ΕΙΚΟΝΕΣ- «Ιανός»: Καταστροφές σε Ζάκυνθο – 186 χιλιοστά βροχής στο Ιόνιο – Δραματική η κατάσταση σε Σάμη και Πύλαρο
Όλες οι νεότερες εξελίξεις της κακοκαιρίας του Ιανού.
Πτώσεις κλαδιών στην περιοχή του επαρχείου στην πόλη του Πύργου
Πτώσεις κλαδιών προξένησε η χθεσινή καταιγίδα στην περιοχή του επαρχείου στην πόλη του Πύργου.
Οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση είχαν ως αποτέλεσμα να προξενηθούν σημαντικές ζημιές στα δέντρα που βρίσκονται στον λόφο και δίπλα ακριβώς από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Από νωρίς το πρωί συνεργεία του δήμου και της πολιτικής προστασίας παρουσία και του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακοπούλου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα καθαρισμού της περιοχής άλλα και περαιτέρω αναγκαίων ενεργειών σε συνεργασία με το δασαρχείο προκειμένου να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα στις επόμενες ώρες.
Ιανός – Κεφαλονιά: «Δραματική η κατάσταση σε Σάμη και Πύλαρο»
«Απόλυτη καταστροφή». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε στο CNN Greece ο δήμαρχος Σάμης στην Κεφαλονιά, Γεράσιμος Νέτης, την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή, η οποία τις τελευταίες ώρες βρέθηκε αντιμέτωπη με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».
«Και στις δύο δημοτικές ενότητες, και στη Σάμη και την Πύλαρο έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει πλημμυρίσει η Αγία Ευφημία. Όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο βρίσκεται αποκλεισμένο από φερτά υλικά και από χειμάρρους που έχουν υπερχειλίσει. Δεν μπορεί κανείς να διαβεί το δίκτυο σε κανένα του σχεδόν σημείο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία. Είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα τώρα, δεν μπορούν τα μηχανήματα να επέμβουν», σημείωσε ο κ. Νέτης.
Ο ίδιος ανέφερε, εξάλλου, ότι εδώ και αρκετές ώρες η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας αλλά και στην ηλεκτροδότηση.
«Σχεδόν όλο το πρωί δεν είχα τηλέφωνο. Οι χειριστές των μηχανημάτων δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν, δεν υπήρχε σήμα. Αυτό δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα και στην επικοινωνία μας τόσο με την αντιπεριφέρεια όσο και με την Πολιτική Προστασία. Και βεβαίως υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο κ. Νέτης.
Επισήμανε πως οι προσπάθειες των κλιμακίων στην παρούσα χρονική στιγμή αφορούν στον άμεσο αποκαθαρισμό της Αγίας Ευφημίας από τα φερτά υλικά, ώστε τα νερά από τις πλημμύρες να βρίσκουν δίοδο μέσα από τους δρόμους, για να μην πλημμυρίζουν τα σπίτια.
«Εκρηκτική η κατάσταση στην Πύλαρο»
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περιοχή της Πυλάρου ο Γεράσιμος Νέτης χαρακτήρισε την κατάσταση «ακόμη πιο εκρηκτική», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο υδάτινος όγκος που υπάρχει στην Πύλαρο είναι πολύ μεγάλος και είναι πάρα πολλά τα φερτά υλικά που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Έχουμε εντονότατα πλημμυρικά φαινόμενα. Φανταστείτε πως αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Πύλαρο, μπροστά σε ένα δρόμο που έχει γίνει ποτάμι, είναι αδιάβατος, τον έχουμε κλείσει για λόγους ασφαλείας».
«Και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία συνδράμουν από την πλευρά τους, αλλά είναι τόσα πολλά τα δέντρα που είναι πεσμένα στο οδικό δίκτυο, είναι τόσα πολλά τα φερτά υλικά που χρειαζόμαστε και μηχανήματα και οχήματα της Πυροσβεστικής, ώστε να συνδράμουν και να ανοίξει άμεσα το οδικό δίκτυο, όταν σταματήσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα», κατέληξε ο κ. Νέτης.
Ζάκυνθος: Σε ακραίες συνθήκες οι ζημιές που αφήνει πίσω του ο κυκλώνας
Κακοκαιρία «Ιανός»: 186 χιλιοστά βροχής στο Ιόνιο μέσα σε 32 ώρες
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες καταγράφει στο πέρασμά του ο Ιανός. Όπως προκύπτει από το υπολογιστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η υψηλότερη ολική βροχόπτωση καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά.
Σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στις θαλάσσιες περιοχές, όπως φαίνεται και στον Χάρτη 2, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, χρησιμοποιώντας το «πυκνό» δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου και του καιρού.
Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο ΙΑΝΟΣ το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18/09 στροβιλίζεται στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί νότια. Από την επέλασή του αναμένεται να επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Στερεά, η Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική.