Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ: Η εγκαταλελειμμένη στοά επί της Εγνατίας. H νέα παρακμή.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στη στοά; Απαντήσεις δίνει ένας εκ των δύο επιχειρηματιών που το κατάστημα του έχει καταφέρει να επιβιώσει εντός της στοάς.

Νίκος Γκάγιας
εικονεσ-η-εγκαταλελειμμένη-στοά-επί-τ-767353
Νίκος Γκάγιας

Μια από τις κεντρικότερες στοές της πόλης που κάποτε έσφυζε από ζωή σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο.

Η στοά Κολόμβου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Γνώρισε εποχές απόλυτης δόξας, καθώς και μέρες παρακμής. Η άλλοτε θορυβώδης από τον κόσμο και την κίνηση, αγορά Κολόμβου, σήμερα θυμίζει ερημωμένο τοπίο. Τα καταστήματα που υπάρχουν εντός της είναι πραγματικά ελάχιστα. Μόλις δύο επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια.

Η Στοά Κολόμβου ή αγορά Κολόμβου (όπως θα δεις να γράφει η επιγραφή που είναι τοποθετημένη απ΄έξω) βρίσκεται επί της Εγνατίας. Μάλιστα υπάρχουν τέσσερις είσοδοι, από τις οποίες λειτουργεί μόνο η μία πλέον. Πρόκειται για μία αγορά, που λειτουργούσε με την σημερινή έννοια του mall. Υπήρχε εντός της φούρνος, μανάβικο, κρεοπωλείο, κουρείο. Υπήρχε μαγαζί που έφτιαχνε κορνίζες. Την χρυσή εποχή του 70′ και 80′ υπήρχαν 12 κοσμηματοπωλεία. Από το 1994 μέχρι το 2004 τα χρυσοχοεία μετατράπηκαν σε μαγαζιά πώλησης γούνας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η στοά Κολόμβου πέρασε στην εποχή της κρίσης.

Το 2010-2011 άνοιξαν δύο νυχτερινά μαγαζιά. Ανάμεσα τους και το bar του Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Όμως, τα καταστήματα άρχισαν σιγά-σιγά να κλείνουν και σήμερα η παλιά ένδοξη στοά που έδωσε το όνομα της στη στάση και σε όλη την περιοχή μοιάζει μια στοά-φάντασμα.

«Όλοι υποθέσανε ότι ξαναήρθε η ανάπτυξη γιατί μπήκε νέος κόσμος στην στοά, όταν άνοιξαν τα νυχτερινά μαγαζιά. Όμως, δυστυχώς αυτά τα καταστήματα ήταν μόνο το βράδυ. Επομένως τα υπόλοιπα μαγαζιά δεν βοηθήθηκαν» αναφέρει ο κ. Νίκος Γκιοτλής, ένας εκ των δύο επιχειρηματιών που το κατάστημα του έχει καταφέρει να επιβιώσει εντός της στοάς.

Τα καταστήματα αυτά παρά το γεγονός ότι έδωσαν έναν διαφορετικό αέρα, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή / παρακμή της αγοράς αναφέρει ο κ. Γκιοτλής.

«Επίσης, μεγάλο μέρος ευθύνης για την σημερινή εικόνα φέρουν και οι ιδιοκτήτες. Εννοώντας πως όταν άρχισε η πτώση, θα έπρεπε στους ήδη υπάρχοντες ενοικιαστές να χαμηλώσουν τα ενοικιοστάσια και στους όποιους καινούργιους να προσφέρουν τα καταστήματα με χαμηλότερα ενοίκια. Δυστυχώς δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο» επισημαίνει.

Επίσης, ένα από τα καταστροφικά σημάδια των καιρών που επίδρασε πολύ άσχημα στην στοά και είναι ένας ακόμα παράγοντας που έκλεισαν πολλά μαγαζιά ήταν ότι στους πάνω δρόμους (Πτολεμαίων) υπήρχαν πολλές βιομηχανίες. Αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούσαν κυρίως γυναίκες, οι οποίες όταν σχολούσαν περνούσαν από την στοά και έκαναν ψώνια. Όμως αυτές οι βιομηχανίες έκλεισαν και μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία. Έτσι εφόσον χάθηκε αυτός ο πελατειακός κορμός για τα μαγαζιά, αργά ή γρήγορα ήρθε η παρακμή.

«Η στοά έχει τέσσερις πόρτες. Όταν λειτουργούσαμε με το click away και το click inside, ήμασταν το μόνο μαγαζί που ήταν ανοιχτό. Εγώ άνοιγα δύο πόρτες. Όμως, επειδή εμένα το μαγαζί μου είναι προς τα κάτω, αν μπει κάποιος από την πάνω πόρτα δεν μπορώ να τον ελέγξω. Έτσι πολλές φορές βρήκα υπολείμματα άσπρης σκόνης, ακαθαρσίες κλπ»

Επειδή, όμως, ο κ. Γκιοτλής διατηρεί ένα σοβαρό κατάστημα και δεν γίνεται να συμβαίνουν τέτοια πράγματα μέσα στην στοά και κοντά στο μαγαζί του, αποφάσισε να κλείσει όλες τις εισόδους, πέρα από τη δική του. Κάπως έτσι δεν σημειώθηκαν ξανά παρόμοια περιστατικά.

Διαβάστε επίσης:

Γνωρίστε τη στοά Μαλακοπή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα