη και περίμεναν αυτή την περίοδο να βγάλουν χρήματα μετά τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown, το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται σε οικονομικό εφιάλτη.

Ο Κάρλος δελ Μπάριο είναι ιδιοκτήτης καταστημάτων στη συνοικία Ελ Μπορν και τριών ξενοδοχείων στη Βαρκελώνη: «Ζούμε από τον τουρισμό και τους τουρίστες που έρχονται από τη Γαλλία. Όλοι όμως εξαφανίστηκαν αυτή την εβδομάδα. Μόλις ο δήμαρχος της Βαρκελώνης και ο πρόεδρος της Καταλονίας μίλησαν για πιθανό lockdown, οι τουρίστες φοβήθηκαν και έφυγαν».

Η Μαριάν Μουρό είναι γενική διευθύντρια τουρισμού στη Βαρκελώνη. Θεωρεί υπερβολική την επιβολή καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στη Μεγάλη Βρετανία και δεν κατανοεί τις προειδοποιήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας προς τους τουρίστες: «Οι αντιδράσεις ξεφεύγουν από το μέτρο. Δείτε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, όπου και εκεί υπάρχουν εστίες κρίσεων. Και εδώ καταγράφηκαν κρούσματα, αλλά όταν κοιτάξει κανείς προσεκτικά πόσοι από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο θα διαπιστώσει ότι τα ποσοστά είναι μηδενικά. Για παράδειγμα οι παραλίες της Κόστα Μπράβα δεν έχουν πρόβλημα κοροναϊού. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί οι Γάλλοι τουρίστες δεν μπορούν να κάνουν εκεί διακοπές».

Πηγή: DW – Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Η έξαρση του κοροναϊού παγκοσμίως είναι το είδος εκείνο της καταστροφής τα αποτελέσματα της οποίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό στο μέλλον

ΠΟΥ: Αισθητές για δεκαετίες θα είναι οι επιπτώσεις του νέου κοροναϊού

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ θανάτων στη Φλόριντα από κοροναϊό

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Φλόριντα ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ στους θανάτους από Covid-19, καθώς καταγράφηκαν 257 νέα θύματα της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες.

Οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν επίσης 9.007 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι μολύνσεις ξεπερνούν πλέον τις 470.000 από την έναρξη της πανδημίας – περισσότερες έχουν καταγραφεί μόνο στην Καλιφόρνια.

Η Φλόριντα είναι μία από τις τουλάχιστον 18 Πολιτείες όπου τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο. Στις 12 Ιουλίου καταγράφηκαν 15.300 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα.
Οι θάνατοι αυξάνονται με ταχύ ρυθμό από τις αρχές Ιουνίου και υπολογίζεται ότι την Τετάρτη ένας άνθρωπος πέθαινε ανά λεπτό στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 150.000.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα