Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα Δευτέρα 11/5

Πως εξελίσσεται ο ιός στον κόσμο

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-στον-κόσμο-σήμε-593804
Parallaxi

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280.693 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί περισσότερα από 4.070.660 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 1.354.100 από τους προσβληθέντες έχουν πλέον αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 4.247 νέοι θάνατοι και 85.519 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.314), η Βραζιλία (730) και ο Ισημερινός (410).

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό θανάτων (79.058), όσο και κρουσμάτων (1.321.223). Τουλάχιστον 212.534 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 31.855 θανάτους σε σύνολο 219.183 κρουσμάτων, η Ιταλία με 30.560 θανάτους (219.070 κρούσματα), η Ισπανία με 26.621 θανάτους (224.390 κρούσματα) και η Γαλλία με 26.380 θανάτους (176.658 κρούσματα με βάση τον χθεσινό απολογισμό, σήμερ δεν ανακοινώθηκε νεότερος).

Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 75 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (57), η Ιταλία (51), το Ηνωμένο Βασίλειο (47) και η Γαλλία (40).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.901 κρούσματα (14 νέα) και 4.633 θανάτους (κανένας το τελευταίο 24ωρο). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.120.

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας μετρά 156.111 θανάτους σε σύνολο 1.731.314 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 83.868 θανάτους (1.389.226 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 20.167 (361.642 κρούσματα), η Ασία 10.576 θανάτους (292.561 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 7.585 θανάτους (225.379 κρούσματα), η Αφρική 2.261 θανάτους (62.266 κρούσματα) και η Ωκεανία 125 θανάτους (8.276 κρούσματα).

Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες Κυριακή δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς τέθηκε σε καραντίνα διότι συνεργάτιδά του μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου, ο Ντέβιν Ο’ Μάλι, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι ο Πενς θα εργαστεί κανονικά σήμερα Δευτέρα, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε επέστρεψαν «αρνητικά».

«Ο αντιπρόεδρος Πενς θα συνεχίσει να ακολουθεί τις συμβουλές της ιατρικής μονάδας του Λευκού Οίκου», πάντως «δεν βρίσκεται σε καραντίνα», διευκρίνισε.

Μια εκπρόσωπος του Πενς, η Κέιτι Μίλερ, έγινε το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, έπειτα από έναν στρατιωτικό στην υπηρεσία του Ντόναλντ Τραμπ μία ημέρα νωρίτερα.

Ο Πενς και ο Τραμπ υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά.

Τρία μέλη της ειδικής επιχειρησιακής ομάδας που συστήθηκε στον Λευκό Οίκο για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού θα τεθούν σε απομόνωση λόγω της πιθανής έκθεσής τους στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ: ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ και ο διευθυντής του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) Στίβεν Χαν.

Σχεδόν 80.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπιστώθηκαν 776 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται από τον Μάρτιο, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 79.522, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων εξαιτίας του COVID-19 κυμαινόταν μεταξύ των 1.000 και των 2.500.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, έχουν καταγραφεί 1.329.072 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, ωστόσο ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι υποτιμημένος, όπως από λίγο ως πολύ σε όλο τον κόσμο, ελλείψει επαρκούς αριθμού διαγνωστικών εξετάσεων.

Γερμανία

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο φθάνοντας τους 7.417 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 357 με το σύνολό τους να φθάνει έτσι τα 169.575, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά μέσω Διαδικτύου το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, τα 194 από τα οποία ήταν θανατηφόρα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας.

«Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (…) είναι 10.015», αριθμός αυξημένος κατά 595 από την προηγουμένη, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, αυξήθηκε κατά 8 σε σύγκριση με την προηγουμένη για να φθάσει τους 194. Στον αντίποδα, 4.173 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν.

Ο υπουργός σημείωσε «με ανησυχία» ότι το 84% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίζονται στις δύο από τις εννιά επαρχίες της χώρας, αυτή του Ανατολικού Ακρωτηρίου (νοτιοανατολικά) και αυτή του Δυτικού Ακρωτηρίου (νότια), που εμπεριέχει την Κέιπ Τάουν.

Έως χθες η Νότια Αφρική, η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στην υποσαχάρια Αφρική, είχε προχωρήσει σε πάνω από 350.000 τεστ, διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας.

Από την 1η Μαΐου, η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει προοδευτικά τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στα τέλη του Μαρτίου.

Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για 17 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, τα επτά «εισαγόμενα», αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από την 28η Απριλίου.

Τα επτά «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια έχοντας μολυνθεί, ήταν αυξημένα κατά πέντε σε σύγκριση με την προηγουμένη.

Από τα δέκα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, τα πέντε αναφέρθηκαν στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη όπου έκανε την εμφάνισή του ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019. Πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα που ανακοινώνονται στη μητρόπολη από την 11η Μαρτίου. Τρία κρούσματα αναφέρθηκαν στην Τζιλίν, ένα στη Λιαονίνγκ και ένα στη Χεϊλονγκτζιάνγκ.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 12, από 20 την προηγουμένη.

Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 82.918, ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του COVID-19 παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.633, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών.

Υεμένη 

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έναν νέο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 και 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αυξάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην εμπόλεμη χώρα σε οκτώ νεκρούς επί συνόλου 51 κρουσμάτων μόλυνσης, γνωστοποίησε μέσω Twitter η επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης που έχει συστήσει.

Η επιτροπή διευκρίνισε ότι 10 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Άντεν, τρία στη Χαντραμούτ, δύο στη Λαχάζ και δύο στην Τάιζ.

Στην Υεμένη, μια από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου, το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο σχεδόν ολοσχερώς έπειτα από χρόνια πολέμου, που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη στη σύρραξη η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών χωρών, για να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού στη χώρα όπου σύμφωνα με τα Ηνωμένα εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Τυνησία

Για πρώτη φορά από τις αρχές του Μαρτίου, οι υγειονομικές αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα.

ΗΤυνησία, όπου το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ανακοινώθηκε τη 2α Μαρτίου, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 45 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.032 ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής, η οποία διαθέτει περίπου 500 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διαβεβαιώνει ότι 745 ασθενείς ιάθηκαν και μόλις 11 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Η Τύνιδα άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας από τους τομείς των τροφίμων, των κατασκευών και των μεταφορών κι επιτρέποντας περίπου οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Εμπορικά κέντρα, καταστήματα ρούχων και κομμωτήρια ανοίγουν ξανά σήμερα, καθώς οι αρχές λένε πως βλέπουν περισσότερες ενδείξεις ότι βρίσκονται κοντά στο να ελέγξουν την πανδημία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τυνησίας προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά έως και 4,3% του ΑΕΠ — η δραστηριότητα οδεύει να γνωρίσει τη μεγαλύτερη πτώση της μετά την ανεξαρτησία, το 1956.

Ο τομέας του τουρισμού, κλειδί για την τυνησιακή οικονομία, κινδυνεύει να απολέσει έσοδα 1,4 δισεκ. δολαρίων και 400.000 θέσεις εργασίας φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Παναμάς 

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι επτά θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής να φθάνει έτσι τα 244.

Το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 166 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει τους 8.448.

Σαουδική Αραβία

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε κατά 1.902 σε ένα 24ωρο και έχει πλέον φθάσει τα 39.048 συνολικά, μετέδωσε χθες Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA.

Το ίδιο διάστημα, επτά ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 246, ενώ 143 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Αμπντουλαλί, εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Υγείας.

Ο αξιωματούχος προέτρεψε τους πολίτες του βασιλείου να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ακόμη και όταν βρίσκονται στο σπίτι, να μην μοιράζονται ατομικά είδη και να τηρούν απόσταση από τα μέλη των οικογενειών τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα