Top

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα – Πάνω από 22 εκατομμύρια κρούσματα

Όλα τα νέα δεδομένα για την πανδημία στον κόσμο.

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-στον-κόσμο-σήμε-581942
Parallaxi

Ξεπέρασαν τους 778.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ είναι πάνω από 22 εκατομμύρια τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως ξεπέρασε τους 778.000, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είχαν πλέον ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια ως το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η σχολή αυτή ιατρικής της Βαλτιμόρης καταμετρούσε 778.557 νεκρούς και 22.046.135 κρούσματα μόλυνσης ως χθες Τρίτη στις 20:27 (τοπική ώρα· 03:27 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, με 171.687 νεκρούς και 5.480.487 μολύνσεις. Ακολουθεί η Βραζιλία, με 109.888 θανάτους και 3.359.570 κρούσματα. Η Ινδία έχει εξάλλου επιβεβαιώσει πάνω από 2,7 εκατομμύρια περιπτώσεις μόλυνσης.

Στα κράτη που έχουν καταγράψει τουλάχιστον 400.000 μολύνσεις συγκαταλέγονται η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Περού, το Μεξικό και η Κολομβία· στις χώρες οι οποίες καταγράφουν τουλάχιστον 30.000 θανάτους συμπεριλαμβάνονται το Μεξικό, η Ινδία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Τζονς Χόπκινς.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 1.287 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 43.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό σε 24 ώρες

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ ανήλθε σε τουλάχιστον 1.287 χθες Τρίτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού να φθάνει πλέον τους 171.862.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 42.674 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό να φθάνει έτσι τα 5,5 εκατομμύρια.

Στην Καλιφόρνια, μια από τις πολιτείες που έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε νέα επίκεντρα της πανδημίας, καταγράφηκαν χθες τουλάχιστον 186 θάνατοι και 5.854 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης, πάντα κατά τα στοιχεία του Ρόιτερς, με τον απολογισμό να φθάνει τους 11.582 νεκρούς επί συνόλου 640.328 μολύνσεων.

Γερμανία: Επτά θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 1.510 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό σε 24 ώρες

Άλλοι επτά ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.510 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ως αυτό το στάδιο να ανέρχεται πλέον σε 9.243 νεκρούς επί συνόλου 226.914 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Γερμανικό ινστιτούτο λέει πως οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 μπορεί να αρχίσουν στις αρχές του 2021

Ο επικεφαλής της αρμόδιας για τα εμβόλια γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δήλωσε πως μερικές ομάδες ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία μπορεί να εμβολιασθούν στις αρχές του ερχόμενου χρόνου κατά του κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Φαρμακευτικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο διεξάγουν προχωρημένες κλινικές δοκιμές, καθεμιά με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και ειδικοί αναμένουν ότι θα γνωρίζουν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, αν τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Ο Κλάους Τσίχουτεκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ, δήλωσε στον όμιλο εφημερίδων Funke πως δεδομένα από τις δοκιμές των Φάσεων 1 και 2 δείχνουν ότι μερικά εμβόλια προκαλούν ανοσολογική απάντηση κατά του κορωνοϊού.

«Αν τα δεδομένα από τις δοκιμές της Φάσης 3 δείξουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, τα πρώτα εμβόλια θα μπορούσαν να εγκριθούν στην αρχή του χρόνου, πιθανόν με όρους», δήλωσε.

«Με βάση διαβεβαιώσεις από τους παρασκευαστές, οι πρώτες δόσεις για τους ανθρώπους στη Γερμανία θα είναι διαθέσιμες τότε, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη Διαρκή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό», δήλωσε ο Τσίχουτεκ αναφερόμενος στην ομάδα η οποία κάνει συστάσεις για τη χρήση των εμβολίων στη Γερμανία.

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τους 6.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 300.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό συνολικά

Στην Αργεντινή ξεπεράστηκαν χθες Τρίτη τα ορόσημα των 6.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των 300.000 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής κατέγραψαν 235 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς ως εδώ. Έκαναν επίσης λόγο για 6.840 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό.

Ως αυτό το στάδιο οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται σε 6.048 και οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έχουν φθάσει τους 305.953.

Πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα, 223.531 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί έχει κριθεί πως αποθεραπεύθηκαν.

Ο τρέχων δείκτης θνητότητας στην Αργεντινή των 44 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας, σε 115 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, είναι η δηλαδή ο τρίτος χαμηλότερος σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής, πίσω από αυτούς που καταγράφονται στην Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Προχθές Δευτέρα έγινε στο Μπουένος Άιρες διαδήλωση, με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής απομόνωσης, που οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θεωρούν πως καταπατούν τις ελευθερίες των πολιτών.

Τα μέτρα περιορισμού έχουν χαλαρώσει μεν στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, αλλά συνεχίζουν να είναι αυστηρά σε αρκετές επαρχίες. Θα παραμείνουν σε ισχύ ως τουλάχιστον την 30ή Αυγούστου.

Ο Δρ. Λουίς Κάμερα, μέλος της επιτροπής στην οποία ανέθεσε η κυβέρνηση της Αργεντινής να συντονίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε πως μολονότι τα κρούσματα μόλυνσης, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και το ποσοστό πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών ευρύτερα δεν αυξάνονται, έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα που η χώρα δεν αντέχει.

«Η καμπύλη των μολύνσεων σταθεροποιήθηκε, έχει φθάσει σε ένα πλατό, αλλά το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλό. Στη Νότια Αμερική το λέμε altiplano, για να το διακρίνουμε από τις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο», εξήγησε ο Δρ. Κάμερα μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Χθες Τρίτη ο διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (ΠΑΟΫ) επισήμανε ότι η πανδημία του κοροναϊού και τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσής της έχουν προκαλέσει αληθινή κρίση ψυχικής υγείας στην περιφέρεια, λόγω της γενικευμένης ανησυχίας, του άγχους, της κατακόρυφης αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Κίνα: 17 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, όλα «εισαγόμενα»

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 17 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας πως ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (8), στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (4), στις επαρχίες Τζετζιάνγκ και Σαανσί (από 2) και στη Σαντόνγκ (1).

Το σύνολο των κρουσμάτων που το κινεζικό υπουργείο Υγείας αποκαλεί «εισαγόμενα» είναι 2.339. Εξ αυτών, 2.127 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία και 212 νοσηλεύονται, κανένας σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Δεν έχει αναφερθεί ως εδώ κανένας θάνατος μεταξύ των «εισαγόμενων» κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες. Άλλοι 43 ασθενείς κρίθηκε ότι ιάθηκαν και έλαβαν εξιτήρια. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 569 ασθενείς, οι 26 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.888 ανθρώπων που έχει ανακοινωθεί πως προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Μεξικό: 751 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 5.500 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 751 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.506 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 57.774 νεκρούς επί συνόλου 531.239 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης πάντως έχουν αναγνωρίσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν ανακοινωθεί μετά την επιβεβαίωσή τους με εργαστηριακές εξετάσεις.

Αυστραλία: 12 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 216 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες στη Βικτόρια

Η Βικτόρια, η πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 216 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Την προηγουμένη, ο απολογισμός ήταν 17 νεκροί και 222 περιπτώσεις μόλυνσης, ο χαμηλότερος που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στη Βικτόρια, πολιτεία που μετατράπηκε σε επίκεντρο της τρέχουσας φάσης της πανδημίας στην Αυστραλία, επιβραδύνεται τις τελευταίες ημέρες, αφού πριν από δύο εβδομάδες οι αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία πολλών τομέων οικονομικής δραστηριότητας κι επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας. Η Αυστραλία ως αυτό το στάδιο καταγράφει συνολικά 450 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 24.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» κατά του κορωνοϊού στην Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας πρόκειται να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, επιτρέποντας εξαιρέσεις μόνο για ιατρικούς λόγους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Ο Μόρισον είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη ότι η χώρα του διασφάλισε την προμήθεια ενός «υποσχόμενου» εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, το οποίο παράγεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ εξήγησε ότι αυτό θα παρασκευάζεται στην Αυστραλία και θα διανέμεται δωρεάν.

Σήμερα ο ίδιος εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός «θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός, στο μέτρο που αυτό μπορεί να είναι υποχρεωτικό». «Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον εμβολιασμό, για ιατρικούς λόγους, αλλά αυτές θα είναι οι μοναδικές», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 3AW στη Μελβούρνη.

Επικρίνοντας τους αντιεμβολιαστές, ο Μόρισον υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να επιτραπεί στην ασθένεια να συνεχίσει να εξαπλώνεται ελεύθερα. «Μιλάμε για μια πανδημία η οποία κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσμο», εξήγησε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκτιμά ότι το 95% του πληθυσμού της χώρας θα χρειαστεί να αποκτήσει αντισώματα στην covid-19 προκειμένου να εξαλειφθεί ο ιός.

Ο εμβολιασμός κατά διάφορων ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα και ο τέτανος, είναι ήδη υποχρεωτικός για τα παιδιά στην Αυστραλία προτού πάνε σχολείο. Όμως η συζήτηση για τα εμβόλια συνεχίζεται στη χώρα, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η υποχρέωση καταπατά τις ατομικές τους ελευθερίες, ενώ ομάδες αντιεμβολιαστών στο διαδίκτυο προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους των εμβολίων.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού είναι ένα από τα πέντε που βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, με τους ερευνητές να ελπίζουν να έχουν αποτελέσματα ως το τέλος του έτους.

Η Αυστραλία θεωρείται μία από τις χώρες που κατάφερε να ελέγξει καλύτερα την πανδημία, προτού αυτή επανεμφανιστεί στην πολιτεία Βικτόρια.

Οι αρχές της πολιτείας έχουν επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων, μέτρα που θα ισχύσουν τουλάχιστον ως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. Στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 24.000 κρούσματα και 438 θάνατοι από την covid-19 σε σύνολο πληθυσμού 25 εκατομμυρίων.

Βραζιλία: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν τους 110.000, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 3,4 εκατομμύρια

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.352 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 47.784 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκε έτσι σε 109.888 νεκρούς επί συνόλου 3.407.354 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, που μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Το γιγαντιαίο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ισραήλ: 16 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 1.700 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους δεκαέξι θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 1.658 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να ανέρχεται έτσι σε 708 νεκρούς επί συνόλου 96.409 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.

Ο αριθμός των θανάτων είναι ο δεύτερος υψηλότερος μέσα σε 24 ώρες αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια, στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 404 από το σύνολο των 822 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 23.711. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 1.699 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί έφθασε τους 71.990.

Ουκρανία-κορονοϊός: Με 1.967 νέα κρούσματα, η χώρα καταγράφει νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο

Η Ουκρανία κατέγραψε 1.967 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφονται σε μια ημέρα στη χώρα.

Ο αριθμός αυτός, που ανακοινώθηκε από το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας, ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 1.847 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε μια ημέρα που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Το σύνολο των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 96.403 και των θανάτων από COVID-19 σε 2.144.

Οι προσβληθέντες από νέο κορονοϊό αυξήθηκαν απότομα τον Αύγουστο και οι αρχές επέβαλαν εκ νέου κάποιους περιορισμούς με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

Νότια Κορέα- κορονοϊός: Οι αρχές της χώρας επιβάλλουν νέους περιορισμούς, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της covid-19, και προειδοποιούν για μια νέα “κρίση”

Η Νότια Κορέα κατέγραψε σήμερα τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τις αρχές Μαρτίου, καθώς εξαπλώνονται οι εστίες μόλυνσης που εντοπίστηκαν σε εκκλησίες γύρω από τη Σεούλ, προκαλώντας ανησυχία για ένα ευρύτερο κύμα μολύνσεων.

Τα 297 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα σηματοδοτούν την έκτη συνεχή ημέρα που καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων, σε μια χώρα όπου είχε δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία της covid-19. Συνολικά στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί 16.058 κρούσματα και 306 θάνατοι.

Σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Σεούλ και τις γύρω περιοχές, προκαλώντας ανησυχίες για γρήγορη εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στη μητροπολιτική περιοχή όπου ζουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι. «Αντιμετωπίζουμε μια απελπιστικά επικίνδυνη κρίση, με τις μολύνσεις να εξαπλώνονται στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και να υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν μαζικά σε εθνικό επίπεδο», προειδοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκανγκ-λιπ.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει την τρέχουσα εξάπλωση απλώς με ιχνηλάτηση και απομόνωση (…) παρακαλώ, μείνετε σπίτι σας εκτός αν είναι ανάγκη να βγείτε έξω», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 140 από τα νέα κρούσματα συνδέονται με μια πρεσβυτεριανή εκκλησία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε αυτή σε σχεδόν 600.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας προσπαθούν να εντοπίσουν άλλα 600 μέλη της εκκλησίας που θα πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση και θα ήθελαν να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ όλα τα μέλη της, συνολικά 4.000, τόνισε ο Κιμ. Περισσότεροι από 8.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να εντοπίσουν τα μέλη της εκκλησίας, πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν επισημάνει ότι κάποια μέλη της εκκλησίας, επικεφαλής της οποίας είναι ένας ακραίος συντηρητικός ιερέας, διστάζουν να υποβληθούν σε τεστ ή να μπουν σε απομόνωση.

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε-Κιούν επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει νομικά κατά της εκκλησίας για οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθειά της να διαταράξει τις προσπάθειες ιχνηλάτησης και διεξαγωγής τεστ, αλλά και αν δεν παραδώσει στις αρχές ακριβείς καταλόγους με τα μέλη της.

Τουλάχιστον άλλες τρεις μικρότερες εστίες μολύνσεων συνδέονται με εκκλησίες στη Σεούλ και με μια εκκλησία στην πόλη Γιονγκίν. Δεκάδες κρούσματα συνδέονται με καφετέριες στην πόλη Πάζου. Εξάλλου λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων στη Σεούλ οι αρχές ζήτησαν να κλείσουν τα μουσεία, τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ καραόκε και τα ίντερνετ καφέ στην μητροπολιτική περιοχή.

Παράλληλα οι λειτουργίες στις εκκλησίες γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ περιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε έως 50 και έως 100 αντίστοιχα. Οι νοτιοκορεατικές αρχές προειδοποίησαν ότι, αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ή αν συνεχίσει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, είναι πιθανό να επιβληθεί το αυστηρότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων, κάτι που θα σημάνει ότι θα κλείσουν τα σχολεία, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να στραφούν στην τηλεργασία και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις θα περιοριστεί σε 10.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα