Επικαιρότητα

ΕΙΚΟΝΕΣ: Πήραν μπρος οι μηχανότρατες στη Μηχανιώνα

Ξεκίνησε και επίσημα στις αρχές Οκτωβρίου η αλιευτική σεζόν.

Parallaxi
εικονεσ-πήραν-μπρος-οι-μηχανότρατες-σ-823274
Parallaxi

Για ακόμα μία χρονιά η ώρα της αλιευτικής σεζόν έφτασε! Οι ψαράδες με μεράκι και όρεξη για δουλειά ξέμπλεξαν τα δίχτυα τους και οι μηχανότρατες πήραν μπρος εδώ και λίγες μέρες στη Μηχανιώνα. 

Φυσικά είναι γεγονός πως στα δίχτυα των αλιέων πολλές φορές, όταν βγαίνουν για ψάρεμα, δεν καταλήγουν μόνο ψάρια, αλλά και πολλά πλαστικά.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι άνθρωποι της «Εναλεία» για να τους βοηθήσουν και φυσικά για να τους ευχηθούν “καλή αρχή” για τη νέα αλιευτική σεζόν που ξεκίνησε την 1 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τα τέλη Μάϊου.

Η Εναλεία ξεκίνησε το 2016 ως η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. Οι ιθύνοντες βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί με τις τεράστιες ποσότητες πλαστικών που συλλέγονται από τις θάλασσες αποφάσισαν να δημιουργήσουν την δράση Mediterranean Clean Up, η οποία έχει ως στόχος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Πρόσφατα, για την δράση αυτή, ο Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής και διευθυντής της Εναλεία, αναδείχθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ως “Young Champion of the Earth”. Η δράση αφορά στην συλλογή θαλάσσιων πλαστικών και χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού και την ένταξη μέρους αυτών των ποσοτήτων στην κυκλική οικονομία.

Για την επίτευξη της αποστολής της, η Εναλεία συνεργάζεται με επαγγελματίες αλιείς, οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών, κρατικούς φορείς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης. Μόνο την περσινή αλιευτική σεζόν η Εναλεία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 150.000 Κιλά θαλάσσιου πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας, σε συνεργασία με περισσότερους από 1300 αλιείς από 28 λιμάνια και περισσότερα από 350 αλιευτικά σκάφη σε Ελλάδα και Ιταλία.

Σε ότι αφορά την δραστηριότητα της Εναλεία στον Θερμαϊκό και την Χαλκιδική, οι δράσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία 45 αλιευτικών Μηχανότρατων στα λιμάνια της Νέας Μηχανιώνας, Νέων Μουδανιών, Πόρτο Κουφού και Αμμουλιανής, και την περσινή περίοδο κατάφεραν να συλλεχθούν περισσότερα από 25.000 κιλά θαλάσσιου πλαστικού από το βυθό της θάλασσας.

Η δράση του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής υποστηρίζεται από το ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation και την πρωτοβουλία της Nescafé «Με Σεβασμό για το Μέλλον».

Τέλος, το πρόγραμμα Mediterranean Clean Up τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε συνεργασία με το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

*Οι εικόνες έχουν τραβηχτεί λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η αλιευτική σεζόν, όταν οι ψαράδες συγκεντρώθηκαν στη Μηχανιώνα – Τις φωτογραφίες μας έχει παραχωρήσει η «Εναλεία»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα