ΕΙΚΟΝΕΣ: Έτσι τεμαχίζονται οι αρχαιότητες στη Βενιζέλου
Οι πρώτες εικόνες από το υπόγειο έγκλημα στη Βενιζέλου
Οι πρώτες εικόνες από το χώρο του τεμαχισμού και απόσπασης του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού δρόμου στη Βενιζέλου έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας από την parallaxi.
Οι εικόνες είναι τραβηγμένες στο εργοτάξιο του σταθμού, κάτω από την Εγνατία και δείχνουν το τι ακριβώς επιχειρείται αυτή τη στιγμή στο πολύπαθο σταυροδρόμι.
Στις εικόνες διακρίνονται σωλήνες που ”φυτεύονται” κυριολεκτικά κάτω από το βυζαντινό οδόστρωμα
Ζητήσαμε από τη σπουδαία αρχαιολόγο Δέσποινα Μακροπούλου, με τεράστια εμπειρία στις ανασκαφές, να σχολιάσει όσα βλέπει στις εικόνες αυτές.
”Σκεφτείτε ότι κατεβαίνετε σε μια επιφάνεια όπου πρέπει να βρεθείτε πιο κάτω από το ύψος του ματιού και να αντιληφθείτε τι βλέπετε. Το μέγεθος των ευρημάτων σε αυτό το σημείο είναι πολύ μεγάλο και επιχειρείται μια προσπάθεια τοπική να βγάλουν από τη ρίζα την επιφάνεια του δρόμου. Για να γίνει αυτό πρέπει να κατέβουν σε στάθμη και να τοποθετήσουν τους σιδερένιους σωλήνες τυφλά, κάτω από την επιφάνεια αφού εχουν ελευθερώσει το χώρο από ότι υπάρχει επάνω. Για να κατέβουν στο επίπεδο που χρειάζεται και να δουλέψουν. Σε μια μικρή επιφάνεια αυτό θα ήταν εφικτό.
Αλλά σε εδώ που ο δρόμος καταλαμβάνει το 1/3 της επιφάνειας των 1500 μέτρων. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τμηματικές τοπικές έρευνες που πρέπει να δέσουν σε παζλ μετά. Αυτό όντως μπορεί να συμβεί και είναι σωστό σε μικρες επιφάνειες. Αν πάρει κάποιος το αρνητικό αποτύπωμα, να βγουν ανασκαφικά μια μια οι πλάκες του δρόμου και να αναπαυθούν κατόπιν στα κοιλώματα του αντηρικού αποτυπώματος. Χωρίς να χάσεις πράγματα. Με αυτό το φύτεμα όμως που συμβαίνει εδώ πεθαίνει το εύρημα.
Η ανασκαφή που γίνεται τμηματικά δεν κολλάει. Όταν φτάσει στα κτίρια θα χρησιμοποιήσεις την ίδια μέθοδο. για κτίρια διαφόρων εποχών. Για πρώτη φορά στον κόσμο γίνεται σε τέτοια έκταση έργο άρα και τέτοια ζημιά. Γίνεται μια τεράστια απώλεια υλικού. Είναι μια μέθοδος άρον άρον σταύρωσον αυτόν. Η ουσία είναι αυτή.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται θεμιτή σε μικρές επιφάνειες είναι καταστροφική σε έκταση ενάμιση στρέμματος. Ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να βγουν ιδανικά θα σήμαινε χρόνια. Η στερέωση μόνο όσων βλέπει ο άνθρωπος που κάνει την εκσκαφή και η ενδυνάμωση για να βγουν σε μικρά κομμάτια, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα τους θα κόστιζε σε χρόνο και χρήμα που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Έχω διαλυθεί στη θέα αυτών των εικόνων. Είναι ένα μεγάλο και γρήγορο ξεπάτωμα. Εξαγωγές μικρών ευρυμάτων γίνονται αλλά είναι ελεγχόμενες. Εδώ μιλάμε για ξεπάτωμα. Προφανώς με εντολή στον εργολάβο να βγουν όλα γρήγορα βλέπουμε αυτή την απίστευτη εικόνα. ”